spune intotdeauna adevarul si nu va mai trebui sa tii minte nimic (Mark Twain)
Tribuna Noastra Logo
  
  
 
 
 
 
    Nr. 37, februarie - martie 2003

DESPRE CONTRACTUL DE VANZARE CUMPARARE
A UNUI BUN MOBIL

     Daniela Ulesan

  Este evident ca in viata de zi cu zi suntem nevoiti sa incheiem diverse contracte, cel de vanzare-cumparare fiind cel mai frecvent. Pot insa sa apara diverse situatii care sa ne puna in imposibilitatea de a sti cum sa procedam si ce prevede legislaia civila canadiana in legatura cu problema respectiva. Asa ca, in randurile urmatoare vom prezenta contractul de vanzare-cumparare a unui bun mobil si doar cateva exemple ce se pot ivi in legatura cu acest contract:
  - daca ati cumparat de la o persoana particulara un bun mobil, va puneti intrebarea daca aveti sau nu dreptul la grantie pentru acel bun. Da, o garantie este pervazuta de Codul Civil canadian. Ea stipuleaza ca un vanzator nu poate sa-si excluda sau sa-si limiteze responsabilitatea daca cunoaste viciile care pot afecta dreptul de proprietate sau calitatea bunului vandut. Deci, daca vanzatorul e constient ca v-a vandut un bun cu vicii ascunse, va puteti indrepta impotriva lui, dar atentie, trebuie sa dovediti ca vanzatorul cunostea aceste defectiuni. In cazul de vanzare-cumparare intre doua perone particulare, se poate insera clauza “fara garantie” sau “riscul contractului este in sarcina cumparatorului”.
  Un alt exemplu des intalnit este urmatorul:
  - sunt patru luni de cand ati cumparat un aparat electronic de la un vanzator autorizat. De doua saptamani aparatul nu mai functioneaza bine dar intre timp magazinul de la care l-ati cumparat a dat faliment. Ce e de facut? Cum vanzarea a fost efectuata de un vanzator autorizat iar defectiunea a survenit prematur fara a fi in vreun fel vina d-voastra, garantia trebuie sa se aplice. Intr-un asemenea caz va puteti indrepta impotriva: vanzatorului, fabricantului, distribuitorului, importatorului. Sa speram ca nu au dat toti faliment!!!
  E totusi necesar sa actionati cat de repede intrucat un viciu al obiectului cumparat trebuie denuntat in scris catre vanzator sau toate celelalte persoane mentionate anterior, intr-un interval de timp rezonabil de la descoperirea acestuia.
  Un alt exemplu ar putea fi acesta:
  - ati cumparat un obiect dar vanzatorul nu l-a avut in stoc si urma sa vi-l livreze acasa. I-ati trimis in urma cu doua saptamani o notificare prin care i-ati pus la dispozitie zece zile pentru a va livra obiectul in cauza dar vanzatorul nu s-a conformat. Va intrebati daca puteti sa reziliati contractul si sa cereti restituirea pretului. Mai mult in cazul in care vi se ofera un alt obiect, aveti dreptul sa cereti o reducere sau pur si simplu sa anulati vanzarea. Acestea sunt doar cateva din multitudinea de situatii ce pot decurge intr-un contract. Totul este sa va cunaosteti drepturile si sa actionati cu hotarare atunci cand va simtiti lezati.