spune intotdeauna adevarul si nu va mai trebui sa tii minte nimic (Mark Twain)
Tribuna Noastra Logo
  
  
 
 
 
 
    Nr. 37, februarie - martie 2003

A MAI CAZUT O FRUNZA DIN STEJARUL ROMANESC
Omagiu postum doctoritei Maria Pance-Sasarman

     Mariette-Alice Tofan

   In urma unei lungi si curajoase lupte cu o teribila boala, in ziua de 10 ianuarie 2003, s-a stins la Montreal Maria Pance-Sasarman, eminent medic, fiura marcanta a intelectualitaii romane din Canada. Nascuta la 23 ianuarie 1926 la Sighetul Marmatiei, Romania, Maria Pance isi face pregatirea medicala la Facultatea de Madicina din Cluj-Napoca pe care a absolvit-o in 1951. In 1954, dupa stagiatura, clinician dotat, spirit vioi si plin de originalitate, doctor Maria Pance-Sasarman continua oerfectionarea la Bucuresti, unde obtine un doctorat (PhD) in hematologie cu Prof. Dr. Berceanu, la Institutul Cantacuzino, fiind in acelasi timp si asistent universitar la Catedra de semiologie medicala a Spitalului Clinic Coltea. In aceasta postura, am cunoscu-o si apreciat-o din 1969, cand eram studenta in anul III la Facultatea de Medicina generala din Bucuresti si Clinica de medicina interna era condusa de Prof. Dr. Mihai Anton. Bun pedagog, ea a cautat sa dezvolte la studenti, ca viitori medici, o gandire medicala proprie, bazata in primul rand pe elemente furnizate de examenul clinic amanuntit si complex al organismului uman integrat datelor de istorie a bolnavului, neuitand nici starea de spirit a acestuia si nici anturajul sau.
  De-a lungul anilor, facultatile de medicina din Romania s-au doveit a fi lacase in care cultul stiintei si al umanismului a fost intretinut cu fervoare si competenta. Aici au slujit personalitati care au intrunit deopotriva calitatile savantului pasionat si ale omului de actiune devotat semenilor sai, personalitai dintre care nu putem uita pe cea a mereu tinerei Maria Pance-Sasarman. Maria Pance se casatoreste tanara cu Dr. Alexandru Sasarman, cel care devine apoi seful Catedrei de microbiologie de la Intitutul Cantacuzino din Bucuresti. Conditiile cercetarii medicale din Romania fiinf=d din ce in ce mai precare, Prof. Dr. Alexandru Sasarman pleaca din tara in 1971 pentru a se stabili la Montreal, unde va conduce Catedra de microbiologie de la Universite de Montreal. Sotia si copiii il pot urma abia in 1975. In Canada, socul emigratiei ii desparte inca o data, doctorita Maria Sasarman dedicandu-se cresterii si educatiei celor doi copii, Mihai si Sanda, si refacerii studiilor pentru a obtine permisul de practica medicala in provincia Quebec.
  Forta sa morala bazata pe munca neobosita, o disciplina exemplara de viata, multa darzenie in atingerea scopului propus, o mare tarie de caracter si o cultura aleasa, ii permit sa obtina la varstade 54 de ani, varsta la care altii ies la pensie, permisul de practica in calitate de meic de familie. Inima nobila si generoasa, simte permanent nevoia de a-si lega munca si stiinta de Comunitatea romana locala, motiv pentru care in 1982 deschide un cabinet pe Cote-des-Neiges, cabinet de consultatii fara rendez-vous, unde primeste “suferinte de toate culorile” si unde alina durerile tuturor romanilor care i-au trecut pragul. Persona erudita, cu o bogata experienta de viata si de munca, combinata armonios cu felurite inclinatii artistice, Dr. Maria Sasarman ramane o personalitate remarcabila, pe care toti cei care au cunoscut-o au iubit-o si ii cinstesc memoria.
  Demna de toata consideratia, va ramane un exemplu pentru tinerele generatii viata acestei doctorite romance care a ilustrat din plin stiinta medicala si profesiunea pe care a onorat-o, cinstind in acelasi timp si poporul din mijlocul caruia s-a ridicat si pentru care si-a inchinat viata pana la ultima suflare.