spune intotdeauna adevarul si nu va mai trebui sa tii minte nimic (Mark Twain)
Tribuna Noastra Logo
  
  
 
 
 
 
    Nr. 37, februarie - martie 2003

    Pentru sanatatea noastra - Despre PROFILAXIE
      Alice Tofan - M.D. Bucuresti, Administration Sociale Montreal

  Profilaxie inseamna prevenirea aparitiei imbolnavirii si a extensiei acesteia la individ sau in masa. Medicina preventiva,ramura speciala a medicinei, are trei discipline de baza: epidemiologia, igiena si medicina sociala. Daca in antichitate, notiunea de epidemiologie era legata de epidemie, adica boala care se transmite, multiplicand numarul de cazuri, astazi sfera de activitate a epidemiologiei cuprinde in plus toate manifestarile morbide de masa cum ar fi: bolile cardio-vasculare (infarct miocardic, accident vascular cerebral, tromboza vasculara), bolile genetice (diabet zaharat), cancerele, malformatiile congenitale, bolile degenerative, bolile mintale (psihoze), accidentele (rutiere, caderile in casa, otravirile) si chiar unele fenomene sociale ca: toxicomania, alcoolismul, sinuciderea.
  Epidemiologia arata ca imbolnavirea are loc in prezenta unei cauze eficiente care poate actiona numai in prezenta anumitor conditii (conditii favorizante), toate aceste variabile fiind numite determinante ale sanatatii. Factorii determinanti sunt: 1- agentul patogen (cauzal care provoaca boala), 2- populatia receptiva si 3- calea de transmitere, daca este vorba de o boala contagioasa. Factorii favorizanti pot fi: 1- factori naturali, de mediu inconjurator, 2- factori socio-economici, 3- factori culturali, 4- migratia, 5- accesibilitatea si adresabilitatea populatiei la asistenta medicala.
  Vorbind de populatia receptiva, trebuie remarcat ca fiecare individ are proprii lui factori individuali, legati de: sex, varsta, scolaritate, profesie, ocupatie, stare civila si altele. Toti acesti factori individuali determina marea varietate a receptivitatii omenesti vizazi de aceeasi boala, receptivitate ce poate fi de doua feluri: rezistenta (cand nu faci boala) sau susecptibilitate (cand contractezi microbul de la simplu purtator sanatos, pana la a face boala sub forma aparenta clinic). Factorii de mediu inconjurator pot influenta procesul patologic actionand asupra unuia sau mai multora dintre factorii determinati (agent patogen, populatie sau cale de transmitere). Factorii nocivi, naturali sau artificiali, pot fi localizati in: aer, apa, sol, alimente. Citam: aditivii alimentari (coloranti, conservanti, odoranti etc. ), poluantii de mediu (radiatii, ingraseminte chimice, carburanti, circulatia, zgomotul), drogurile, alcoolul in exces, unele medicamente si nu in ultimul rand, stresul care scade imunitatea, adica puterea de aparare a organismului.
  La modul general, se discuta despre cauzele unei boli si factorii care cresc riscul de a dezvolta aceasta boala. La modul particular, care ne priveste ca individ pe fiecare in parte, vorbim de cauzele unei boli si de factorii proprii de risc vizavi de aceasta. In cele mai multe cazuri, acolo unde se cunoaste cauza, putem preveni boala. Preventia sau profilaxia primara a unei boli incepe prin cunoasterea propriului organism, urmata de o supraveghere personala minutioasa si permanenta si de o supraveghere medicala periodica pentru a descoperi simptomele si semnele care preced boala. Medicina ar trebui intotdeauna sa fie preventiva, dar pentru aceasta trebuie constientizate toate gruparile vietii sociale si politice. Pana atunci, trebuie ca fiecare dintre noi sa fie constient de beneficiile unor practici sanatoase de viata, comportament ce poate feri de multe probleme sanatatea individuala si sociala. Exemplificam cu cateva scenarii mai des intalnite:
  Cazul 1- In cauza cunoscuta infectioasa, contagioasa, se practica: vaccinarea (cresterea puterii de aparare speifica organismului); 2- cresterea puterii de aparare nespecifica organismului (alimentatie corecta, vitamine, naturopatie, buna conditie fizica, inlaturarea stresului si alte practici de bun simt pe care le cunoastem cu totii) si 3- igiena cu sau fara izolarea de focarul contagios.
  Cazul 2. Cauza cunoscuta, necontagioasa, ca in infarctul miocardic, de exemplu: reducerea factorilor de risc (dieta si exercitii fixice pentru inlaturarea surplusului de greutate, oprirea fumatului, reducerea sau sistarea alcoolului etc.). Pentru persoanele cu risc crescut se adauga si tratament preventiv anticolesterolemiant.
  Cazul 3- Bolile cu cauze necunoscute, cum este cancerul de exemplu, nu pot fi impiedicate inca sa ne agaseze, dar pot fi reduse ca pagube umane, pentru ca se cunosc in general factorii de risc atasati lor si in unele cazuri s-au descoperit chiar tratamente preventive pentru persoanele cu risc crescut. Drept urmare, fiecare dintre noi este dator sa se informeze asupra tarelor pe care le-ar putea avea si apoi sa actioneze prin toate mijloacele: reducerea factorilor de risc; utilizarea tuturor mijloacelor de diagnostic precoce si regurgerea la tratamentul preventiv disponibil pentru cei cu risc crescut.
  Cazul 4- Daca o boala grava sau incurabila a fost diagnosticata, nu trebuie sa ne dam batuti. Sa nu uitam, ca, astazi, multe cancere sunt tratabile si vindecabile, daca sunt depistate la vreme. Daca boala este curabila si la inceput, trebuie facut tratamentul indicat cat mai repede posibil pentru prevenirea complicatiilor (adica profilaxie secundara). Chiar daca boala este deja complicata, trebuie facut tratamentul bolii si al complicatiilor pentru impiedicarea ramanerii cu schele (adica profilaxie tertiara). Daca boala este intr-un stadiu avansat, trebuie sa ne luptam cu ea fizic si psihic, sa ne inconjuram de prieteni care ne pot ajuta, sa regurgem la toate tratamentele medicale si alternative care pertinente, sa ne crestem potentialul de aparare (imunitatea) prin toate mijloacele si mai ales prin propria vointa, pastrand o atitudine pozitiva de reusita asupra bolii. Motivati, vom reusi! Doar cunoastem cu totii atatea cazuri de personalitati, mai ales de sportivi care au invi ns cancerul.
 
  Pentru informatii despre sistemul de sanatate si servicii sociale din Quebec, va asteptam la sediul FAR - Canada din str. Sherbrooke, nr 1538 Vest, etajul 3, biroul 324, vinerea intre orele 14.00 si 16.00, cand Asociatia Femeilor Romane are program.