spune intotdeauna adevarul si nu va mai trebui sa tii minte nimic (Mark Twain)
Tribuna Noastra Logo
  
  
 
 
 
 
    Nr. 37, februarie - martie 2003

Sfaturi practice pentru noii sositi
Interviul de angajare

     Petru Axioti

   Va prezentam cateva consideratii privind interviul de angajare, etapa decisiva in cautarea unui loc de munca. Cum trebuie pregatita aceasta intrevedere, care sunt etapelesale preliminare si mai ales, cum o putem trece cu succes. Trecere obligatorie de la cautarea de lucru la ocuparea unui post, interviul se dovedeste a fi o proba stresanta pentru majoritatea candidatilor. Vor reusi ei sa dovedeasca celor care i-au convocat la interviu ca sunt perlele rare de care intreprinderea are nevoie? Atuurile noastre majore sunt experienta de munca, personaliatea si formatia profesionala. Cei care vor sti sa le puna in valoare in mod judicios, respectand anumite reguli de procedura, dovedind sinceritate, spontaneitate si dinamism, au mari sanse de-asi atinge obiectivul propus: ocuparea postului mult dorit!interviul de angajare poate fi definit ca o intrevedere in cursul careia are loc o conversati intre doua sau mai multe persoane. Desi interviurile nu se aseamana intre ele, pot fi identificate teme care vor fi abordate in mod inevitabil in asfel de ocazii. Scopul reprezentantului intreprinderii este de a determina intr-un timp relativ scurt, tipul de personalitate al candidatului, motivatia si aptitudinile sale, precum si competentele pe care le poseda.
  A merge la un interviu, este ca si cum ne-am supune unui examen extrem de complex. Iata de ce pentru a avea sanse de reusita, interviul trebuie pregatit cu multa atentie. Etapele acestei pregatiri sunt urmatoarele:
  • Autoevaluarea potentialului, prin recitirea cu atentie a propriului c.v.;
  • Fixarea unor obiective precise, determinand in ce masura ceea ce avem de oferit corespunde cu ceea ce cauta intreprinderea;
  • Efectuarea unei legaturi intre postul solicitat si propria noastra experienta de lucru;
  • O buna cunoastere a intreprinderii, a misiunii si obiectivelor sale;
  • Cunoasterea perfecta a postului care este oferit (sarcini curente, caracteristici, calitati necesare pentru a-l ocupa);
  • Revederea intrebarilor care se pun in mod frecvent pe durata interviului, in special a celor mai importante, cum ar fi “vorbiti-ne despre dvs.”
  • Selectionarea celor mai importante realizari din timpul activitatii profesionale care au legatura cu postul oferit;
  • Revederea atuurilor majore pe care le posedam, dar si a punctelor slabe (de ameliorat);
  • Simularea interviului in compania unei persoane competente (eventual un consilier in resurse umane sau in orientare profesioanla);
  • Filmarea lui si apoi vizionarea sa pentru a ne corecta anumite deficiente.
      Participantii la interviu trebuie trebuie de asemenea sa se asigure de cunoasterea cu precizie a urmatoarelor elemente:
  • Data si ora interviului;
  • Adresa exacta a intreprinderii precum si a localului in care va avea loc interviul;
  • Numele persoanei resursa care ii va intampina.
      Primele impresii sunt decisive. Iata de ce va sugeram sa aveti o tinuta adecvata, imbracamintea sa fie clasica, parul bine ingrijit, accesoriile sobre, iar figura destinsa si surazatoare. Lasati-va toate grijile si problemele la usa intreprinderii. De atitudinea pe care o veti avea pe durata interviului, depinde in mare parte masura succesului. Strangeti cu convingere mana interlocuitorului si pronuntati-va numele clar si raspicat. Nu va asezati inainte de a fi invitat. Priviti-i pe reprezentantii intreprinderii pe toata durata interviului; o privire laturalnica poate fi interpretata ca o lipsa de sinceritate. La sfarsitul interviului, multumiti interlocuitorului dvs, pentru timpul pe care vi l-a acordat. Trimiterea unei scrisori de multumire dupa cateva zile, este de asemenea importanta pentru a-i aminti celui care v-a intervievat ca ati apreciat intalnirea cu el si ca sunteti in continuare disponibil pentru a ocupa un post in cadrul intreprinderii respective.
      Pentru a reusi sa convingem recrutorii ca dispunem de competentele necesare pentru a fi angajati, se recomanda strategii adecvate precum si o atitudine pozitiva. Numerosi candidati se prezinta la interviu cu speranta obtinerii postului mult dorit. Si daca rezultatul nu este cel scontat, in loc sa analizeze cu obiectivitate cauzele nereusitei si sa recunoasca faptul ca nu s-a pregatit suficient, blameaza reprezentantii intreprinderii, se descurajeaza sau sunt tentati sa abandoneze demersurile dupa primele esecuri. Unii candidati sustin ca patronii au devenit prea exigenti si ca nu merita sa mai faca astfel de incercari. Ei uita ca interviul de angajare este o proba care trebuie pregatita cu grija, precum un atlet care se prepara pentru o competitie importanta in scopul obtinerii unei medalii. Atitudinea candidatilor este esentiala: pentru a-si atinge obiectivul propus, ei trebuie sa se pregateasca temeinic. O cariera interesanta valoreaza tot atat de mult ca o medalie, deci un efort in plus nu strica. Dar cum putem iesi invingatori in aceasta competitie atat de solicitanta, in care rivalizeaza zeci sau chiar sute de candidati, care de care mai motivati sa obtina un loc de munca? Una din strategiile recomandabile este cunoasterea noilor tehnici de recrutare a personalului pe care intreprinderile le-au dezvoltat in ultimii ani. Un sprinter pregateste fiecare cursa in parte, in functie de pista stadionului, de mediul ambiant, de factorii de clima, umiditate, intensitatea si directia vantului etc. De ce un candidat la un loc de munca nu s-ar pregati si el penrtu fiecare interviu in funtie de postul oferit, de sarcinile si responsabilitatile aferente, de tipul intreprinderii, de cultura, valorile si principiile vehiculate, de mediul de lucru, de conditiile de munca, de nivelul retributiei salariale etc.
      Concluzia se impune de la sine: pregatiti interviul astfel incat sa va demarcati de ceilalti candidati. Pentru a avea sanse reale de reusita trebuie sa va puneti in evidenta candidatura si sa adoptati a atitudine convingatoare pe timpul interviului. Caracteristicile ce trebuiesc reliefate cu aceasta ocazie sunt: motivatie, perseverenta, entuziasm, leadership, incredere in fortele proprii, spirit de initiativa, capacitate de a lucra in echipa sau individual, profesionalism, punctualitate. Trebuie subliniat faptul ca nu doar continutul raspunsurilor este important, ci si tonul, intensitatea vocii, limbjul non-verbal (pozitie, gesturi, vorbire).
      Participantii la interviu trebuie de asemenea sa se pregateasca, rememorand realizarile deosebite obtinute pe plan profesional, sa fie gata sa dea exemple concrete, eventual si cifre care sa ilustreze in ce masura acestea au permis obtinerea unor importante beneficii sau economii pentru intreprinderea unde au activat. Solicitandu-va sa ilustrati unele rezultate semnificative, recrutorii doresc sa afle daca sunteti pur si simplu in cautarea unui salariu sau aveti realmente capacitatea de a desfasura o activitate utila pentru intreprindere. Aceasta, pentru ca patronii vor sa obtina rezultate deosebite pentru a se mentine in conditiile unei concurente tot mai mari. Orientati toate raspunsurile dvs. in functie de postul oferit si nu numai in functie de posturile pe care le-ati ocupat in trecut, asa cum numerosi candidati sunt tentati sa procedeze. Reprezentantii intreprinderii doresc sa stie daca posedati competenta si caracteristicile necesare pentru a va asuma responsabilitatile postului pe care-l ofera. Formulati-va deci rapunsurile, punand in evidenta calitatile pe care le posedati pentru a va asuma sarcinile aferente acestui post. Atunci cand cumparati un produs, o faceti in functie de ce ati dori sa gasiti in acesta si in ce masura v-ar fi util. Cautati deci sa va prezentati recrutorilor punand in evidenta caracteristicile pe care acestia le-ar dori pentru angajatii lor.
      Chiar daca drumul este anevoios, inarmati-va cu rabdare si perseverati. Mobilizati-va toate fortele si relatiile pentru atingerea obiectivelor propuse! Pentru a beneficia de informatii adecvate in limbile franceza, engleza sau romana, precum si de programe de sprijin privind gasirea unui loc de munca, stagii remunerate, cunoasterea pietei de lucru locale, a profesiunilor cele mai solicitate, redactarea unui curiculum vitae castigator, a unei scrisori de insotire impecabile, a unor carti de vizita, practicarea interviului (filmat si apoi analizat) etc., nu ezitati sa ne contactati:
     
      Petru Axioti - Conseiller en emploi & entrepreneurship
      Telefon: (514) 271 - 8207 post 234 (mesaje)
      Fax: (514) 271 - 8254
      e-mail: axioti@yahoo.com