spune intotdeauna adevarul si nu va mai trebui sa tii minte nimic (Mark Twain)
Tribuna Noastra Logo
  
  
 
 
 
 
    Nr. 37, februarie - martie 2003

    Noapte in Transilvania
     Ana Maria Surugiu

  Sub genericul “Noapte in Transilvania”, sala Wilfrid - Pelletier de le Place-des-Arts a fost gazda unui concert de zile mari, sub bagheta tanarului dirijor rus, Andrey Boreyko, pentru prima oara la pupitrul Orchestei Simfonice din Montreal, programul serii inspirat in Romania, tara unde fiecare regiune, inclusiv Transilvania, este bogata in folclor si legende, a cuprins partituri de Johanes Brams, Francz Liszt, Maurice Ravel, Vittorio Monti, Johan Straus-fiul, Zoltan Kodaly, culminand cu George Enescu-Rapsodia Romana.
  Adept al muzicii contemporane, Andrey Boreyko figureaza printre sefii de orchestra originari din Europa de Est, fiind cel mai dinamic din generatia sa. Director muzical al Orchestrei Simfonice din Winnipeg el ocupa si postul de director muzical al Orchestrei Filarmonice din Yena (Germania) si de prim-sef invitat de Orchestra Simfonica din Vancouver.
  O aparitie remarcabila a avut si violonistul canadian Corey Cervosek care a sedus publicul prin supletea tehnica si entuziasmul sau interpretand o partitura din Maurice Ravel. Dupa ce auditorii, in picioare, au aplaudat minute in sir maiestria dirijorului precum si pe instumentisti, Boreyko a avut amabilitatea sa faca o scurta declaratie publicatiei “Tribuna Noastra”, singura care a avut acest privilegiu.
  “Ma simt onorat sa fac aceasta declaratie, pentru prima oara unui ziar romanesc mai cu seama ca ma simt atras de tara dumneavoastra. M-am intalnit cu personalitati romane din domeniu, romani si unguri, in strainatate cu ocazia diferitelor evenimente muzicale. M-a atras stilul romanilor de a intelege muzica, de a o trai. Enescu este unul dintre preferatii mei. In acest sens pe agenda mea figureaza posibilitatea unei vizite in Romania unde sper sa pot avea sansa de a ma afla la pupitrul Orchestrei Filarmonica din Bucuresti, oras pe care multi straini il numesc “Micul Paris”. Inca din anul 1991, am interpretat, ca prim violonist, partituri ale compozitorilor romani.
  Multumesc publicului din aceasta seara, fiind convins ca in marea lor majoritate au fost romani. Pentru ziarul dv., numai de bine in 2003 si la cat mai multi cititori”.