spune intotdeauna adevarul si nu va mai trebui sa tii minte nimic (Mark Twain)
Tribuna Noastra Logo
  
  
 
 
 
 
    Nr. 38, aprilie - mai 2003

    "NIHIL SINE DEO" - "Nimic fara Dumnezeu"
     Letitia Militaru

   "Nimic fara Dumnezeu" ... Cand bunicii mei din Dabaca de Cluj rosteau aceste vorbe, toata fiinta mea de copil vibra. Atunci vocea si "felul de a fi" al celor ce mi-au fost "sfetnici de taina" in primii ani de vata cereau rabdare, respect si intelepciune. Imi indrumau sufletul pentru a observa TOTUL in jur, pentru a verifica cele acumulate in "nimic fara Dumnezeu". Azi, cand reflectiile se masoara in decenii si amintiri, inteleg ca eul meu vibreaza la profunzimea filozofica a sintagmei. Nu neg tema - de parinte - ca nu voi putea sa transfer "puiului meu" adevarul ca "nimic nu exista fara Dumnezeu".
  Si iata, volumul de eseuri NIHIL SINE DEO al parintelul Cezar Vasiliu, mult imbogatit in aceasta a doua editie, vine sa ne sprijine in demersul de transfer din generatie in generatie al cunostintelor despre religia, cultura si neamul nostru.
  Capitolul "Eseuri teologice" prezinta sfinti ai ortodoxiei care si-au trait viata pamanteasca pe meleaguri romanesti sau care in peregrinarile lor religioase au ajuns la nord de Dunare. Dar dupa cum il cunosc deja crestinii din parohia sa, parintele Cezar Vasiliu nu a incetat sa remarce de cate ori a fost cu putinta, legatura intre religie si literatura romana, intre religie si social, intre trecut si prezent. Preotul si dascalul Cezar Vasiliu a dorit sa faca mai bine intelese atatea aspecte delicate care "scapa" in conjuncturi complexe ale vietii si care dau nastere deformarilor de informatie in timp. Exemplele evidente sunt creatia poetului Eminescu despre care - in vremurile comuniste - s-a spus ca nu era credincios, ca si despre alti poeti a caror poezie religioasa a fost ascunsa marelui public. Pentru multi dintre romanii care au trecut dincoace de ocean, concesia si toleranta fata de religia aproapelui au devenit o stare de definitie.
  Autorul volumului NIHIL SINE DEO furnizeaza in aceste eseuri teologice informatii despre etape remarcabile care s-au facut in dialogul ortodoxo-catolic, spre unificarea Bisericilor. Sunt prezentati pionii acestui fenomen in evolutie si aportul fiecaruia in timp.
  "Eseurile istorice" semnate in al doilea capitol de catre parintele Vasiliu se doresc o pledoarie pentru marii gospodari ai provinciilor istorice romanesti, pentru grija pe care au manifestat-o in pastrarea credintei si a valorilor culturale, pentru maniera in care s-au straduit sa lase urmasilor averea intelectuala dobandita pana la ei.
  Prezentata sub forma unei culegeri de materiale bine documentate, NIHIL SINE DEO va servi, la randul ei, ca sursa de documentare.
  Volumul a iesit de sub tiparul Editurii valcene "Antim Ivireanul". Lansarea in fata publicului din Romania s-a bucurat de asemenea de mare succes, dupa cum insusi dl. Aurelian Cretu, Consul gerant interimar la Montreal a remarcat in fata audientei. Dl. Vania Atudorei a facut o extrem de elogioasa prezentare atat autorului cat si eseurilor sale. Acest fapt n-a facut decat sa insenineze asistenta, intr-o zi de sfarsit de martie in care parca zapada de la Montreal nu voia sa se lase alungata.
  Pentru cititorii ziarului TRIBUNA NOASTRA parintele Cezar Vasiliu a subliniat: "Am avut o mare pasiune pentru istorie si fiind si teolog, am considerat ca cel mai frumos lucru care s-a intamplat in acest miracol care este poporul roman, este impletirea intre istorie si credinta. I-am cautat volumului acest minunat titlu, luat dupa emblema regala a Romaniei "Nimic fara Dumnezeu" (Nihil Sine Deo) pentru ca tot ceea ce facem, ceea ce realizam nu se poate face decat cu incredere in Dumnezeu".
  Si pentru ca tot a pomenit de realizari, preotul Cezar Vasiliu a mentionat ca ultima sa vizita in Romania a fost si oportunitatea pe care a folosit-o pentru a incheia Protocolul dintre Universitatea din Sherbrooke si Universitatea din Targoviste. Universitatea din Cantoanele nostre de Est este prima de pe continentul american ce inglobeaza in structura sa un Departament de Teologie Ortodoxa. Infratirea dintre cele doua institutii de invatamant superior este ocazia schimburilor de profesori si publicatii, burse pentru studentii romani. La baza acestui protocol sta initiativa parintelui Cezar Vasiliu dar si eforturile Decanului Facultatii de teologie, Michel Dion, precum si ale Prof. univ. Cucui si ale preasfintitului Episcop Nifon. Protocolul depaseste frontierele teologiei pentru ambele universitati.
  "Sunt fericit ca am putut declansa aceasta relatie; cred ca datoria fiecarui intelectual este sa faca ceva pentru grupul comunitar pe care il reprezinta. Daca am reusit sa misc cateva inimi, ma bucur tare mult", a incheiat interlocutorul meu, asigurandu-ma ca nimic nu se implineste fara voia Domnului.