spune intotdeauna adevarul si nu va mai trebui sa tii minte nimic (Mark Twain)
Tribuna Noastra Logo
  
  
 
 
 
 
    Nr. 38, aprilie - mai 2003

    Romania in Razboi - Razboiul in Romania
     

   Moto: "Important nu e ca Dumnezeu sa fie alaturi de noi, ci noi sa fim alaturi de Dumnezeu"
  (Abraham Lincoln)
 
  Iata-ne in fata unei dileme: pe de-o parte presedintele Iliescu sustine ca "Romania nu este in razboi contra Irakului", ci "impotriva terorismului", pe de alta parte psihoza terorismului este propagata prin intermediul mass media, adica presa, radioul si mai ales posturile de televiziune care ne ofera un bogat material referitor la acest eveniment nedorit prin care trece astazi omenirea.
  Afirmatia presedintelui este infirmata de faptul ca in anticamera razboiului, Romania s-a aliniat planurilor anglo-americane, oferind pe tava nu numai spatiul aerian, ci si infiintarea unei baze americane in zona Kogalniceanu-Constanta, precum si trimiterea de militari si cadre medicale, 267 de romani in Kuweit (din care patru ofiteri de Stat Major).
  Si cu speranta unei vieti mai bune, edilii Caracalului au instiintat Ambasada SUA de existenta in zona orasului lor a unei unitati militare care este dotata cu o pista de decolare-aterizare a aeronavelor supersonice. Astfel s-a deschis o a doua baza americana pe teritoriul Romaniei si un nou punct potential vizat de teroristi.
  In tara s-au luat masuri de securitate a punctelor strategice, dar ca la romani, adica pe jumatate. Mai exact, alimentarea cu apa a capitalei este periclitata datorita unei paze partiale, dupa cum relata Pro TV, mastile de gaze exista dar lipsesc cu desavarsire, intrucat termenul de utilizare este depasit; daca pe timpul "impuscatului" acestea se distribuiau gratuit, acum o masca de gaze neutilizabila costa peste un milion de lei! Adaposturi antiaeriene? Teoretic exista pentru 80% din populatie, in subsolul blocurilor care, la vremea lor au fost construite in acest sens, dar practic acestea sunt inutilizabile, cele mai multe fiind pline cu apa si neamenajate; exista cateva care sunt dotate cu generatoare electrice si locuri (goale) de depozitare a apei si alimentelor.
  Metrolul? Da, este un spatiu destinat si acestui scop, fiecare bucurestean poate beneficia de un metru patrat, dar numai patru statii din 47 sunt amenajate ina acest sens.
  Un alt neajuns in urma acestui razboi este faptul ca Romania va pierde 2 miliarde de dolari din cauza blocarii Canalului de Suez si a neputintei de a onora contracte economice incheiate cu tari din Orient (China, India, Coreea, Japonia etc.). Totodata sansa de recuperare a datoriei irakiene este minima!
  Totusi, americanii au promis romanilor un cadou de 10 milioane de barili de petrol drept rasplata de participare.
  Pe de alta parte, americanii au cerut romanilor inchiderea Ambasadei Irakului de la Bucuresti, ceea ce, pe langa baza militara din Dobrogea, poate aduce acte de terorism nu numai impotriva americanilor ci si impotriva Romaniei. Si ca sa va dati mai bine seama de servitudinea Guvernului roman fata de americani, Romania a expulzat patru dilomati irakieni fata de celelalte 60 de state vizate de ONU - printre care si SUA - care si-a expulzat doar unul! Si i-a expulzat si pe cetatenii irakieni casatoriti cu romance - destramand familii cu copii -, irakieni "care vindeau o maslina, o pereche de papuci, o basma" (Cristian Tudor Popescu, Adevarul, 22 martie 2003).
  Deci, am putea spune ca venirea americanilor nu a adus inca nimic bun. Cu toate acestea, multe persoane cred ca transferul bazelor militare americane din Germania in Romania va aduce bunastare omului de rand, va contribui la cresterea nivelului de trai.
  Ei nu vad sau nu vor sa vada ca americanii isi vad de interesele lor, ca nu fac nimic in afara acestor interese si cand acestea vor inceta sa existe, prezenta americanilor va deveni o amintire. Pentru exemplificare, putem spune ca cele trei milioane de dolari cheltuite cu cazarea in opt hoteluri pe litoral, precum si refacerea unor drumuri de acces intre aeroportul Kogalniceanu si Constanta, nu sint decat actiuni care sa asigure o buna desfasurare a activitatilor miliatare americane. Pentru moment, in zona licalitatilor Kogalniceanu-Nicolae Balcescu pentru refacerea drumurilor s-au creat 70 de locuri de munca. Romanii n-au ajuns la o gandire matura, prin care sa prevada o colaborare pe termen lung, ei se multumesc cu "ciupeli" de moment.
  Si o stire trecuta aproape neobservata: Vladimir Putin i-a atentionat pe aliati asupra exploziilor ce au avut loc in apropierea Ambasadei Rusiei in Bagdad. In urma unor astfel de incidente s-ar putea declansa un al treilea razboi mondial!
  Cu toate acestea, in lipsa manifestarilor de protest contra razboiului din Irak (de amploare), marile sindicate (Cartel Alfa, Fratia, BNS si CNSRL) au organizat doua marsuri cu peste 20.000 de manifestanti, pentru obtinerea unor drepturi de munca si a unei salarizari la nivelul preturilor actuale, care - unele dintre ele - sunt deja aliniate la preturile Uniunii Europene.
  In urma anuntului facut de Guvern referitor la disponibilizarea catorva mii de muncitori din Brasov (Tractorul, Rulmentul), cu venituri compensatorii, acestia au iesit in strada, manifestatiile tinadu-se lant.
  De asemenea, au loc proteste ale soferilor impotriva noului Cod rutier care stipuleaza amenzi la o valoare echivalenta cu cele din Europa de Vest, depasind cu mult posibilitatile de plata ale acestora.
  Acum, in postul Pastilor, legumele si fructele, baza postului crestin ortodox, sunt la unpret aproape imposibil de abordat de marea masa a populatiei din tara. Ele variaza intre 30.000 si 60.000 lei pe kg, cele mai mici fiind de 20.000 lei pe kg la merele autohtone sau 12.000 lei o salata verde.
  Vizitele de lucru ale presedintelui Iliescu in sectoarele capitalei au avut ca efect deblocarea sumelor necesare pentru refacerea asfaltului; din pacate, timpul nefavorabil emntine starea de fapt - strazi prine de "cuiburi" aparute dupa o iarna grea care se prelungeste.
  Opozitia, de obicei inactiva, a depus o motiune de cenzura prin care cere demisia Guvernului Nastase sau anularea proiectului de lege privind anticoruptia, lege care se pare ca incurajeaza coruptia in loc s-o combata. Motiunea a fost respinsa cu 287 voturi contra 172. Guvernul nu a cazut, pachetul de 17 legi anticoruptie a intrat in actiune, iar Primul ministru, spre hazul celor prezenti in Parlament si a Presei, a spus: "Cineva mi-a spus ca vrea sa-mi numere gainile, eu i-am propus sa-mi numere ouale".
  O problema care dureaza de trei ani este falimentul FNI: Ioana Maria Vlas s-a intors din Israel, ca cetatean al acestui stat, dupa ce si-a facut operatii estetice de n-o mai recunoaste nici mama sa; pagubitii inca mai spera ca statul roman sa-i depagubeasca. (Pentru cei care nu stiu, FNI a fost un fel de Caritas sub obladuirea Guvernului).
  Din presa romaneasca reiese ca o pondere importanta in cadrulconditiilor de acceptare a Romaniei in UE (65%) este legata de agricultura. La ora actuala 40% din populatia activa desfasoara activitati lucrand pamantul numai pentru supravietuirea lor si a familiilor lor.
  La ora actuala, Ministerul Agriculturii a initiat un program pentru a determina persoanele in varsta sa renunte la pamntul lor, fie instrainandu-l fie sa-l dea in arenda pe termen lung, fiind in schimb beneficiarii unei "scheme de pensionare", Din pacate, cei care trebuie sa indeplineasca 65% din conditiile aderarii al integrarea europeana sunt lipsiti de informatii, multi tarani nici nu au auzit de UE. Nu toate posturile de televiziune sau radio acopera intreaga tara, iar ziarele nu ajung in mana celor care sunt unul dintre "pionii" aderarii.
  Un moment comic este reactia avuta de locuitorii din Rosia Montana dupa meciul de fotbal Romania-Danemarca (2-5), in urma caruia s-a amanat semnarea unui contract de cumparare a unui lot de vaci daneze, la un pret exceptional de bun. Romanii vor semna contractul daca tricolorii vor castiga meciul retur. Septelul e mai putin important decat orgoliul ranit; si acest fapt ne duce cu gandul la razboiul orgoliului american din Irak. Pe de alta parte, in urma acestei infrangeri catastrofale, Gica Hagi, impreuna cu alti jucatori ai lotului national, acerut decapitarea mafiei din fotbalul romanesc.
  Si pentru ca am pomenit de Rosia Montana, putem spune ca IPS Andrei, Arhiepiscopul de la Alba Iulia, a ramas un bastion al Bisericii Ortodoxe Romane intr-o zona (Rosia Montana si Valea Cosrnu) in care 90% din populatie s-a stramutat in alte locuri din cauza cianurilor.
  Lupta IPS Andrei este spre pastrarea in aceste locuri a valorilor spiritual-cultural-istorice.
  Iar ca o stire de ultima ora: Romania va acorda asistenta pentru cel putin 1500 de refugiati irakieni - o noua povara din "prietenia romano-americano-irakiana".
  Si fara a fi inca convinsi daca Romania este in Razboi sau Razboiul este in Romania, sa incheiem cu un zambet, spunandu-va ce-a zis primarul comunei Branesti - Ilfov, dupa ce o vulpe a dat iama in orataniile unei satence: "Vulpea a survolat gardul, compostand o rata si o gaina" - o fi fost vreo vulpe terosrista!?