spune intotdeauna adevarul si nu va mai trebui sa tii minte nimic (Mark Twain)
Tribuna Noastra Logo
  
  
 
 
 
 
    Nr. 38, aprilie - mai 2003

    Venituri la pensie
     Petru Contnareanu

   Dintre instrumentele financiare pe care le utilizam in planificarea veniturilor de pensie, regimurile inregistrate raman mijloace de investitie privilegiate. In acelasi timp, pentru cei ale caror venituri sunt peste medie, limta de cotizatie e repede atinsa. Aceste persoane vor cauta in mod normal alte posibilitati de investitie, neinregistrate de aceasta data pentru crearea unui cat mai bun venit la batranete. In aceasta situatie, o polita de viata universala poate constitui solutia cea mai buna prin avantajele pe care le ofera. Pe de o parte ofera o buna protectie in cazul unui deces prematur, unde un capital liber de impozit se va plati la decesul asiguratului beneficiarilor desemnati. Pe de alta parte, poate fi o excelenta forma de investitie, deoarece fondurile acumulate vor aduna o dobanda neimpozabila. Avantajjul de a acumula dobanzile fara sa le impartim cu cei de la fisc se aplica pe toata perioada cat banii sunt in interiorul politei. Latura atractiva a acestei acumulari este ca partea de investitie dintr-o polita universala poate fi utilizata in timpul vietii. In momentul in care o sa retragem capitalul total sau partial, dobanda se va impozita dupa o formula care face diferenta intre marimea retragerii si marimea "costului de baza reajustat" al politei.
  De multe ori impozitarea e simbolica sau inexistenta. In caz de deces sumele acumulate se vor plati libere de impozit beneficiarilor desemnati. Ce e bine de verificat, cand ne decidem sa subscriem la o polita de viata universala in vederea pensiei ar fi urmatoarele: daca ati utilizat maximul de drepturi de a depune intr-un fond inregistrat (REER); daca veniturile va perimt sa capitalizati periodic sume in polita; daca ati numit beneficiar pe linie directa sau unul nerevocabil pentru a pastra caracterul neconfiscabil al sumelor acumulate in cazul falimentului. Un lucru demn de notat este faptul ca acest produs de investitie nu face parte din patrimoniul familial, nedivizandu-se in cazul unei separari. Cand optati pentru un produs suplu cum este polita universala, verificati care sunt conditiile pentru a fi admis la un colateral bancar. Pentru acei carora termenul de colateral bancar nu le spune mare lucru o sa amintesc ca reprezinta conventia dintre o companie de asigurare si o banca, prin care se poate obtine un venit anual neimpozabil pe baza unei marje de credit. Nefiind o marja ordinara, consider ca e bine sa reamintesc cum functioneaza. Posesorul unei polite universale poate fi admisibil la un asemenea plan, daca partea de acumulare depaseste 50 de mii $. Bineinteles ca, cu cat sumele adunate in polita sunt mai mari, cu atat veniturile vor fi mai mari si pe un termen mai lung. In continuare, sa vedem cum e posibil sa avem un venit interesant si pe termen lung, fara ca impozitele sa-l diminueze.
  Cum aminteam mai sus, intr-o polita universala, fondurile ce se pot aduna raman neimpozabile. Aceste sume de bani, in situatia pe care o prezint, constituie garantia unui imprumut acordat de o banca, care se va rambursa la deces. Aceasta strategie e gandita sa functioneze de la varsta cand o sa intrati la pensie, dar teoretic se poate incepe de la orice varsta. Ceea ce conteaza e volumul acumularilor facute. Pentru a beneficia de marja de credit pomenita, polita va fi cedata in garantie unei banci. Sumele pe care le obtineti astfel sunt neimpozabile, deoarece provin dintr-un imprumut. Aceasta metoda de a obtine surse importante de venituri poate functiona atat timp cat suma imprumuturilor facute la banca nu depaseste 75% din valoarea acumularii din polita de viata. Toate bune si frumoase, dar daca vorbim de un imprumut, vorbim si de rambursare: in acest caz plata datoriei se face la decesul asiguratului. Pana in acel moment banca ce ne imprumuta an de an, nu va face decat sa contabilizeze valoarea datoriei si a dobanzilor aferente. Acumularile facute in cadrul politei universale, vor continua sa prospere datorita dobanzilor cumulate, marirea fondului ducand implicit la marirea marjei de credit. Cand survine decesul, compania de asigurare va achita mai intai datoria fata de banca, diferenta, de multe ori importanta, revenind beneficiarilor desemnati. Ca sa fim admisibili la un asemenea scenariu, cateva elemente sunt necesare: starea de sanatatesa fie acceptabila in momentul in care aderam la program; veniturile dumneavoastra sa fie suficiente pentru a va putea permite acumularea. Pentru o mai buna diversificare a surselor de venit la pensie cat si pentru diminuarea maxima a impozitarii imediate, se recomanda ca regimurile inregistrate la pensie sa fie utilizate la maximum. Depunerile se pot face periodic, contribuind lunar sau transferand dintr-un cont neinregistrat in polita universala. Daca e bun sau nu acest plan pentru fiecare dintre noi, cel mai interesant e sa utilizam serviciile unui specialist, pentru o analiza cat mai precisa a veniturilor dumneavoastra la vremea pensiei.
    Petru Contnareanu
    Consilier in securitate financiara
    petru.cotnareanu@agc.inalco.com