spune intotdeauna adevarul si nu va mai trebui sa tii minte nimic (Mark Twain)
Tribuna Noastra Logo
  
  
 
 
 
 
    Nr. 39, iunie - iulie 2003

    Gena manageriala - Sentimentul de apartenenta
     Basile Gliga

  A cultiva angajatilor sentimentul de apartenenta la companie va elibereaza de corvoada supervizarii permanente si totodata contribuie la cresterea productivitatii.
  Incadrarea excesiva fara posibilitatea de exprimare cand intervin probleme, dezvolta angajatului:
 
  Plictiseala
  Faptul ca persoana nu poate sa-si foloseasca initiativa si creativitatea dezvolta o profunda plictiseala, care il determina mai devreme sau mai tarziu sa-si indrepte energia spre alte activitati.Deci compania nu profita de valentele pe care angajatul i le ar fi putut oferi.
 
  Indolenta
  Faptul ca angajatul stie ca ideile sale nu conteaza in cadrul muncii prestate il va determina sa caute in mod deliberat sa se limiteze la munca strict necesara.
 
  Comportamentul rauvoitor
 
  In caz extrem, nemultumirea angajatului duce la un comportament rauvoitor, care se poate manifesta printr-o atitudine neadecvata fata de clienti si chiar prin sabotarea comenzilor.
  Pentru a avea un angajat devotat companiei si interesat in dezvoltarea productiei iata cateva sugestii:
 
  Faceti sa se stie ca sunteti deschis la sugestii.
  Un caiet sau o cutie de sugestii indica faptul ca sunteti in asteptare de idei. Initiati intalniri in grup sau individuale pentru a cere parerile angajatilor asupra ameliorarii calitatii muncii.
 
  Ascultati cu atentie sugestiile si propunerile.
  A-i asculta pe ceilalti este o calitate deosebita pentru un patron. Raspundeti intotdeauna sugestiilor. Explicati pentru ce nu le aplicati imediat sau de ce nu sunt aplicabile.
  Studiind cu seriozitate problemele ridicate de angajat, acesta va intelege ca ideile sale conteaza.
  Apelati la angajati cand nu stiti ce decizie sa luati.
  A fi patron nu inseamna ca trebuie sa stiti tot sau e rusine sa intrebati. Daca realizati ca nu aveti o solutie sau nu stiti ceva, apelati la echipa, cerandu-i opiniile.
 
  Acceptati posibilitatea esecului.
  Incurajati punerea in aplicare a ideilor si spuneti-le angajatilor ca esecul nu va fi penalizat, ca fiecare esec poate fi o experienta si ca uneori se pot obtine rezultate dupa mai multe incercari.
 
  Evitati sa spuneti “Ideile tale nu sunt niciodata bune”.
  Evitati sa credeti ca daca sunteti patronul aveti cele mai bune idei.
  Nu uitati ca angajatii dau viata companiei!