spune intotdeauna adevarul si nu va mai trebui sa tii minte nimic (Mark Twain)
Tribuna Noastra Logo
  
  
 
 
 
 
    Nr. 39, iunie - iulie 2003

    Politica privita din exterior
     Alexandru Vlad Lungu

  Citind online presa romaneasca, iti poti face o idee despre viata si atmosfera politica din Romania. Astazi, acest demers a devenit, pentru unii un tabiet. Interesant ar fi, insa, ca cei ce si-au facut un tabiet din cititul presei romanesti pe Internet sa comenteze cele citite, sa-si expuna punctul de vedere, de ce nu, intr-un fel de cafenea virtuala, cum era in vremurile interbelice, in "Micul Paris“, Capsa. Si pentru a deschide aceasta “cafenea”, sa va povestesc ce mi s-a parut mie interesant in ultiimul timp.
 
  Sa incepem cu plecarea americanilor.. Dupa ce au venit cu surle si trambite, cu Bush in chip de porumbel, dupa ce s-au instalat in doua-trei puncte, dupa ce s-au gasit investitori care prin toata Romania sa construiasca casute de 150 mp pentru circa 70.000 de americani transmutati din landul bavarez, iata ca americanii si-au anuntat plecarea. Oare de ce? Romania poate fi un cap de pod permanent, ofera conditii favorabile nu numai ca dotari militare (pista de aterizare a supersonicelor de la Caracal), dar poate primi in docurile sale nave de razboi americane; un raspuns ar putea veni din Europa de Vest, unde Franta, Germania si Belgia au anuntat probabilitatea infiintarii unei forte armate europene, paralela cu NATO!
  Poate sunt si unele frictiuni interne, ca incidentul dintre presedintele Iliescu si ambasadorul SUA la Bucuresti, privind masurile anticoruptie. Ambasadorul a venit cu amendamente la Legea anticoruptie, presedintele a spus ca nu-i nevoie sa-l invete americanii cum sa lupte cu acest flagel din actualitatea romaneasca. Si aceasta replica a presedintelui suna oarecum asemanator cu ceea ce se spunea pe la inceputul anilor ’90: “nu ne vindem tara!”.
  Pe de alta parte, americanii si-au facut interesul, capul de pod pentru transportul trupelor in Irak, unde au distrus ce era de distrus, mai mult de ochii lumii, intrucat CIA i-a platit din belsug pe tradatorii irakieni deveniti dizidenti in America, asa cum au procedat si in Afganistan.
  Lupta aceasta, zisa impotriva terorismului, are acelasi aer cu lupta impotriva contrabandei sau a drogurilor, unde exista (de obicei) alte interese financiare, iar pentru linistea opiniei publice mai pica cate un “pestisor” caci rechinii au “pile si relatii”.
  Si ca sa ne intoarce la ce mai e nou prin Romania, sa vorbim putin de declararea averilor de catre demnitari. Este o actiune copilareasca sa ceri declaratii pe avere; asa cum reiese, pot fi numarati pe degete cei care declara ca nu indeplinesc conditiile Legii anticoruptie! O astfel de masura trebuia luata, eventual, acum 12-13 ani, nu astazi cand marile afaceri s-au facut deja prin raposatele ICE Dunarea, Bancorex si altele, averile fiind repartizate si rasfirate in familie. Important este ca cei care se ocupa de politica sa nu se ocupe si de afaceri. Ca exemplu, in Canada, ministrul Paul Martin detine o companie de transport maritim, dar pe perioada mandatului federal, companie este administrata de o terta persoana. Si alti deputati federali sau provinciali au date in arenda astfel de afaceri, fara ca cineva sa se intereseze de averea globala a persoanelor respective.
  In sondajele de opinie Biserica si armata raman institutiile cu cea mai mare credibilitate; dintre oamenii politici, presedintele Iliescu este preferatul in conducerea tarii, urmat de Adrian Nastase, iar liberalul Theodor Stolojan vine la o diferenta de 20 de procente. Cu 10% din preferintele electoratului sunt nominalizati Corneliu Vadim Tudor (PRM) si Traian Basescu (PD); Victor Ciorbea si partidul sau (PNTCD) au cazut sub 3%.
  De mentionat ca numai 35% din romani sunt interesati de politica, iar din acestia 70% isi culeg informatiile numai din programele TV.
  PSD lasa tot mai mult impresia unui partid unic, opozitia este din ce in ce mai nebagata in seama. Conflictul Nastase-Basescu se poate constata cel mai pregnant in gropile din asfaltul strazilor din Bucuresti.
  Cu toate framantarile inerente politicii, Romania a ramas o tara in care manifestarile culturale sunt la ele acasa. Cu toate ca pretul unui bilet la teatru este in jur de 150.000 lei, mult pentru bugetul romanului, “Take, Ianke si Cadar”, in distributie cu Radu Beligan, Marin Moraru si Gheorghe Dinica sau “Ultima ora” cu Mircea Albulescu si Marin Moraru fac sa fie salile pline la Teatrul National din capitala.
  Recent a avut loc loc Targul international de carte “Bookrest 2003”; guvernul a alocat fonduri pentru aniversarea a 150 de ani de la nasterea arhitectului Ion Mincu; periodic au loc expozitii de arta fotografica, chiar daca la ora actuala nu mai exista o asociatie nationala a fotografilor din Romania; apoi sunt organizate diverse festivaluri locale sau internationale, cum ar fi cel al Bucurestiului, al evului mediu (Sighisoara), Festivalul international al filmului (Cluj), manifestari de prestigiu, ca Festivalul George Enescu etc.
  In premiera, in perioda 16 martie - 16 iulie 2003, se desfasoara experimental concursul-spectacol televizat “Big Brother”: initial au fost 12 concurenti, acum au ramas 7 si numarul lor este in scadere. Ei candideaza la obtinerea marelui premiu de 50.000$. Experimentul, pana a ajunge in Romania, a avut loc intr-o serie de tari din America si Europa. Jocul consta in izolarea de restul lumii a concurentilor, care sunt cazati intr-o casa cu curte (construita special langa intreprinderea Semanatoarea) si in care 27 de camere de luat vederi ii urmaresc zi si noapte, ei avand de indeplinit diverse sarcini zilnice si saptamanale.
  Pentru alte amanunte puteti consulta paginile de internet la adresa www.expres.ro (Evenimentul zilei) sau viziona continuu viata in casa “fratelui el mare” la adresa http://www.bigbrother.artelecom.ro .
  Si un fapt inedit au fost eclipsele vazute de pe teritoriul romanesc: ultima eclipsa totala de soare a avut loc la sfarsitul mileniului trecut (2000), iar prima din cele trei eclipse inelare solare din acest secola avut loc in dimineata zilei de 31 mai.
  Astfel, uneori pe bajbaite, se scrie istoria de azi a unei Romanii care-si cauta un loc atat in Europa cat si in lume. Bune sau rele, toate sunt ale noastre, ale tuturor romanilor de pe toate meridianele lumii, invclusiv ale acelora ce spun ca nu-i mai intereseaza ce se petrece in Romania de azi.