spune intotdeauna adevarul si nu va mai trebui sa tii minte nimic (Mark Twain)
Tribuna Noastra Logo
  
  
 
 
 
 
    Nr. 39, iunie - iulie 2003

    VENETIA
     Marcela Trana

  Unde sa plecam? Orientul indepartat ne inspaimanta datorita unei boli misterioase. Orientul Mijlociu este ravasit de razboaie. In Sud sau in Marea Caraibelor este mai interesant cand in Canada este iarna. Atunci va propun o destinatie sprea batrana si totusi atat de tanara Europa.
 
  Venetia! Cine nu a visat sa se plimbe pe faimoasele canale, cu gondolieri care sa fredoneze o cantoneta?
  Iata-ne ajunsi in vechile labirinturi ale strazilor cu caldaram si a celor “acvatice”, cu case pe care timpul si-a pus amprenta si a indepartat culorile lasind dare de fum. Coloane si arcade in stil bizantin, gotic sau baroc, imbinandu-se cu arcade in stil maur si incrustari orientale, rod al indelugatei relatii cu orientul a fostei republici negutatoresti, totul dand Venetiei aerul unic de interferenta a doua lumi ata de diferite, Europa si tarile Rasaritului musulman.
  Fiind un turist cu experienta, cel mai bine este sa lasi totul in camera de hotel, chiar si ceasul de mana, hartile, ghidurile turistice si sa colinzi pe strazi fara a avea o tinta anume.
  Porneste-o la stanga sau la dreapta, traverseaza “ponti”, inconjoara “palazii”
  Sau plimba-te pe calea apelor. Aici nu vei intalni nici case moderne, nici autobuze, masini sau taxiuri. Pe uscat sau pe apa, circulatia se face in ritmul ei, cu aceiasi viteza cunoscuta de secole. Parca nici n-ai fi in Italia soferilor cu temperament exploziv. Si oriunde ajungi, ai senzatia de déjà vu. Daca intalnesti porumbei din Piazza San Marco, fugariti de scolari, geometria gratioasa a lui Ponte Rialto, franghii cu rufe agatate intre ferestre deasupra unui canal ingust, funde rosii la palaria unui gondolier, mastile vestitului carnaval venetian atarnate la toate tarabele, atunci, da, simti ca esti in Venetia.
  A te pierde in oras este mai mult o figura romantica de stil decat o posibilitate reala. Dar chiar daca ai citit atatea, ai auzit ai vazut prin filme, odata ajuns acolo, Venetia este si o surpriza si regasire, parca, a unui vechi prieten. O impletire de prezent si trecut, de imaginatie si realitate, de secole impletite in timp, cum nicaieri nu poti gasi. Orasul s-a nascut prin secolul al cincilea pe … 118 insule, iar acum este inundat de valuri, de poluare si de turisti.
  Inconjurat din trei parti de ape si asezat, parca, sa apere intreg orasul, Palatul Dogilor si-a inceput existenta dupa anul 814, cand Dogele (pronuntia dialectala a cuvantului Duce, astfel intrat in traditie) Agnello Parteciaco a ridicat primul turn al castelului ca mijloc de aparare a orasului in fata intregii Adriatici. In jurul Pietei San Marco, salon splendid, deschis in aer liber, gasim asadar Palatul Dogilor, vechiul turn cu ceas, noua procuratura, Libraria Sansoviana, precum si Basilica San Marco, cu aura ei de mister, necunoscandu-se nici azi cine a fost creatorul acestei bijuterii arhitectuale. Apoi, in plimbarea cu gondola, veti trece pe la Ponte dei Sospiri (Puntea Suspinelor), adorata de indragostitii moderni dar, de fapt, facand legatura dintre vechea temnita si Curtea de Justitie. Prizonierii treceau peste acest pod suspinand, temandu-se de sentintnta ce urma sa vina, de aici si numele podului. Nu toata lumea stie ca Republica venetiana, care in multe din realizarile ei este vrednica de admiratie, a dezvoltat un regim bazat pe delatiune bine pus la punct, pe care multe din regimurile dictatoriale contemporane ar putea sa-l invidieze. Sesizarile anonime erau depuse intr-o cutie special amenajata in incinta palatului. Cel care turna nu trebuia sa semneze. In fiecare zi, un grup special deschidea cutia citind scrisorile si inaintand delatiunile comisiei judecatoresti.
  Cel care a pus capat existentei infloritoare a republicii a fost Napoleon. Pentru aceasta, era urat la Venetia, desi el a facut sa dispara sistemul de delatiune traditional, ce-i drept, inlocuindu-l cu propriul sistem politienesc.
  Trecand cu gondola pe Canale Grande nu poti sa nu te extaziezi, mai ales cand ai un temperament latin, in fata panoramei ce se desfasoara. De o parte si de alta a canalului, bijuterii de arhitectura se oglindesc in valuri, multiplicandu-se in mii de vibratii. O, dar sunt atatea de spus …
  Telefonati-ne la
  (514) 937 6411
  Inter Pallas Voyages
 
  Cumparand prin Agentiile Inter Pallas, pe langa servicii ce laitate exxceptionale, puteti deveni membrii Clubulul Pallas.
  In calitate de membru, la o acumulare de 20 000 de puncte, Clubul Pallas va ofera o lucrare de arta din colectia companiei. Puteti sa alegeti d-voastra dintr-un numar minim de 20 de lucrari.