spune intotdeauna adevarul si nu va mai trebui sa tii minte nimic (Mark Twain)
Tribuna Noastra Logo
  
  
 
 
 
 
    Nr. 40, august - septembrie 2003

    ANIVERSARI
     Crina Solomon

  Inginer minier-geolog, om de afaceri, politician, jurnalist, scriitor roman din diaspora de origine basarabeana, nascut la 15 august 1923, Eugen Enea Caraghiaur este stabilit de cateva decenii la Montreal.
  Incepe studiile la Facultatea de Mine la Politehnica din Timisoara (1943), unde fondeaza Miscarea anticomunista a Tineretului Universitar National Taranesc (1945). In 1948 la 17 august este arestat si condamnat la moarte de catre NKVD si de catre Tribunalul Militar din Timisoara, pentru lupata antibolsevica si pro-Basarabie. Evadeaza si ajunge in Europa Occidentala, in 1949 obtine diploma de miner-geolog in Franta, studii aprofundate apoi la Roma.
  Dupa parasirea Europei se lanseaza in activitatea publicistica si politica, devine redactor al ziarului Partidul Taranesc National din Refugiu “Dreptatea” din New York si la emisiunile televizate Tele Roumanie. A editat peste 30 volume de versuri, debutul editorial producandu-se in 1977 cu “Poeme din Canada”, aparut la Montreal. Urmeaza volumele “Suflet basarabean” (Nagard, Italia 1982), “Meteoriti” (Deva, 1990), “Flori de brumar” (Bucuresti, 1999) si multe altele.
  In ultimii cinci ani publica ciclul romanesc memorialistic “Lumini si umbre”, compus din cinci volume istorice:”Visuri si tentatii”(1997), “Caleidoscopul amarului” (1999), “La rascrucea destinului” (1999), “Sub teasc” (2000), “Paienjenis” (2001), toate editate sub egida Fundatiei “Adevar istoric si concordie nationala” din Bucuresti. In aceste opere autorul realizeaza o adevarata fresca a societatii ravasite de tavalugul ruso-sovietic, dezvaluind intortocheatele culise politice, guvernamentale, religioase, militare de la mijlocul secolului XX.
  Este decorat cu Crucea Patriarhala (1976), fiind fondatorul si co-ctitorul principal al Bisericii Sf. Ioan Botezatorul din Montreal. Presedinte fondator al Congresului Canadian Roman (1984), unul dintre cei care a primit Medalia de aur “Mihai Eminescu” (1997), decernata la Chisinau de Liga Culturala pentru Unitatea Romanilor de Pretutindeni Uniunea Scriitorilor din Moldova.
  Membru al Uniunii Scriitorilor din Romania si din Republica Moldova.
  Nascut intr-o zi de Sf. Marie, Eugen Caraghiaur a rotunjit opt decenii de viata pentru care cel mai potrivit gand este cel de: La multi ani!
 

  Cunoscut intre membrii de la Montreal ca arhivist si scriitor, George Tautan Cermeianu a ajuns la onorabila varsta de 70 de ani. In ultimii ani, si-a reeditat cateva din romanele sale, a participat la diverse evenimente culturale organizate in tara. Salonul de carte de la Oradea din 2001, i-a adus Premiul special al juriului pentru cartea “Nous sommes ici depuis toujours-Un extraterrestre au Quebec”.
  In anul 2000 tot la salonul de carte de la Oradea a obtinut premiul pentru romanul “En ecoutant la chanson des sirenes”.
  Intalnirea cu limba franceza a avut loc la 11 ani, in satul natal, Cermei, reluand contactul mai tarziu in cadrul facultatii de filologie, specializarea romana-franceza.
  Debutul jurnalistic l-a facut la 19 ani, cand a publicat informatia protret “200 km fara reparatie generala”, la ziarul “Uzina si ogorul”, din Caransebes. A urmat activitatea gazetareasca intre anii 1952-1958 la un post de radio la Deva si in acelasi timp pentru diferite ziare. Incheie activitatea de ziarist la “Scanteia” urmare a unei altercatii verbale, fiind considerat un “inamic al Socialismului si al Uniunii Sovietice”, dupa cum el insusi declara. Cativa ani mai tarziu devine corespondent pentru ziarul “Flacara Rosie” din Arad, perioada in care a scris primele trei piese de teatru, care insa au fost refuzate fiind incisive pentru acele vremuri. Drama personala traita in Romania comunista este relatata in primul roman in limba franceza, publicat in Quebec intitulat “Que j’etais beau comme une dieu”, roman care este prezentat in 1999 la Salonul de carte de la Montreal. In anul 1996, apare cel de-al doilea roman “Le Fils bien-aime”, iar in 1997 romanul care reda istoria printului de Valahia-Dracula, cunoscut publicului sub numele “Moi, Vlad L’Empaleur, dit Dracula, Prince de Valachie”. Urmeaza apoi “L’Ile de L’amour”, “La soif d’une ame deracinee” si “En ecoutant la chanson des sirenes” romane prezentate la Salonul de carte de la Oradea, de care am amintit.
  Tot la Oradea i s-a acordat statutul de membru al Academiei de stiinte si arte locale, in anul 2001.
  2003 este anul care a dat prilejul dlui Tuatan sa pregateasca pentru tioar ultimul sau roman “L’agent secret du president”.
  La moment de aniversare se cuvine un calduros “La multi ani”.