spune intotdeauna adevarul si nu va mai trebui sa tii minte nimic (Mark Twain)
Tribuna Noastra Logo
  
  
 
 
 
 
    Nr. 40, august - septembrie 2003

    Dansuri traditionale din Transilvania
     Letitia Militaru

   Odata cu ansamblul clujean Somesul a trecut oceanul si o carte, unica prin continutul ei. Autorul ei, Zamfir Dejeu, este conducatorul grupului folcloric care anul acesta - a doua oara in istoria festivalului - a reprezentat Romania la “Mondialul culturilor” de la Drummondville. Titlul cartii “Dansuri traditionale din Transilvania” ne da un indiciu despre continutul limitat la o zona extrem de bogata de folclor a Romaniei, in care Prof. univ. dr. Zamfir Dejeu, a avut ocazia sa inregistreze din tineretea sa, multe din dansurile populare. Ca si alti folcloristi a fost preocupat de ideea transmiterii acestor forme de folclor generatiilor viitoare, in asa fel incat studiaza toate posibilitatile de “scriere” a pasilor de joc, dar si a miscarilor corpului. Cu timpul, dupa ce constata ca una sau alta din metode nu sunt intru totul cuprinzatoare, trece la studiul sistemelor de notare din Europa. Asa intalneste kinetografia, notatie a dansului socotita azi internationala, care poarta denumirea de limbajul LABAN, dupa numele creatorului sau Rudolf von Laban.
  Kinetografia/cinetografia inglobeaza notatia pasilor de dans si a miscarilor corpului suprapuse cu miscarile liniei melodice. In aceasta consta unicitatea culegerii de dansuri populare! Cartea dlui Zamfir Dejeu este prima poarta prin care jocul romanesc a intrat in universalitate. Daca cineva, pe oricare continent, isi doreste sa studieze si mai ales sa “joace romaneste” va putea s-o faca bazandu-se pe cartea folcloristului clujean.
  Cu o introducere in fenomenul coregrafic european si parcursul pe mai multe secole, autorul marcheaza pozitia si evolutia dansului romanesc, a imprumuturilor pe care le are de la popoarele invecinate sau chiar a influentelor ce le-a exersat de-a lungul istoriei. Clasificat in dans de grup si dans pereche, jocul romanesc a ramas element de identificare pentru cei care l-au practicat. Cu ritmuri, strigaturi si acompaniament specific, jocul la romani este inca un ansamblu de valori spirituale. Prezent in zeci de manifestari ale genului, ce au avut loc atat pe plan national cat si international, Zamfir Dejeu a fost constient de tezaurul ce ar fi putut sa se piarda, daca nu ar fi pus pe hartie dnsurile populare. Incercand sa faca uz si de noile metode informatice, cel care si-a petrecut tineretea imprimand pe pe banda radio si notand miscari de jocuridin toata tara, a trecut la digitalizarea videourilor pe care le-a inregistrat in ultimii ani. Cele doua CD-uri care insotesc volumul “Dansuri traditionale din Transilvania” completeaza intentia documentara si pedagogica a folcloristului. Daca acest volum se refera numai la zona Ardealului, asteptam un volum urmator in care sa-si gaseasca loc si jocuri populare din alte zone folclorice romanesti.
  Am comentat cu doamna Michele Genest culegerea de jocuri pe care v-am prezentat-o in randurile de mai sus. Michele Genest facea parte acum mai bine de zece ani din staff-ul Festivalului de la Drumondville. Cand i s-a prezentat candidatura Ansamblului “Somesul” din Cluj-Napoca, a plecat in tara dorind sa-i vada in spectacol “acasa” si dorind mai ales sa aiba perceptia publicului romanesc. Azi, cand grupul folcloric a fost a doua oara prezent in festival, d-na Michele Genest ne-a marturisit ca “somesenii” si-au confirmat valoarea, dar mai ales stia ca Zamfir Dejeu (cel care conduce si taraful si dansatorii) va avea grija sa faca cunostinta lumii intregi acest tezaur romanesc. Comentand volumul scris in limbaj Laban, a afirmat ca “domeniul coregrafiei internationale s-a mai imbogatit cu un capitol a carui divertisment si diversitate ar fi fost de neinlocuit cu altceva”.