spune intotdeauna adevarul si nu va mai trebui sa tii minte nimic (Mark Twain)
Tribuna Noastra Logo
  
  
 
 
 
 
    Nr. 40, august - septembrie 2003

    Romania va dispare in 200 de ani
     Marcel Anghel

  Potrivit ultimului recensamant al populatiei si locuintelor efectuat anul trecut, populatia Romaniei a scazut in 10 ani cu 1,1 mil locuitori, ajungand la 21.680.974 persoane. Tinand seama de ritmul scaderii populatiei rezulta ca in doua sute de ani nu va mai exista nici un roman in propria tara. Desigur, este un rationament matematic care speram sa nu se realizeze pentru a nu se adeveri exclamatia unui (posibil) turist care, dupa ce a vizitat romania ar fi spus: “Ce tara frumoasa! Pacat ca este locuita!”. Intrucat mass media s-a ocupat mai putin de aceasta problema am sa comentez cateva rezultate pentru cei care nu au citit din lipsa de timp, presa scrisa sau electronica.
  Din cei aproape 21,7 mil locuitori, 52,7% traiesc la oras si 47,3% la sate sau mai bine zis, in mediul rural. Cu toate ca avem unul dintre cei mai mari indicatori care arata ca Romania este inca o tara agricola, importurile de produse agricole ne demonstreaza contrariul. Astfel, anul trecut Romania “tara eminamente agricola” a importat 23.000.000 tone cartofi din Germania, Olanda, Egipt etc…, 20.000.000 tone ceapa din China, Polonia, Germania, Olanda, fasole uscata din Canada si China; a importat chiar prune, caise si dovlecei. S-a ajuns ca Germania si Olanda, tari industriale, care importau produse agricole din Romania, sa exporte cartofi si ceapa in Romania. Este “ceva putred in Romania!”.
 
  FEMEILE MAI LONGEVIVE DECAT BARBATII
  Numarul femeilor este in crestere fata de al barbatilor, revenind 1051 femei la o mie de barbati, cu 17 femei mai mult decat la recensamantul trecut din anul 1992. Pe grupe de varsta rezulta ca majoritatea femeilor sunt in grupa de peste 60 de ani, adica femeile sunt mai longevive decat barbatii, fapt de altfel confirmat de statistica persoanelor trecute de 100 de ani, intrucat in Romania sunt 310 persoane trecute de 100 de ani, din care 228 (73,5%) femei.
  Recensamantul a mai scos la iveala un fapt oarecum bizar si anume ca 10 mil. de romani sunt casatoriti si 8,6 milioane necasatoriti, insa ponderea in randul celor necasatoriti o reprezinta barbatii, desi barbati sint mai putini decat femei, iar numarul femeilor divortate este de 1.5 ori mai mare decat al barbatilor divortati.
  Ca o noutate a recensamantului din anul trecut o constituie scoaterea la iveala a “uniunii consensuale”, adica “concubinajul” care a patruns repede si in Romania, astfel ca 9,6% din populatia necasatorita (828 mii persoane) traieste in concubinaj, deci suntem pe drumul spre UE. Insa ceea ce ma surprinde, este faptul ca persoanele care traiesc in concubinaj, persoane cuprinse intre 20 si 34 de ani, locuiesc la tara! Cei care traiesc la oras, care sunt in numar mult mai mare, n-au vrut probabil sa declare ca traiesc in concubinaj. Probrabil ca ei se regasesc in procentul de 1,4% care au declarat ca pe langa sot sau sotie au si o amanta sau un amant.
  Daca populatia de etnie romana a scazut dramatic alaturi de etniile principale care traiesc in Romania (maghiari, germani si ucrainieni), numarul rromilor a sazut simtitor, ajungand la 2,5% din populatia tarii (535 mii), desi cred ca sunt mult mai multi, pentru ca multi dintre ei in momentul efectuarii recensamantului se gaseau, probabil, in Franta, Italia, Spania sau Germania, cu diverse “ocupatii” specifice.
  Numarul copiilor care urmeaza o forma de invatamant a scazut in 10 ani cu 147 mii persoane, crescand in schimb numarul studentilor si absolventilor de facultati de 2.3 ori (prin infiintarea universitatilor particulare probabil), in timp ce analfabetii reprezinta 2,6% ponderea detinand-o femeile.
  Populatia activa a Romaniei este de numai 8.9 mil locuitori, in timp ce 13 mil. persoane nu sunt apte de munca, din care 40% sunt pensionari (o mare problema pentru guvernanti!), 29,4% sunt elevi si studenti, restul figurand in intretinerea altor persoane.
 
  CAUZELE SCADERII POPULATIEI
  Recensamantul mai scoate la iveala cresterea gradului de confort in ultimii 10 ani, in sensul ca 53% din locuinte au “alimentare cu apa” si 0,5% dispun de aer conditionat, dar nu scoate in evidenta gradul de saracie al populatiei care nu poate fi recenzat. Printre cauzele principale care au contribuit la reducerea populatiei din Romania se numara scaderea natalitatii si emigratia, amandoua avand o cauza comuna, scaderea nivelului de trai al populatiei.
  Revenind la scaderea natalitatii, statistica arata ca 37% din femeile cu varsta cuprinsa intre 15 si 49 de ani nu au nascut nici un copil (incredibil, dar adevarat!), 49,8% au unul sau doi copii si numai 13.2% au trei copii sau mai multi.
  Aceste persoane sunt desigur din randul celor mai saraci.
  Alaturi de scaderea natalitatii, exodul populatiei romanesti catre alte tari, constituie o a doua cauza majora a scaderii populatiei Romaniei. In aceasta categorie intra emigratiile catre Statele Unite, care detin ponderea, apoi Canada si mai putin spre Australia si Noua Zeelanda, precum si casatoriile care au avut loc mai ales in ultima perioada cu diverse alte etnii din alte tari.
  Alaturi de recensamantul populatiei si locuintelor, in lunile decembrie 2002 - ianuarie 2003 a avut loc si recensamantul agricol din care reiesa ca populatia ocupata in agricultura reprezinta 28,3% din totalul populatiei active, fata de 43% cat erau in vechile statistici. Cred ca s-a “imbunatatit” acest indicator deoarece ponderea populatiei agricole in totalul populatiei active este un indicator de negociere cu Uniunea Europeana, unde procentul mediu este de 5%. In anuarul statistic pe 2001 se preciza ca 3.5 mil. persoane erau “ocupate in agricultura”, fata de 2,2 mil. persoane in 2002.
  Este posibil sa fie o scadere, dar nu asa dramatica intr-un an de zile, dar, modalitatea de cuprindere a populatiei in aceasta categorie este discutabila. Exemplu: cel care are o capra si o duce la pascut in fiecare zi reprezinta “o populatie ocupata?”.
  Revenind putin asupra cauzelor scaderii dramatice a populatiei romanesti din Romania, respectiv scaderea natalitatii si emigratia, cred ca ambele cauze, asa cum aratam, au o cauza comuna, gradul de saracie al populatiei care in continua crestere, situatie recunoscuta chiar de guvernanti, care aratau ca majoritatea populatiei, cca 60% este saraca, iar 10% din totalul populatie are un grad de saracie extrem.
  In acest sens, as vrea sa dau un singur exemplu. Astfel, de peste 10 ani disparuse din Romania holera, care este considerata boala saraciei si a mizeriei. Iata ca ea a reaparut in sudul tarii (6 cazuri in judetul Giurgiu), dar cred ca sunt mai multe, insa ori n-au fost depistate ori n-au fost facute publice.
  N-as vrea sa mai dau alte exemple care zilnic sunt prezentate in ziare sau la televiziune.
 
  CINE ESTE DE VINA DE ACEASTA SITUATIE?
  Desigur, guvernantii care au tot dat vina pe “sistemul anacronic supercentralizat” mostenit in 1989, de parca in Ungaria, Cehia si Polonia, n-au fost regimuri totalitariste. Este drept ca, si inainte de 1989, erau diferente din punct de vedere economic intre Romania si cele trei tari, insa acum aceste diferente s-au adacit foarte mult, cu toate ca Romania cred ca este mai bogata in resurse naturale, dispune de un potential turistic de invidiat (munti, mare, delta), de forta de munca certificata, etc… . 1989, Romania nu numai ca n-avea datorii externe, dar avea de incasat creante in valoare de cca 4 miliarde de dolari si in visteria bancii nationale erau in inca peste 2 miliarde dolari. Atunci se pune legitima intrebare, cine sau ce ne lipseste?
  De vina sunt desigur cei care au luat in maini soarta Romaniei, guvernele post-decembriste care n-au stiut sa imbine libertatea obtinuta cu sacrificii omenesti, cu principiile economiei de piata.
  Acelasi partid care a fost la putere dupa 1990 se afla si astazi la conducere, dar sub alte initiale. Vina se da pe guvernul sau mai bine zis pe guvernele “pestrite” din perioada 1996-2000. Desigur, o mare vina o are CDR, insa din 14 ani cat au trecut de la asa zisa “revolutie”, 10 ani au fost sub aceiasi “conducere unica”.
  Cred ca cea mai paguboasa guvernare pentru tara a fost perioada in acre actualul presedinte al Senatului era prim-ministru, desi la televiziune de cate ori a fost invitat a tot fluturat niste grafice cu “realizari”. Nu realizarile erau importante, pentru nu stiu cat de realiste erau acele productii obtinute, ci crearea conditiilor de trecere la o economie de piata functionala, conditii pe care nici astazi nu le-au indeplinit. In loc ca guvernul respectiv sa se ocupe de privatizarea iintreprinderilor, de restructurarea economiei, se ocupa mai mult de plata salariilor intreprinderilor nerentabile.
 
  INTRAREA IN U.E. AR PUTEA FI COMPROMISA
  Am ramas singura tara candidata la U.E. fara o economie de piata functionala. Pe 5 noiembrie a.c. se va decide la Bruxelles daca Romania va primi acest statut, deoarece, aa cum spunea seful delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, fara acordarea statututului de economie de piata functionala, Romania nu va putea finaliza negocierile de integrare in U.E., astfel ca, atat “tinta” de incheiere a negocierilor de intrare in U.E. (sfarsitul anului 2004), cat si intrarea propriu zisa in U.E. in 2007, ar putea fi compromise.
  Guvernul actual are o multime de probleme de rezolvat si nu stiu cum se vor putea rezolva, mai ales ca s-a intrat si in campania electorala. Fiind guvern “social-democrat” va trebui sa faca “echilibristica” intre a lua niste masuri cu caracter populist si a indplini cerintele impuse de F.M.I. pentru ultima rata din acordul stand-by, care se refeara la micsorarea deficitului de cont curent, accelerarea privatizarii (in special a BCR), cresterea incasarilor in domeniul energetic, reducerea expansiunii creditului neguvernamental.
  Cel mai mult doare problema deficitului de cont curent, deoarece ies mai multi bani dacat intra in tara, situatie care va presa asupra pietii valutare, care constituie “pilonul” principal pe care se sprijina masurile antiinflationiste ale guvernului.
  Semnalul de alarma tras de F.M.I. a avut in vedere cresterea subsantiala a deficitului balantei comerciale influentata de importurile din sectorul privat care au ajuns in 6 luni din acest an la 2.568 milioane USD fara de 934 milioane USD in anul 2000, deci o crestere de peste 2.5 ori. In acelasi timp exporturile totale au crescut cu numai 8.1% in primul semestru din acest an, fata de o crestere a importurilor cu 10.4% in aceeasi perioada a anului trecut. Cresterea deficitului balantei comerciale se va amplifica in sem. II a.c. datorita importurilor de iarna (titei, gaze) ceea ce va crea probleme pentru finantarea deficitului in conditiile absentei investitiilor straine. Revenind la situatia economica dificila a Romaniei care a determinat nu numai scaderea natalitatii, ci si cresterea emigrarilor, as vrea sa mentionez ca in urma unor studii efectuate de experti germani si francezi, 87% din absolventii cu studii superioare vor sa plece din tara. Aceasta situatie nu tine insa numai de aspectele economice ale tarii, ea tine si de perceptia viitoruluui de catre tinerii romani si acesta este lucrul cel mai dureros.
  Culmea este ca nu ducem lipsa de inteligenta. Romanii castiga an de an olimpiade de matematica sau informatica. Recent o fata din Moldova a depus aplicatii la o serie de universitati americane, fiind amisa la toate. A ales insa universitatea care i-a oferit o bursa de 40.000 USD pe an. Pai cum sa vina in Romania dupa terminarea studiilor la un salariu, in cel mai bun caz, de 3-400 USD?
  Culmea este ca oportunitati exista in Romania. N-as vrea sa dau decat un singur exemplu, turismul balnear.
 
  RESURSE UNICE PE PLAN EUROPEAN
  Romania dispune de resurse unice pe plan european: mofetele, care sunt folosite ca vaso-dilatator in afectiuni cardio-vasculare (Covasna, Tusnad, V. Dornei, Buzias), namoluri supropolice, bune pentru afectiuni reumatismale (Techirghiol, Eforie Sud, Lacul Sarat, Amara), ape minerale pentru afectiuni hepato-biliare sau renale (Calimanesti, Caciulata, Olanesti), ape mezotermale sulfuroase si un bioclimat marin bogat in aerosol, salinic, cu efect stimulator asupra organismului in afectiuni reumatismale, afectiuni ortopedice, boli ale sistemului central si periferic, boli ale aparatului respirator, boli dermatologice, metabolice (obezitate, deiabet), etc… . Am dat acest exemplu dupa ce am citit intr-un ziar ca ungurii au facut o plaja (de peste 3 km) pe malul Dunarii in Budapesta, carand nisip pentru a o amenaja, aducand chiar si plante exotice (palmieri) pentru a atrage turisti.
  Romania are plaja naturala, are munti, are delta, are Dunare, are bogatii in subsol, are oameni cu calitati deosebite. Atunci de ce sa mai munceasca? Cred ca aici este secretul! Pana la urma, nepotii nostri vor intelege mai bine mecanismul economiei de piata functionala, fara a mai primi “indicatii pretioase” din partea tatilor sau bunicilor, deoarece “viitor de aur tara noastra are”! Nu ne ramane decat sa aplicam ceea ce spunea Benjamin Franklin cand a fost intrebat ce reprezinta geniul “putina inspiratie si foarte, foarte multa transpiratie”.