spune intotdeauna adevarul si nu va mai trebui sa tii minte nimic (Mark Twain)
Tribuna Noastra Logo
  
  
 
 
 
 
    Nr. 40, august - septembrie 2003

    Timp de zece zile Somesul a curs prin Canada
     Adrian Ardelean

  Unul dintre cele mai cunoscute ansambluri folclorice din Romania, Somesul-Napoca, are sansa de a deveni la fel de renumit si in tara frunzei de artar, dupa ce a fost invitat, pentru a doua oara la festivalul “Mondial des cultures” de la Drummondville. Orasul canadian mentionat, care gazduieste anual unul dintre cele mai mari festivaluri folclorice de pe mapamond, invita de fiecare data formatii si ansambluri folclorice de pe toate meridianele globului. In premiera pentru Romania, si probabil chiar in premiera mondiala, ansamblul clujean “Somesul-Napoca”, este invitat pentru a doua oara la acest festival, ca o recunoastere implicita a valorii sale, demonstrata prima oara acum zece ani.
  Nu au de ce sa regrete alegerea facuta, in conditiile in care spectacolele oferite de ansamblul romanesc au fost rasplatite cu aplauze la scena deschisa, nu de putine ori dansatorii ardeleni reusind sa ridice efectiv sala in picioare. Pe parcursul celor zece zile ale festivalului (3-13 iulie), romanii au dat cate doua sau chiar trei spectacole in fiecare zi, in diferite locatii, participand, cu un succes extraordinar, si la paradele portului si dansului popular organizate pe strazile micutului si cochetului oras Drummondville. De altfel, merita amintit ca acest oras, cu nu mai mult de 80.000 de locuitori, este o gazda mai mult decat primitoare pentru dansatorii si muzicienii invitati annual la festivalul “Mondial des cultures”,practic intreaga populatie aliniindu-se pe strazi pentru a urmari parada formatiilor, sau pentru a urmari spectacolele de la Centrul Cultural, Folkoteca (inspirata denumire!) sau din pietele amenajate special pentru aceasta ocazie. Sa mai spunem ca, in perioada festivalului, ajuns anul acesta la a 22-a editie, o mare parte din populatia orasului isi ia concediu, pentru a putea urmari cat mai multe dintre spectacolele oferite. Aceasta nu inseamna nici pe departe ca orasul ar fi “mort” in aceasta perioada, ba dimpotriva, prezenta sutelor de tineri de pe toate meridianele globului fiind de natura sa-i dea o deosebita nota de vivacitate. De altfel, trebuie remarcat ca, pe parcursul celei mai mari parade, desfasurate in data de 9 iulie, formatia folclorica romaneasca, nu atat de numeroasa ca si alte ansamble venite in orasul canadian a fost, una dintre cele mai populare trupe ale festivalului, o buna parte a spectatorilor facand, spontan, “pereche” cu cate unul dintre membrii ansamblului, pentru un dans ”ad-hoc” de cateva momente! Asta in conditiile in care, dupa cum ne-am interesat, in Drummondville traiesc doar 6 sau 7 familii de romani, deci nu se pune problema unei afluente masive a elementului romanesc in acest oras. O alta dovada a precierii de care s-au bucurat clujenii din ansamblul “Somesul Napoca” pe scenele festivalului de la Drummondville este aceea ca, urmare a virtuozitatii dovedite in interpretare, acordionistul Florin Munteanu a fost invitat deja de pe acum sa participe la Festivalul international de acordeon, de la Montmagny, editia 2004, in apropiere de orasul Quebec. El va fi insotit, in deplasarea de anul viitor, de catre tanarul violonist Doru Dejeu (excelent interpret la vioara al “Ciocarliei”), nimeni altul decat fiul directorului ansamblului.
 
  Montreal pe Somes
  Singura zi de “pauza” pe care au avut-o dansatorii si muzicienii ansamblului clujean pe parcursul festivalului, aceea ce luni, 7 iulie, au folosit-o pentru a se deplasa cale de 100 de km, dintre Drummondville si Montreal pentru a oferi romanilor din acest oras un spectacol de cantece si dansuri populare transilvanene si nu numai. Invitatia a venit, de altfel, din partea unor fosti dansatori ai ansamblului, stabiliti actualmente in orasul de pa malurile fluviului Saint-Laurent, fluviu care a lasat pentru cateva ore, “intaietatea artistica“ mult mai micului (dar mai romanescului!) Somes. Doi dintre acesti fosti dansatori ai ansamblului, actualmente cetateni canadieni de cativa ani buni, nu au ezitat chiar sa danseze cateva momente “su’ grumazu’ ceterii”, alaturi de actualii dansatori ai ansamblului clujean.
 
  “Romania nu se plange, ci prefera sa cante”
  Spectacolul oferit comunitatii romane din Montreal a avut-o ca invitata de onoare pe Magda Botez, Consulul General al Romaniei la Montreal, care apreciaza faptul ca, “desi se afla in situatia in care are nevoie de ajutor si sprijin mai mult ca niciodata, Romania nu se plange, ci prefera sa cante”. La randul sau, directorul ansamblului clujean, prof. univ. dr. Zamfir Dejeu, este extrem de multumit de “revigorarea” folclorului romanesc din ultimii ani, dupa ce, imediat dupa revolutie, muzica si dansul popular romanesc intrasera, pe nedrept, intr-un con de umbra. “Ansamblul nostru implineste anul acesta 30 de ani de la infiintare avand in repertoriu peste 40 de dansuri populare romanesti, majoritatea din Transilvania. Ne mandrim cu numeroasele participari la festivaluri internationale, nu putine dintre ele soldate cu premii si distinctii (Franta si Anglia in mai multe randuri, Canada, Africa de Sud, Germania, si acum din nou Canada). Nu pot ascunde faptul ca, in unele din aceste deplasari, am “plantat”, cu sau (mai mult ) fara voie, dansatori romani in Canada, in Germania, sau chiar in Statele Unite. Ei ne asteapta acum sa ajungem in tarile respective si chiar ne invita la festivalurile de profil din aceste tari, neuitand sa vina si sa joace si acum alaturi de noi”, spune Zamfir Dejeu.
  Spectacolul oferit comunitatii romanesti din Montreal i-a ridicat nu odata in picioare pe cei 300 de spectatori (printre care se aflau chiar si canadieni “get-beget”, indragostiti de folclorul romanesc!), o parte dintre romani neezitand chiar sa isi ia partenerele la cativa pasi de dans popular ardelenesc, sala “Casei Romane”, care a gazduit spectacolul dovedind din plin ca isi merita numele. Finalul spectacolului, asa cum se cuvine la orice petrecere romaneasca, a fost marcat de bine cunoscuta si traditionala “Perinita”, la care, alaturi de mambrii ansamblului “Somesul-Napoca”, s-a prins si marea majoritate a spectatorilor prezenti.
 
  P.S. Semnatarul acestor randuri, proaspat ajuns in Canada, si cu state vechi de dansator (amator) de-a lungul anilor in ansambluri scolare si studentesti, declara (in cunostinta de cauza privind sanctiunile pentru fals in acte publice - !!! ), ca nu a pierdut ocazia de a “trage” cateva dansuri populare romanesti pe pamant canadian. Si, mai declara sus-numitul, cu proxima ocazie, el nu va ezita sa recidiveze!