TRIBUNA NOASTRA

"Spune intotdeauna adevarul si nu va mai trebui sa tii minte nimic" (Mark Twain)

Magazin pentru romanii canadieni si nu numai, editat de Federatia Asociatiilor Romanesti din Canada

 

DIN SUMAR

Basile Gliga Paradoxuri... sau culmea ironiei

Marcel Anghel Romania si economia de piata

Timofei N. Mandru Pentru memoria de maine (partea a 3a)

Alexandru Lungu Intre doua lumi

Wladimir Paskievici Spre o reabilitare a lui Vintila Horia

Liliana Nicorescu Cronica de cafenea

Anca Fetea Discriminarea pozitiva

Marcela Trana Antilele

Petru Cotnareanu Investitia Imobiliara

ARHIVA

 

 

 

DISCRIMINAREA POZITIVA

Cu cativa ani in urma s-a hotarat la nivel guvernamental ca trebuie stopata discriminarea la angajare. Asa se face ca a fost lansat un program de acces la egalitate (Le programme d=acces à l=égalité) implantat pentru inceput in institutiile guvernamentale, cu precadere in scoli si in spitale, urmand ca mai apoi sa fie extins si la nivelul companiilor private. Organizatiile cu pricina au obligatia ca anual, un anumit procent al angajarilor sa fie reprezentat de femei, autohtoni, minoritati vizibile si minoritati etnice.

Am aflat despre acest program recent, la un curs de gestiunea remuneratiei pe care il urmez la HEC Montréal. Cu toate ca lucrurile erau prezentate in mod absolut, reactia colegilor bastinasi mi-a lasat un gust mai mult decat amar. Intrebari tendentioase, lipsa de toleranta amestecate cu indignare, in timp ce profesorul incerca sa medieze discutiile, astfel incat cei de fata, reprezentanti ai unor minoritati vizibile si etnice erau pusi la perete fara menajamente.

Ca orice emigrant care incearca sa-si gaseasca locul intr-o societate noua, mi-au trecut prin minte o multime de intrebari legate la prezentul si viitorul meu intr-o tara pe care inca o gasesc straina.

Pentru cateva secunde am fost convinsa ca orice incercare de integrare ar putea esua intr-un asemenea mediu intolerant, ca ma simt in continuare la fel de stinghera ca si acum un an cand am ajuns aici si ca impresia celor din jur ca minoritatile le strica ploile este de fapt o realitate. E atat de simplu sa gandesti ca o victima, e atat de simplu sa constati realitatea fara sa incerci s-o schimbi!

Drept urmare, mi-am spus ca mereu trebuie sa existe o a doua varianta! Am ridicat ochii din podea, la fel ca si cei cativa colegi de culoare, tratati cu aceesi mo-neda: am inceput sa privim lumea in ochi, prezentandu-ne opiniile. Insa s-a dovedit ca persoanele de culoare au mai multa experienta in asemenea situatii delicate. Prima care a spus lucrurilor pe nume a fost o colega, emigranta din Africa, si care, dupa ce a inghitit in sec cateva minute, cu o siguranta si tarie de caracter iesite din comun, a replicat: “Pentru ca exista acest program sunt mandra sa va spun ca lucrez cu succes in Guvern. Obisnuiti-va cu ideea!. Exact ca o turma care actioneaza instinctiv, s-a lasat li-nistea, au fost cateva murmure de nemultumire si indignare, iar cursul si-a reluat linia normala. Cei cativa vizati ne-am aruncat priviri confidente, avand convingerea ca atuul minoritatilor este siguranta, curajul si vointa. Pana la urma, atribute care nu fac decat sa ne imbogateasca personalitatile.

Sunt convinsa ca fiecare emigrant roman a trecut macar o data prin asemenea incercari, ca fiecare dintre noi am avut tendinta de a ne simti mici si descurajati. Insa de asemenea cred ca fiecare dintre noi si-a asumat sansa in mod constructiv; sa fim convinsi ca de fapt ocupam un loc important in acesta societate care, pana la urma, chiar daca nu-i perfecta, nu inseamna ca e atat de rea!

E adevarat, este foarte dur sa fii emigrant, insa constatam ca totul e o amaraciune dulceagaY

PRIMA PAGINA