TRIBUNA NOASTRA

"Spune intotdeauna adevarul si nu va mai trebui sa tii minte nimic" (Mark Twain)

Magazin pentru romanii canadieni si nu numai, editat de Federatia Asociatiilor Romanesti din Canada

 

DIN SUMAR

Basile Gliga Paradoxuri... sau culmea ironiei

Marcel Anghel Romania si economia de piata

Timofei N. Mandru Pentru memoria de maine (partea a 3a)

Alexandru Lungu Intre doua lumi

Wladimir Paskievici Spre o reabilitare a lui Vintila Horia

Liliana Nicorescu Cronica de cafenea

Anca Fetea Discriminarea pozitiva

Marcela Trana Antilele

Petru Cotnareanu Investitia Imobiliara

ARHIVA

 

 

 

INTRE DOUA LUMI

Dupa un balans de cativa ani intre cele doua spatii culturale, fie cu Tarom-ul, fie cu alte companii aeriene recomandate de agentia Inter Pallas Voyage, si dupa o sedere de aproape 14 ani la Montreal, iata ca m-am hotarat sa revin pentru mai mult timp in Romania. Si am inceput un nou stil de viata!

Am regasit locurile natale arse de soare si de seceta, o seceta care s-a instalat inca din mai-iunie in intreaga Europa. Fata de Europa, in Romania seceta a ramas nedeclarata oficial pentru ca Guvernul sa nu plateasca despagubiri de peste 2.500 miliarde lei.

Meteorologii spun ca a fost cea mai puternica seceta din ultimii 160 de ani in Romania. Centrala de la Cernavoda si-a intrerupt partial activitatea din cauza nivelului scazut al Dunarii (centrala asigura 10% din productia de energie electrica a tarii). Pretul energiei electrice a crescut si urmeaza o rationalizare a distribuirii apei reci. Anul acesta, productia de grau este de numai 70% din necesarul de consum (cea mai mica productie din ultimii 50 de ani), Guvernul fiind obligat sa importe peste un milion de tone de grau.

Americanii, dupa ce au lasat aici 26,5 milioane de dolari, din care 7 milioane de dolari pentru cazare, au plecat si si-au instalat taberele in Bulgaria si in Polonia.  Banuim ca de vina sunt coruptia si conflictele diplomatice dintre ambasadorul SUA, dl. Michael Guest, presedintele Iliescu, aparator al coruptiei (adica de ce sa vina americanii sa ne invete cum sa starpim coruptia, cand noi stim s-o cocolosim?) si senatorul C. V. Tudor, un mare ipocrit si demagog, care se da ultranationalist, dar care n-a invatat nimic de la inaintasii sai, legionarii Capitanului, si care il ataca pe diplomatul american in Revista Romania Mare din 25 august 2003. Cu toate acestea, ambasadorul Guest continua ofensiva impotriva neregulilor din societatea romaneasca si mai ales a coruptiei (Libertatea, 7 septembrie 2003).

Dar trecerea americanilor prin Romania a intredeschis o usa investitorilor americani, care, din pacate, nu au ajuns inca, iar cei care au incercat sa ajunga s-au lecuit destul de repede. In schimb, mai perseverenta s-a aratat a fi secta “Martorii lui Iehova” (interzisa in Franta si Germania si cu restrictii pe teritoriul canadian) dar care in Romania a devenit Cult religios (!) cu toata opozitia facuta de Biserica Ortodoxa Romana. Maine-poimane, ne trezim cu referiri prin vreo Constitutie ca ar fi vreo sora a B.O.R., cum astazi este catalogata Biserica Catolica de rit oriental, fosta Biserica Unita cu Roma, fosta Biserica greco-catolica (prin Constitutia din 1923), - un subiect vast, ce-l vom aborda cu alta ocazie.

Luna august si canicula au facut parte din perioada vacantei. Asa ca politicienii au motait, PSD-ul asteapta venirea toamnei pentru a vedea cota la care a ajuns in sondajele de opinie, iar PNL si PD se gandesc la o alianta electorala.

Dl. Traian Basescu (PD), dupa declaratiile sale, nu-si doreste presedentia, se multumeste cu functia de primar al capitalei, cu toate ca s-au auzit voci din conducerea PD care-l vor presedinte. De altfel, a promis ca, pana in decembrie 2004, toate blocurile din Bucuresti vor fi dotate cu contoare de caldura, astfel ca din factura de caldura sa fie eliminate pierderile (furturile) de caldura de la furnizor. Deocamdata s-au instalat doar 2-3 contoare in Berceni, ceea ce inseamna ca, in acest ritm, in tot Bucurestiul lucrarea se va termina in 10-15 ani.

Si pentru ca am amintit de dl. Basescu, sa va spunem si faptul ca domnia sa a inaintat dosarul Flota catre Uniunea Europeana. Prin acest dosar, care se refera la cei ce se fac vinovati de vanzarea flotei romanesti, PSD-ul (adevaratul vinovat) incearca sa iasa basma curata prin acuzele ce i le aduc dlui Basescu; dosarul AFlota@ are ceva in comun cu procesele intentate de fostul PDSR (actualul PSD) M.S. Regelui Mihai I al Romaniei, in perioada 1990-1996, datorita intereselor de ordin politic, acum cand suntem la un pas de alegerile din 2004!

Si (de ce n-am spune-o?) PSD este un partid pagubos: 120.000 de dosare cu proprietati nerecuperate de la Statul roman de catre proprietarii in drept asteapta o rezolutie din partea CEDO de la Strasburg. Valoarea estimata este de 9 miliarde euro. Deci, noi, contribuabilii, platim ceea ce PSD nu vrea sa cedeze celor in drept!

Inca o trasnaie PRM: darea in judecata a Statului roman pentru impuscarea lui Ceausescu!

Cu toate acestea, strazile pline de gropi sunt din ce in ce mai pline si de autoturisme, de la anticele Trabant, Oltcit sau Dacia 1100 pana la marci rare sau unicate: Rolls-uri, Hammer, Cobra, BMW seria 7 si seria X5 etc., iar circulatia se face pe 3-4 benzi (linia de tramvai fiind si ea utilizata de automobilistii grabiti sau de cei care incearca sa ocoleasca gropi), lucrari stradale etc. Romanii se simt deprimati, dar intr-un autoturism scump devin mai puternici, mai potenti. Anual, vanzarea de masini straine este mai mare cu 30% fata de productia interna, iar de la an la an se vand cu 10 mii de autoturisme straine mai mult fata de anul precedent.

Sa mentionam si magazinele pline de marfuri, unele de calitate indoielnica (provenite din Turcia), care aduc, insa, un profit de 80-100%, dar si pe cele cu produse de calitate, de firma. Terasele isi racoresc consumatorii cu zeci de feluri de bere, care iti ofera diverse castiguri.

Cu toate acestea, situatia financiara a fiecaruia este precara datorita taxelor si impozitelor patronale: mai clar, un patron care plateste salariatului un salariu de 2 milioane lei, trebuie sa verse aceeasi suma ca impozit (in cazul celor care sunt angajati cu carte de munca), in afara altor dari catre stat. De aceea, salariile se mentin la un nivel scazut. Pensiile? Cu toate ca sunt periodic indexate, ele nu pot acoperi nevoile de zi de zi in contextul celor doua mariri anuale de preturi. Din statistici reiese ca exista o pensie de 146 milioane de lei, sunt cateva zeci de pensii cuprinse intre 12 milioane si 146 de milioane, iar pentru cei 6 milioane de pensionari genocidul este greu de abolit. Mai nou, ministrul Tanasescu (PSD) pro-pune un impozit unic de 23% pe venitul global.

Scumpirile din 1 septembrie 2003:

1. Tarifele la energia electrica s-au majorat cu 17.5% pentru toate categoriile de consumatori finali, casnici si industriali. Potrivit noii grile, populatia care a optat pentru tariful social la energie electrica va achita 1577 lei/kWh pentru 60 kW consumati, iar ceea ce depaseste - cu 6780 lei/kWh. In cazul celor care au ales tariful optional de tip monom fara abonament, pretul unui kWh este de 3344 lei, indiferent de cantitatea de energie consumata. Pretul unui kWh in cazul tarifului de tip monom cu abonament este de 2479 lei. Valoarea abonamentului zilnic a crescut la 1227 lei. Tarifele includ TVA (19% - n.n.). Pretul energiei electrice vandute de Termoelectrica si de filialele societatii a fost majorat cu 15%, in timp ce energia termica va fi comercializata de aceste unitati la tarife mai mari cu 14%. Deocamdata, tariful energiei termice pe care il va achita populatia ramane in stand-by, dar primariile vor fi cele care vor suporta, din bugetul local, diferenta de pret, ceea ce inseamna ca po-pulatia va plati, indirect.

2. Lovitura de gratie au primit-o cei care au renuntat la sistemul centralizat de incalzire si si-au montat centrale individuale, pentru ca pretul gazelor naturale livrate populatiei s-a majorat cu 22%, in timp ce firmele si consumatorii industriali platesc mai mult cu 12%, in baza unui ordin al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale. Astfel, pretul gazelor pentru populatie a crescut de la 3.215.816 lei/1000 mc la 3.939.600 lei/1000 mc (aproximativ 120 dolari americani). De asemenea, nivelul pretului gazelor pentru agentii economici a urcat la 3.611.300 lei/1000 mc (aproximativ 110 dolari americani.)

3. Taxa radio a fost si ea majorata, cu 10.000 de lei/luna, de la 15.000 la 25.000 de lei.

Bucurestenii platesc, incepand cu 1 septembrie cu 1000 de lei mai mult pentru un bilet de autobuz, troleibuz sau tramvai, acesta fiind majorat de la 7000 la 8000 de lei.

Siropoasele telenovelele sud-americane se succed cu succes, in special, pe postul AAcasa@, recent facandu-si apararitia pe micul ecran o alta serie de filme de mare succes: productiile indiene. Acestea doua nu prea au cu ce a fi contracarate, programele celorlalte posturi fiind relativ slabe, cu seriale romanesti de valoare indoielnica (“Vacanta Mare”) sau emisiuni care par trase de par, cu dialoguri anoste, imagini inutile, animate de actori ai scenei romanesti: Stela Popescu, Mircea Albulescu, Florin Piersic.

In Bucuresti numarul cainilor comunitari a ajuns la 40.000 (cel mai ridicat din Europa); in Berlin sunt numai 100. In capitala noastra s-au redus refugiile si timpul de adapostire a cainilor gasiti fara stapan.

Si acum, chiar daca vacanta se apropie de sfarsit, o informatie pentru cei ce calatoresc: sindicatul incarcatorilor-descarcatorilor din aeroporturi nu accepta bagaje mai grele de 32-34 kg. Surplusul de bagaj poate fi intr-o valiza suplimentara pentru care se platesc 150$ sau daca acesta ramane in una din cele doua valize legale, taxa este de 450$, indiferent de kilogramele in plus.

PRIMA PAGINA