TRIBUNA NOASTRA

"Spune intotdeauna adevarul si nu va mai trebui sa tii minte nimic" (Mark Twain)

Magazin pentru romanii canadieni si nu numai, editat de Federatia Asociatiilor Romanesti din Canada

 

DIN SUMAR

Basile Gliga Paradoxuri... sau culmea ironiei

Marcel Anghel Romania si economia de piata

Timofei N. Mandru Pentru memoria de maine (partea a 3a)

Alexandru Lungu  Intre doua lumi

Wladimir Paskievici Spre o reabilitare a lui Vintila Horia

Liliana Nicorescu Cronica de cafenea

Anca Fetea Discriminarea pozitiva

Marcela Trana Antilele

Petru Cotnareanu Investitia Imobiliara

ARHIVA

 


ANUL 6 • NR. 41• OCTOMBRIE-NOIEMBRIE 2003

 

PARADOXURI... SAU CULMEA IRONIEI
Progresul tehnologic in domeniul internetului a dus la abolirea distanœelor fizice, la inlaturarea unor bariere comerciale si schimbarea metodelor de lucru. In Statele Unite un programator in informatica poate castiga 60.000 de dolari pe an, iar in India, 5.000 de dolari pe an. (...)

 

VA OBTINE ROMANIA IN ACEST AN STATUTUL ECONOMIE DE PIATA FUNCTIONALA?
Scriam in unul din articolele trecute ca Romania este singura tara candidata la Uniunea Europeana care nu are inca o economie de piata functionala si atrageam atentia asupra problemelor care ne despart de celelalte tari. Or, fara o economie de piata functionala, nu putem accede la structurile economiei europene. (...)

 

PENTRU MEMORIA DE MAINE
Despre experimentul comunist sovieto-roman intitulat “reeducare cu demascare”. Continuam in acest numar cu episodul trei din foiletonul despre inchisorile comuniste din Romania epocii in care “elanul revolutionar” ajunsese la paroxism. Unii dintre cititori vor gasi, poate, randurile care urmeaza greu de suportat. Limbajul “dur” este insa mult mai usor de suportat in comparatie cu situatiile limita pe care autorul acestor randuri a trebuit sa le indure. (...)

 

INTRE DOUA LUMI
Dupa un balans de cativa ani intre cele doua spatii culturale, fie cu Tarom-ul, fie cu alte companii aeriene recomandate de agentia Inter Pallas Voyage, si dupa o sedere de aproape 14 ani la Montreal, iata ca m-am hotarat sa revin pentru mai mult timp in Romania. Si am inceput un nou stil de viata! (...)

 

SPRE O REABILITARE A LUI VINTILA HORIA
Anul acesta se implinesc exact 100 de ani de cand Academia Goncourt acorda celebrul sau premiu literar anual celui mai bun roman de limba franceza aparut in decursul anului. Care dintre romanii din ultimele generttii stie ca in anul 1960 premiul Goncourt a fost acordat lui Vintila Horia - filozof, poet si romancier roman, nascut in 1915 la Segarcea si decedat la Madrid, in 1992 -, pentru superbul sau roman “Dieu est né en exil”, un jurnal apocrif al poetului Ovidiu care, exilat la Tomis, intuieste ca reinnoirea spirituala a Romei decadente va avea ca fundament valorile transmise de un profet numit Iisus din Nazaret? (...)

 

CRONICA DE CAFENEA
E o dimineata ploioasa si urata de toamna. Ajung mai devreme la scoala si, dupa ce imi fac proviziile la biblioteca, imi zic ca nu mi-ar strica o cafea - oricum mi-e si frig si somn. Aleg un cotlon mai linistit, scot o carte, vine si cafeaua, totul merge ca pe roate. Un metru mai incolo, un domn si doua doamne vorbesc de una, de alta... (...)

 

DISCRIMINAREA POZITIVA
Cu cativa ani in urma s-a hotarat la nivel guvernamental ca trebuie stopata discriminarea la angajare. Asa se face ca a fost lansat un program de acces la egalitate (Le programme d=acces à l=égalité) implantat pentru inceput in institutiile guvernamentale, cu precadere in scoli si in spitale, urmand ca mai apoi sa fie extins si la nivelul companiilor private. Organizatiile cu pricina au obligatia ca anual, un anumit procent al angajarilor sa fie reprezentat de femei, autohtoni, minoritati vizibile si minoritati etnice. (...)

 

ANTILELE
Iata un colt de lume care a facut sa se nasca visuri si legende, dar si multa istorie. Timp de secole, arhipelagul Antilelor a fost un teatru de razboi pentru flota spaniola si variile confrerii de pirati avand barlog in insula Tortuga (insula “Broastei testoase”)  carora li s-au adaugat nu o data corsarii francezi si cei englezi, respectiv acei pirati “cu patalama” de la stapanire: un fel de licenta in alb, in baza careia acestia puteau jefui dupa voie velierele si coloniile spaniole din zona. Nici in ziua de azi nu sunt cunoscute toate locurile unde si-au ingropat piratii comorile, rod al pradaciunilor. (...)

 

INVESTITIA IMOBILIARA
Cred ca fiecare dintre noi ne-am pus deja intrebari precum: cumpar o locuinta sau platesc chirie, ce e mai bine, cat imi pot permite sa imprumut pentru o casa, oare o casa e o buna investitie? Si intrebarile nu se opresc aici. (...)

 

 

 

INTER PALLAS VOYAGES

 


ROMEXPRESS