TRIBUNA NOASTRA

"Spune intotdeauna adevarul si nu va mai trebui sa tii minte nimic" (Mark Twain)

Magazin pentru romanii canadieni si nu numai, editat de Federatia Asociatiilor Romanesti din Canada

 

DIN SUMAR

 

Basile Gliga  Evolutii paralele

 

Marcel Anghel Romania - tara tuturor posibilitatilor

 

Timofei N. Mandru Pentru memoria de maine (partea a 4a)

 

Constantin Didesti Semi-analfabet? (... dar destept in tara ta)

 

Alexandru Lungu Dupa 14 ani, la un pas de Uniunea Europeana

 

Adrian Ardelean Balul romanilor din Montreal

 

Anca Fetea Emigrantii chemati la apel de Guvernul Nastase

 

A. Irvin Rozei Muntii nostri aur poarta

 

Letitia Militaru Colinde... si nu numai

 

Ana Maria Surugiu Pour la richesse du dialogue

 

Petru Cotnareanu Colateralul bancar

 

Basile Gliga       Gena manageriala

 

Adrian Ardelean  Un altfel de "vis canadian"

 

Adrian Ardelean      Un potential campion olimpic roman in... Canada

 

DIVAGATII caiet de filosofie, estetica si istorie

 

POSTA REDACTIEI

 

ARHIVA

 


 

Romania - tara tuturor posibilitatilor

Am citit de curand intr-o revista cu profil economic interviul acordat de o doamna - om de afaceri - care este reprezentanta in Romania a unei mari companii multinationale, care afirma ca “in Romania, la ora asta, ca om de afaceri, poti sa faci bani mult mai repede si mult mai multi decat in orice alta tara din vestul Europei”.

M-au frapat cuvintele distinsei doamne, care este nelipsita de la unele posturi de televi-ziune, si am pus mana pe suplimentul revistei “Capital” din luna noiembrie 2003 pentru a vedea cum au reusit 300 oameni de afaceri romani sa adune in 14 ani averi de multe milioane de dolari.

Lecturand aceasta revista am inceput sa dau crezare afirmatiilor doamnei - om de afaceri, deoarece, spre deosebire de anul trecut, cand aceeasi revista a publicat topul celor 100 milionari romani in dolari, anul acesta numarul lor a crescut la 300, in top intrand numai cei cu averi de peste 5 mil. $, multi ramanand pe dinafara; fie n-au vrut sa apara in presa, fie au fost omisi sau firmele lor isi au sediile in “paradisuri fiscale”.

Conditiile grafice deosebite in care a aparut revista, curiozitatea oamenilor de a vedea cine a mai intrat in top si ce invart o serie de romani sau de straini rezidenti in Romania au facut ca acest supliment al amintitei reviste cu profil economic sa fie cea mai vanduta revista a lunii noiembrie 2003.

Este incurajator ca si Romania are milionarii ei, pentru ca fara capitalisti nu se poate construi capitalismul spre care s-a indreptat si Romania.

Averile celor 300 de bogati insumeaza aproximativ 12 miliarde de dolari, reprezentand 26% din produsul intern brut al Romaniei. Pentru acesti super-bogati lucreaza peste 11% din populatia activa a tarii, iar mare parte dintre ei, respectiv 41,3% (124 de persoane) domiciliaza in Bucuresti, care are si peste 10% din populatia tarii. Tot Bucurestiul detine si recordul in ceea ce priveste averea totala pe regiune, precum si pe cel mai bogat om din tara, in persoana cunoscutului profesor si om de afaceri Iosif Constantin Dragan, cu o avere estimata intre 800 si 850 mil.$ si cu afaceri in domeniul distributiei si productiei de produse petroliere, edituri si transporturi.

La mare distanta de capitala tarii se afla orasul Constanta, cu 21 de milionari ale caror averi insumeaza intre 436 si 482 mil. $, liderul acestora fiind Gh. Bosanceanu cu o avere de 50 mil. $ si cu afaceri in domeniul constructiilor navale si turismului (normal!). Cu cate 14 milionari urmeaza orasele Timisoara si Cluj, care au averi ce insumeaza intre 415 si 434 mil. $ si respectiv intre 158 si 172 mil. $, lideri fiind Ovidiu Tender cu o avere de 140 mil. $ si cu afaceri in domeniul industriei energetice, si respectiv Liviu Florian cu o avere cuprinsa intre 18 si 20 mil. $ si cu afaceri in zootehnie.

Din cei 300 de milionari, nivelul de 100 mil. $ a fost “atins” de “numai” 26 oameni de afaceri din care 21 au resedinta in Bucuresti. Dupa I.C. Dragan in top urmeaza Ion Tiriac, cu o avere estimata intre 650-700 mil. $ si cu afaceri in banci, asigurari, sport si comert, apoi gemenii Nicula din Oradea, cu afaceri in industria alimentara, hoteluri si mass-media si cu o avere estimata la 650 mil. $.

Insa nu toate judetele tarii au milionari in dolari. Din cele 41 judete (inclusiv capitala), numai 9 judete nu au (inca) nici un milionar in top (Mehedinti, Olt, Teleorman, Arges, Giurgiu, Braila, Tulcea si Vrancea), majoritatea fiind din sudul tarii, desi se spune ca cele mai sarace judete sunt in estul tarii. Or Moldova, cu cele 6 judete are 33 de milionari in top, cu averi ce insumeaza intre 736 si 797 mil. $.

Pe ramuri de activitate, ponderea o detin afacerile din ramura industriei prelucratoare (un lucru bun) cu 34%, urmata de comert, cu 31,3%, ultima fiind agricultura, cu numai 7,7%.

Imbucurator este faptul ca in top au intrat si tinerii (intre 23 si 40 de ani) care reprezinta 27,3% din totalul bogatilor, al caror lider este Sebastian Aurelian Ghita din Ploiesti in varsta de 25 de ani, care are o avere de (numai) 7-8 mil. $, afacerile fiind (nici nu se putea altfel!) din domeniul software-ului. Nu i-am luat in analiza pe sportivi, pentru ca ei au alt gen de “afaceri”. In topul sportivilor conduce, desigur, “regele” Hagi, cu o avere ce insumeaza 35-40 mil. $, pe ultimul loc fiind, deocamdata, Cristian Chivu, care are insa numai 23 de ani si o avere de peste 5 mil $, la un salariu de 1,8 mil. $/an, fata de o alta stea a fotbalului romanesc, Adrian Mutu, care, la cei 24 de ani, are o avere de 6-7 mil. $ si un salariu anual de 3 mil. $ pe langa alte milioane de la o firma de echipament sportiv.

Se pare insa ca mass-media are printre cei mai bogati oameni. In varful piramidei se afla fratii Nicula din Oradea, care au lansat canalul TV National, cu o avere de 650 mil. $ urmati indeaproape de familia Paunescu  (postul B1TV, 640-650 mil.$), apoi familia Voiculescu (Antena 1, 250-260 mil.$), Adrian Sarbu (PRO TV, 50 mil. $), Cristian Burci (Prima TV, 35 mil.$), Silviu Prigoana (Realitatea TV 7-8 mil.$) etc.

Femeile de afaceri sunt mai putin prezentate singure, majoritatea facand parte din “familii”. Dintre cele mai bogate femei, pe primul loc se afla Veronica Savaciuc, cu o avere de 15-17 mil.$, care lucreaza tot in media, urmata de Lavinia Huidan, cu 15 mil. $ care se ocupa de comercializarea unor produse abrazive din import. Urmeaza alte 6 femei milionare.

Intre cei mai bogati romani stabiliti in strainatate, in afara lui I.C. Dragan, ii gasim pe Frank Timis, cu 350 mil. $, cu domiciliul in Londra si Melbourne, Dan Antoniu, cu afaceri in comert, cu domiciliul in Montréal si cu o avere estimata la 30 mil. $, etc.

Este un lucru imbucurator ca si romanii au milionarii lor si, probabil ca anul viitor va aparea si primul miliardar roman in dolari. Este regretabil insa ca nu a inceput sa se formeze o clasa de mijloc puternica, precum are Germania. Un stat bogat nu poate avea numai oameni saraci si cinstiti, ci bogati si cinstiti. Poate din cei care s-au remarcat in domeniul informaticii vor crea clasa de mijloc de care are atata nevoie Romania, mai ales ca Romania se afla pe locul doi in lume dupa India din acest punct de vedere.

Cu exceptia catorva oameni de afaceri care au venit cu bani din Occident, se remarca dorinta multor romani de a face bani in domeniile in care exista oportunitati, indeosebi investitii in terenuri si case, la care preturile au explodat in ultima perioada.

Deci, Romania a fost (si poate mai ramane o perioada de timp) tara unde se pot face bani multi si mai repede decat in alte tari din Occident, asa cum spunea distinsa doamna, probabil din experienta proprie.

Daca milionari in dolari avem, iar miliardari in dolari vom avea la anul, ce facem cu acesti amarati de pensionari care reprezinta problema de baza a guvernantilor care se tot vaita ca 4,5 mil. salariati “tin” 6,5 mil. pensionari, de parca nu tot guvernantii i-au scos mai devreme la pensie pentru a nu mari rata somajului? Premierul Adrian Nastase, plictisit sa tot auda de problemele pensiona-rilor, a luat masura crearii unui “fond al milei” la care sa cotizeze ministrii, secretarii de stat, parlamentarii, prefectii si primarii, cu sume cuprinse intre 1,5 si 3 mil. lei, pentru a le da pensionarilor cateva sute de lei in plus de sarbatori! Daca tot l-a gasit “mila” de pensionari, de ce nu a dispus reducerea salariilor respectivilor salariati si majorarea cu acest fond a pensiilor?

Fiindca tot vorbim de milionari, guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, vrea si el sa intre in istorie cu bancnota de 1 milion de lei, alaturi de Tiberiu Mosoiu, care a fost primul guvernator al Bancii Nationale care a lansat pe piata la 16 aprilie 1947 bancnota de 1 milion de lei care n-a “trait” decat 4 luni, adica pana la stabilizarea din 15 august 1947. Nici aceasta noua bancnota nu va avea viata lunga deoarece din 2005, asa cum s-a luat decizia politica, se va trece la “leul greu”, care va fi cu 3 sau 4 zerouri mai mic decat actualul leu. Atunci de ce sa nu mai cheltuim niste bani, ca tot amaratii de contribuabili suporta cheltuielile?

Revenind la milionarii in dolari, este interesant de semnalat ca in timp ce revista Capital publica “topul celor 300 de mi-lionari in dolari”, expertii Bancii Mondiale se preocupau de saracia din Romania, pu-blicand un raport in care se arata ca, gradul de saracie in Romania a scazut de la 35% la 29% (or fi trecut in randul milionarilor in dolari?!), din care 7% sunt din randul rromilor. Raportul mai precizeaza ca 6,5 mil. de romani traiesc cu sub 1,5$/zi, din care cca. 3 mil. cu sub 1$/zi.

Saracia rurala este de 42%, iar cea urbana de 18%. Cele mai sarace regiuni sunt (culmea!) in Nord-Estul Romaniei, desi au mi-lionari in dolari, iar cel mai mare contingent de saraci sunt tinerii intre 15 si 24 de ani.

Dupa 14 ani de “democratie originala” nu  s-a ajuns nici macar la nivelul PIB-ului din 1989, care se spera sa fie atins in anul viitor!

Romania “fabrica” insa milionari in dolari pe banda rulanta! In 14 ani Romania a reusit sa “fabrice” peste 300 de milionari in dolari cu averi mai mari de 5 mil. $, in timp ce pe plan mondial numarul bogatilor in miliarde de dolari a scazut de la 497 in 2002 la 476 in 2003, asa cum publica revista Capital, dupa “FORBES”. Dar nu numai numarul miliardarilor a scazut, ci si averea lor, de la 1.540 md. $ la 1.400 md. $. In randul acestora, Statele Unite conduc topul cu 222 mi-liardari si cu 706,2 md. $ ( fata de 243 in 2003), in frunte aflandu-se tot Bill Gates cu o avere de 40,7 md. $, urmat la mare distanta de Warren Buffett cu 30,5 md. $, tot din SUA.

Dupa SUA, atat ca numar cat si ca avere urmeaza Germania, cu 33 de miliardari si cu o avere de 106,9 md. $, apoi Elvetia, cu 21 de miliardari, Japonia, cu 19 miliardari, Rusia, cu 17 miliardari, Marea Britanie, cu 15 miliardari si Canada, cu 14 miliardari, avandu-l in top pe Kenneth Thomson cu 14 md. $ etc.

De remarcat saltul Rusiei, care a intrat direct in top cu 17 miliardari si cu o avere de 36,6 md. $, pe primul loc aflandu-se Mihail Hodorovsky, cu 8,3 md. $, vechi activist al organizatiei de tineret al Partidului Comunist, ajuns astazi mare om de afaceri in domeniul petrolului, domeniu care a dat majoritatea miliardarilor rusi. Dar majoritatea tarilor foste comuniste au inceput sa “fabrice” miliardari. La aceeasi avere cu a lui Hodorovsky a ajuns si Aadu Luncas din Estonia, urmat de Jan Kulczyk din Polonia, cu 3,3 md. $, Renat Ahmetov din Ucraina, cu 1,9 md. $, si Milan Panici din Serbia-Muntenegru, cu 1,2 md. $. Celelalte tari vor apare, probabil, in top anul viitor cu miliardarii lor.

Topul celor mai bogati 50 de est-europeni este dominat de rusi, dar si romanii au 5 reprezentanti in acest top, condus de un ceh. Insa competitia continua.

Lecturand cele 242 pagini ale suplimentului revistei “Capital” am cautat sa descopar “reteta” de a deveni milionar in dolari, dar n-am gasit-o, asa ca raman in continuare profesor al unei Universitati din Bucuresti.

Gandindu-ma la cei care au reusit sa ajunga multimilionari in dolari in mai putin de 14 ani de economie de piata (nefunctionala), mi-am reamintit principiile de baza ale societatii comuniste pe care le-am invatat la cursul de Economie Politica Socialista, principii care au ramas la nivel de teorie pentru defuncta societate socialista, dar care au fost puse in practica de statele care au crezut in economia de piata functionala.

Am sa amintesc numai cateva principii:

- principiul de baza al comunismului era “asigurarea necesitatilor mereu crescande ale oamenilor muncii”. Or, masurile de protectie sociala luate de guvernele statelor cu economie de piata functionala reprezinta tocmai esenta acestui principiu;

- se spunea ca in comunism vor disparea granitele intre state. Crearea Uniunii Europene sau a NAFTA reprezinta o dovada a disparitiei granitelor intre state. Astazi se vorbeste tot mai mult de noua constitutie a UE, de crearea unor organisme la nivelul UE etc. Toate acestea sunt o dovada ca granitele naturale vor disparea incet, incet;

- un alt principiu se referea la disparitia ba-nilor in comunism. Iata ca banii, ca nume-rar, au fost inlocuiti cu carduri magnetice sau electronice, ceea ce inseamna disparitia treptata a banilor, care vor ajunge la numismati, ca si monedele tarilor care au introdus moneda unica europeana.

Si exemplele ar putea continua!

Romania, prin trecerea la economia de piata (nefunctionala, deocamdata!), va intra in randul statelor europene, chiar daca mai tarziu, dar tot va intra pentru ca este o tara europeana. Si atunci Romania va avea nu numai milionari ci si miliardari in $. Sa speram insa ca se va crea si o clasa de mijloc puternica pentru a nu polariza societatea in super-bogati si ultra-saraci.

Marcel ANGHEL