TRIBUNA NOASTRA

"Spune intotdeauna adevarul si nu va mai trebui sa tii minte nimic" (Mark Twain)

Magazin pentru romanii canadieni si nu numai, editat de Federatia Asociatiilor Romanesti din Canada

 

DIN SUMAR

Basile Gliga  Evolutii paralele

Marcel Anghel Romania - tara tuturor posibilitatilor

Timofei N. Mandru Pentru memoria de maine (partea a 4a)

Constantin Didesti Semi-analfabet? (... dar destept in tara ta)

Alexandru Lungu Dupa 14 ani, la un pas de Uniunea Europeana

Adrian Ardelean Balul romanilor din Montreal

Anca Fetea Emigrantii chemati la apel de Guvernul Nastase

A. Irvin Rozei Muntii nostri aur poarta

Letitia Militaru Colinde... si nu numai

Ana Maria Surugiu Pour la richesse du dialogue

Petru Cotnareanu Colateralul bancar

Basile Gliga       Gena manageriala

Adrian Ardelean  Un altfel de "vis canadian"

Adrian Ardelean      Un potential campion olimpic roman in... Canada

DIVAGATII caiet de filosofie, estetica si istorie

 

POSTA REDACTIEI

ARHIVA

 


Colinde... si nu numai

 

O seara in care am retrait ani din tinerete, reflectii si picanterii de bun simt. Toate acestea, in mare contrast cu specatcolele sau cu fragmentele de spectacole care, sosite “in turneu”, in loc sa-ti potoleasca doruruile, te agreseaza prin violenta lor verbala, care violenta provoaca ilaritate - eu ma mai mir cum de se poate asa ceva! O seara derulata pe registrul lucrurilor spuse la “gura sobei”... Florian Pitis, cu vocea-i inconfundabila, cu modulatii inteligente, asa cum il stim din vremea buna a cenaclului Flacara, stapan pe taria si tandretea cuvantului, Ducu Bertzi, menestrel din vechiul nord de tara, trecand de la sonoritatea cantecului de petrecere morosan la delicatele iubiri dintai sau mai din urma.  Am constatat cu mare placere ca printre noi, cei aflati la Montréal, sunt inca destui care stiu si canta toate melodiile lui Ducu Bertzi, sunt destui care gusta “revoltele” sau “exercitiile” lingvistice si intelectuale ale lui Florian Pitis.

Dupa spectacol, sincer, prea scurt pentru dorurile noastre atat de mari (dar dorurile noastre “sunt timp si spatiu” - l-am parafrazat pe poetul Adrian Paunescu, nu pe politicianul Paunescu) am vrut sa aflam noutati de acasa.

Florian Pitis era de pe vremea cand am plecat din Radio la Radio Romania Tineret (asa-i iubeste pe unii Dumnezeu, dandu-le tinerete fara batranete, chiar daca le albeste pletele). Azi director al Canalului Romania Tineret, a ramas aparatorul acestei generatii ce nu-si dezminte sinceritatile si valorile:

“M-ati intrebat cum este tineretul acasa. Este minunat, nu degeaba am spus “Ii sarut pe visuri si pe maini”. Noi suntem un radio public si atunci - inevitabil - aceasta latura culturala trebuie sa existe. Nu suntem un post comercial unde sa se faca pe plac publicului. Asta vrea publicul (in cazul postului particular/comercial - n.r.)... ne trebuie rating... am raspuns cu un exemplu cat se poate de evident in istorie, un moment foarte grav, cand Barabas a avut un rating mai mare decat Iisus. Oamenii au votat ca Barabas sa fie iertat de la moarte. Deci despre asta este vorba in “rating” si in cazul postului nostru si (prin extrapolare n.r.) noi trebuie sa-l aparam pe Iisus, si atunci pastram aceasta latura de cultura. Vrem un post valabil si interesant pentru acei tineri numerosi care au venit din toata tara, care au fost prezenti de exemplu la vizita Papei Ioan Paul al II-lea, cand nimeni nu i-a adus cu forta. Este evident ca astfel de tineri nu vor emisiuni distractive, manele s.a.m.d, cum incearca atatea televiziuni si posturi de radio sa ne bage pe gat cum ca asa ar fi tineretul roman. Nu, nu este asa! Noi oferim un post de radio alternativ, pentru cei care simt nevoia unui astfel de post de radio. Tineretul nostru nu este “Inca frumos”... ESTE FOARTE FRUMOS! Drama lor cea mare este ca trebuie sa se descurce SINGURI in momentul de fata. Parintii si profesorii lor nu au crescut cu o educatie adecvanta noii etape in care se gaseste tara noastra. Este si motivul pentru care inca nu avem o noua generatie de politicieni. Tinerii nostri abia acum invata ABC-ul economiei de piata, este dramatic, dar se fac eforturi de schimbare a lucrurilor.”

Ducu Bertzi, folkistul de ieri si de azi, nu pare sa se fi lasat impresionat de anii si va-lurile de gusturi si creatii ale tranzitiei: “Aceasta este menirea nostra, sa venim cu lucruri bune, cu lucrurile frumoase, de fapt cu cele trainice ce raman peste timp. Ca sa va raspund daca sunt un “radiofonist” in sensul in care il cunoasteti de acasa? Da, lucrez in radio, este pasiunea mea cea mare. Am doua emisiuni: “Omul cu chitara” si “Spiritul libertatii”. Prima dintre ele se ocupa de aceasta evolutie a folkistului sau a celor ce au fondat diverse grupuri. In Bucuresti exista aceasta mai noua moda a cluburilor in care se canta muzica buna, cautata in mod special. La Brasov, Cluj si Timisoara la fel. Se canta toate genurile, de la folk la jazz si cei care prefera aceste cluburi sunt intre 25 si 40 de ani. Sunt cluburile pentru avizati, adica indiferent de varsta stiu de ce vin intr-un club de muzica. “Spiritul libertatii” este o emisiune de comentarii on-line pe teme diverse. M-ati intrebat daca tineretul de altadata a fost mai bun decat cel de azi. Nu, n-are cum. Progresul este evident. Fiecare perioada a avut tinerii ei “neintelesi”, dar tinerii de azi sunt dotati cu o mult mai mare capacitate de adaptare si asta am verificat-o la intalnirile pe care le am deseori cu ei.”

Spectacolul “Colinde si... nu numai” a fost sprijinit de Ministerul de Externe al Romaniei, prin dl. Lilian Zamfiroiu, director in aceasta institutie (prezent la spectacol), de dl. Cristian Matei, atasat al Ambasadei Romaniei din Ottawa, de Forumul multicultural din Québec, care a obtinut sala “Vanier” (Jarry-Christophe Colomb), si de emisiunea de radio “Antena va apartine”, care a facut publicitate acestui specatcol.

Letitia MILITARU