TRIBUNA NOASTRA

"Spune intotdeauna adevarul si nu va mai trebui sa tii minte nimic" (Mark Twain)

Magazin pentru romanii canadieni si nu numai, editat de Federatia Asociatiilor Romanesti din Canada

 

DIN SUMAR

Basile Gliga  Evolutii paralele

Marcel Anghel Romania - tara tuturor posibilitatilor

Timofei N. Mandru Pentru memoria de maine (partea a 4a)

Constantin Didesti Semi-analfabet? (... dar destept in tara ta)

Alexandru Lungu Dupa 14 ani, la un pas de Uniunea Europeana

Adrian Ardelean Balul romanilor din Montreal

Anca Fetea Emigrantii chemati la apel de Guvernul Nastase

A. Irvin Rozei Muntii nostri aur poarta

Letitia Militaru Colinde... si nu numai

Ana Maria Surugiu Pour la richesse du dialogue

Petru Cotnareanu Colateralul bancar

Basile Gliga       Gena manageriala

Adrian Ardelean  Un altfel de "vis canadian"

Adrian Ardelean      Un potential campion olimpic roman in... Canada

DIVAGATII caiet de filosofie, estetica si istorie

 

POSTA REDACTIEI

ARHIVA

 


Un altfel de "vis canadian"

Dezvoltarea parteneriatelor economice romano-canadiene

Canada, visul unei mari parti a cetatenilor din Romania, a primit, in prima jumatate a lunii noiembrie, o vizita scurta a trei dintre acestia, veniti nu ca imigranti, ci ca reprezentanti ai clasei in (prea indelungata) formare a “oamenilor de afaceri”. Sosind din “fruncea” tarii (am numit aici Banatul, si mai precis judetul Caras-Severin), cei trei romani au reprezentat o delegatie a Camerei de Comert, Industrie si Agricultura (CCIA) Caras-Severin, sositi pentru tatonarea unor potentiale afaceri cu businsess-men-ii canadieni. Nu este, astfel, o surpriza faptul ca cea mai mare parte a intalnirilor s-a desfasurat intre banatenii din Caras-Severin si oameni de afaceri canadieni de origine romana, acestia fiind primii care au raspuns chemarii lansate de organizatorii delegatiei romane in Canada. Numim aici atat CCIA Caras-Severin, mai sus nominalizata, cat si Camera de Comert Montreal si Consulatul General al Romaniei din Montreal si institutiile omologe din Toronto, ambasada Romaniei la Ottawa, si nu in ultimul rand Centrul Roman de Afaceri din Canada si Federatia Asociatiilor Romanesti (FAR) din Canada, cu sediul in Montreal.

Dupa ce au reusit sa ajunga doar trei dintr-o delegatie care initial trebuia sa fie constituita din zece persoane, banatenii au calcat pe pamantul Canadei cu o zi mai tarziu fata de programarea initiala, ceea ce i-a obligat la un adevarat “slalom” pentru a reusi parcurgerea a cat mai multe puncte din programul stabilit. Printre aceste puncte, merita remarcata participarea la Export Forum 2003, traditionala manifestare de promovare a afacerilor canadiene si nu numai. Timp de o zi si jumatate, cei trei delegati romani (Ribana Mirela Balan, sef serviciu in Departamentul Relatii Externe, Cooperare Internationala si Integrare Europeana a CCIA Caras-Severin,  Gheorghe Lala si Pavel Petru Ponetchi, directori generali la doi importanti agenti economici din Resita) au avut ocazia de a vizita standurile targului sus amintit, de la care, din cauze financiare, Romania nu a participat cu stand oficial.

Ulterior, cel de-al doilea punct important al agendei “mini” (pana la urma) delegatiei romane l-a constituit intalnirea de la Consulatul general al Romaniei la Montreal pe care acestia au avut-o cu o serie de oameni de afaceri canadieni, reprezentati de altfel de catre romani ajunsi in Canada cu mai multi ani in urma, si care au pornit si dezvoltat afaceri de succes in aceasta parte a lumii. Pe langa ei, la intalnire au participat si reprezentanti ai oficialitatilor romane acreditati in Canada, in frunte cu dna. Magda Botez, consulul general al Romaniei la Montreal, care a deschis intalnirea. Ea a fost “secondata” de Ileana Popa, consilier economic al Ambasadei Romaniei la Ottawa si de Nicolae Harlav, consilier economic la Consulatul General al Romaniei de la Montreal. Din partea oamenilor de afaceri romani si a reprezentantilor diplomatici, accentul a cazut pe interesele pe care Romania le are in dezvoltarea relatiilor economice cu Canada, incepand de la finalizarea si exploatarea centralei nucleare de la Cernavoda sau exportul de produse alimentare (in special carne) spre Canada, si ajungand la potentiale asocieri intre firme romane si canadiene, in care partea romaneasca ar putea pune la dispozitie terenul si utilitatile, iar canadienii ar urma sa “pompeze” capitalul necesar pentru realizarea unor investitii rentabile econo-mic si benefice social in Romania. De altfel, asa cum afirma Basile Gliga presedintele FAR, in vederea realizarii acestor dezide-rate astfel de intalniri sunt extrem de bine-venite, cea de acum fiind a doua dupa una anterioara realizata de o delegatie din partea CCIA Cluj. De asemenea, o intalnire similara, intre oameni de afaceri romani si canadieni, desfasurata la Bucuresti, cu mai bine de un an in urma, poate sa-si arate si ea “roadele” in perioada viitoare. In acest context, Ileana Popa, consilier economic al Ambasadei Romaniei la Ottawa, a afirmat ca in perioada urmatoare Romania intentioneaza sa “penetreze” cu potentiale oferte de cooperare si colaborare econo-mice in zone mai putin “batute” pana acum ale Canadei, dar nu mai putin interesante, cum ar fi Alberta sau British-Columbia.

In afara Montrealului, delegatia a vizitat si Toronto-ul, orasul in care de altfel se afla cea mai importanta comunitate romaneasca din Canada, si un puternic centru industrial al acestei tari. Aici, romanii au avut o intalnire similara celei de la Montreal, la Consulatul General al Romaniei din capitala statului Ontario, prezentandu-si ofertele de colaborare, si stabilind chiar contacte in vederea unei viitoare colaborari cu Camera de Comert Romano-Canadiana, reprezentata de presedintele Boris Vaduva si de director Public Relation and Comunication Ileana Rozembaigher. Mai mult, cele doua firme resitene, prezente prin delegatii lor in Canada, au primit oferte de inscriere in aceasta institutie. Au urmat vizite in cateva companii canadiene, impreuna cu Marin Ionel, consilier economic la Consulatul General al Romaniei din Toronto, cele mai importante fiind cele din domeniile constructiilor hidrotehnice, civile si de confectii metalice.

Ramane acum doar ca rezultatele vizitei sa se faca simtite cat mai devreme, iar eventualele parteneriate economice romano-canadiene sa duca la dezvoltarea economica accelerata a Romaniei, pe urmele statului in care traiesc (bine) multi dintre cei nascuti pe malurile Dambovitei...

Adrian ARDELEAN