TRIBUNA NOASTRA

"Spune intotdeauna adevarul si nu va mai trebui sa tii minte nimic" (Mark Twain)

Magazin pentru romanii canadieni si nu numai, editat de Federatia Asociatiilor Romanesti din Canada

 

DIN SUMAR

Basile Gliga  Evolutii paralele

Marcel Anghel Romania - tara tuturor posibilitatilor

Timofei N. Mandru Pentru memoria de maine (partea a 4a)

Constantin Didesti Semi-analfabet? (... dar destept in tara ta)

Alexandru Lungu Dupa 14 ani, la un pas de Uniunea Europeana

Adrian Ardelean Balul romanilor din Montreal

Anca Fetea Emigrantii chemati la apel de Guvernul Nastase

A. Irvin Rozei Muntii nostri aur poarta

Letitia Militaru Colinde... si nu numai

Ana Maria Surugiu Pour la richesse du dialogue

Petru Cotnareanu Colateralul bancar

Basile Gliga       Gena manageriala

Adrian Ardelean  Un altfel de "vis canadian"

Adrian Ardelean      Un potential campion olimpic roman in... Canada

DIVAGATII caiet de filosofie, estetica si istorie

 

POSTA REDACTIEI

ARHIVA

 


Un potential campion olimpic roman in ... Canada

Octavian Petre a "traversat" Atlanticul inot de patru ori in sapte ani
 

Un tanar de aproape 17 ani, de origine romana, stabilit actualmente cu familia in orasul canadian Laval, din imediata apropiere a Montrealului este gata (ba chiar doreste din toata inima) sa reprezinte Romania in competitiile internationale de inot. Si, tinand cont de valoarea pe care a demonstrat-o deja in acest sport, Romania nu ar avea decat de castigat daca aceasta dorinta a lui Octavian Petre ar deveni realitate. Cel mai important “argument” in acest sens este rezultatul obtinut la un concurs international de inot desfasurat in Italia, prima competitie externa la care Octavian a luat parte! Aici, la finele lunii octombrie, adolescentul de aproape 17 ani a participat la grupa de varsta a “seniorilor”, obtinand o medalie de bronz la 50 de metri liber. Cu timpul realizat, el ar fi obtinut insa aurul la categoria sa de varsta, decizia de a-l inscrie la “seniori” apartinand antrenorilor si conducerii clubului, care “il vad” in cativa ani in elita mondiala a inotului. Pentru a ajunge pe culmile acestui sport, Octavian Petre inoata cate 8-9 km zilnic, timp de 22 de ore grupate in sase zile pe saptamana... Concret, Octavian strabate inot peste 2.600 de km pe an, si asta de sapte ani... Cei mai multi dintre noi nu facem poate intr-o saptamana pe jos atatia km cati parcurge Octavian inot in fiecare zi! Un calcul simplu arata ca, puse cap la cap, distantele strabatute inot de sportivul romano-cana-dian echivaleaza cu 4 (patru!) traversari ale Atlanticului. Sau doua dus-intors...


Dupa Leonard Doroftei, Octavian Petre ar putea fi un al doilea campion romano-canadian
Povestea inotatorului incepe in Romania, unde parintii l-au dus la bazin pe cand inca nu implinise nici macar trei ani. “Antrenorul cu care am luat legatura s-a luat efectiv cu mainile de cap cand a auzit ca va avea de lucrat cu un copil de nici trei ani”, povesteste, cu un zambet in coltul gurii Constanta Petre, mama lui Octavian. Ea mai spune ca Octavian si fratele lui mai mare cu un an si jumatate au trecut pe la mai multe discipline sportive, pentru ca energia de care dadeau de mici dovada se cerea “canalizata” intr-o directie pozitiva. “Nici gimnastica si nici artele martiale nu  s-au dovedit potrivite pentru Octavian, care a transformat, de exemplu, karatele intr-un soi de balet, asa ca a trebuit sa gasim altceva. Si pana la urma natatia s-a dovedit a fi sportul in care baiatul s-a regasit cel mai bine, iar dovada o reprezinta rezultatele obtinute pana acum”, spune, mandra pe buna dreptate de fiul ei, mama inotatorului.

Imediat dupa revolutie, familia Petre a parasit Romania, locuind trei ani in Belgia, dupa care a ajuns in Canada. In perioada “belgiana”, pe care Octavian a parcurs-o intre 4 si 7 ani, precum si in primii trei ani dupa stabilirea in Canada, el a facut inot doar “de placere”, dupa care in 1996 s-a inscris la un club din Laval. Avea aproape 10 ani, ceilalti copii incepand inotul de performanta la 7-8 ani, dar talentul si dorinta de a ajunge “in varful piramidei” l-au ajutat pe romanul nostru sa isi depaseasca rapid colegii de generatie de la clubul din Laval. De altfel, chiar in anul inscrierii sale la inot, Octavian participa la “jocurile Quebecului”, unde are rezultate promitatoare, mai ales la stilurile crowl si fluture (sau liber si delfin, cum mai sunt ele cunoscute). La editia din 1998 a acestei competitii obtine chiar un loc II si un record al clubului din Laval, ceea ce ii creste “cota” si lui. Ca urmare, in 1999 trece la clubul Camo din Montreal, cel mai puternic din provincia Quebec si al patrulea din Canada ca valoare. Participa la din ce in ce mai multe competitii, atat in cadrul provinciei Quebec cat si pe plan national (pe intreaga Canada), si incepe sa adune medalii din ce in ce mai multe. Ca o curiozitate, sa spunem ca cele 61 de medalii obtinute pana acum (21 de aur, 19 de argint si 21 de bronz) cantaresc nu mai putin de 3,5 kg.

Cea mai importanta medalie, care de altfel ni l-a si adus in atentie pe Octavian Petre, este cea obtinuta in Italia, in cadrul primei competitii internationale la care a participat sportivul. Dupa zece zile, dintre care cinci de competitie si cinci de cantonament ulterior (Octavian Petre denumindu-l mai degraba “comando” decat cantonament, datorita regimului istovitor al antrenamentelor), adolescentul s-a intors acasa cu cea mai valoroasa medalie de pana acum. “Am luat medalia de bronz la 50 de metri crowl (liber - nota red.), inotand in compania unor sportivi de 20-22 sau chiar 25 de ani, cu mult mai multi ani de antrenament. Initial eram trecut la categoria de varsta 15-16 ani, pentru ca in acest an am implinit 16 ani, si puteam participa la aceasta categorie, unde, cu timpii realizati in probele la care am concurat, as fi luat nu mai putin de trei medalii de aur. Pentru a obtine insa puncte si la categoria seniorilor, antrenorul si conducerea clubului au decis sa concurez la categoria “peste 17 ani”, deoarece la 15-16 ani mai erau si alti colegi de-ai mei apti sa ia medalii. Aceasta medalie, impreuna cu prima mea medalie, castigata in 1999, reprezinta pentru mine atat realizari de exceptie, cat si stimulente extraordinare pentru cariera mea de sportiv, pe care vreau sa o duc cat mai departe”, spune Octavian. El nu regreta medalia (sau medaliile) de aur pe care le-ar fi putut castiga la categoria 15-16 ani, spunand ca bronzul de la “seniori” este mult mai valoros, si doreste doar ca la viitoarele competitii sa obtina medalii din metale mai stralucitoare: argint, aur... Mai ales ca, intr-un clasament al categoriei sale de varsta, el este cel mai rapid inotator canadian pe 50 de metri si al treilea la 100 de metri crowl. De aceea, Octavian nu-si ascunde intentiile de a participa la Jocurile Olimpice (JO) din 2008, fie pentru Canada, fie pentru ... Romania!


Octavian Petre vizeaza (si viseaza) sa inoate pentru Romania
Da, ati citit bine! Desi stabilit in Canada, Octavian Petre ar dori din toata inima sa participe la JO din 2008 sub culorile Romaniei, si chiar viseaza sa asculte imnul Romaniei in calitate de campion olimpic. Pentru asta insa, ar fi nevoie ca Federatia Romana de Natatie sa-i asigure conditiile tehnice si legale de antrenament si participare, si, nu in ultimul rand, sa se realizeze o intelegere cu antrenorul lui, care se arata de altfel dispus sa vina la nevoie in Romania special pentru a-si antrena elevul... Sigur ca sub acest aspect s-ar ridica, in mod cert, anumite probleme financiare, nicidecum insurmontabile, iar Romania ar putea accede in elita inotului masculin mondial si olimpic. De altfel, problemele financiare au aparut inca de la inscrierea lui Octavian la inotul de performanta, pentru ca in Canada sistemul prevede plata unei cotizatii anuale de cateva sute de dolari pentru cei care doresc sa practice un sport in cadrul unui club, iar participarile la competitii costa si ele bani frumosi, toate acestea fiind suportate din bugetul familiei... De aceea, pentru competitiile viitoare, Octavian Petre isi cauta “sponsori”, respectiv firme sau companii puternice, care sa-i sustina din punct de vedere financiar practicarea la nivel de performanta a sportului preferat. In ceea ce priveste participarea la olimpiada, el spera ca Romania, prin ministerul si federatia de resort sa se arate interesata de o potentiala colaborare pentru participarea sa la JO din 2008 sub culorile drapelului tricolor rosu-galben-albastru. Pe care are toate sansele sa-l inalte pe catargele invingatorilor...

Adrian ARDELEAN