TRIBUNA NOASTRA

"Spune intotdeauna adevarul si nu va mai trebui sa tii minte nimic" (Mark Twain)

Magazin pentru romanii canadieni si nu numai, editat de Federatia Asociatiilor Romanesti din Canada

 

DIN SUMAR

Basile Gliga  Evolutii paralele

Marcel Anghel Romania - tara tuturor posibilitatilor

Timofei N. Mandru Pentru memoria de maine (partea a 4a)

Constantin Didesti Semi-analfabet? (... dar destept in tara ta)

Alexandru Lungu Dupa 14 ani, la un pas de Uniunea Europeana

Adrian Ardelean Balul romanilor din Montreal

Anca Fetea Emigrantii chemati la apel de Guvernul Nastase

A. Irvin Rozei Muntii nostri aur poarta

Letitia Militaru Colinde... si nu numai

Ana Maria Surugiu Pour la richesse du dialogue

Petru Cotnareanu Colateralul bancar

Basile Gliga       Gena manageriala

Adrian Ardelean  Un altfel de "vis canadian"

Adrian Ardelean      Un potential campion olimpic roman in... Canada

DIVAGATII caiet de filosofie, estetica si istorie

 

POSTA REDACTIEI

ARHIVA

 


Emigrantii chemati la apel de Guvernul Nastase

La inceputul lunii decembrie, pulsul comunitatii romanesti din Montréal a fost luat de o delegatie guvernamentala tri-misa de la Bucuresti. De acest privilegiu  s-au bucurat si romanii din Ottawa, Toronto si Los Angeles. Guvernul Romaniei vrea sa fie informat despre soarta romanilor de pretutindeni, despre pro-blemele pe care cei plecati din tara le-ar putea avea. In schimb, emigrantilor li se cere sa sprijine Romania, sa recunoasca progresele pe care le-a inregistrat in ultimii ani si mai ales sa construiasca imaginea ei in lume.

Intalnirea cu o parte a reprezentantilor comunitatii montrealeze a avut loc joi, 4 decembrie, la Consulatul General al Romaniei, din strada St Urbain. Membrii delegatiei de la Bucuresti - Titus Corlatean, secretar de stat in Departamentul pentru romanii de pretutindeni, Ileana Andrei, consilier in acelasi departament, si Lilian Zamfiroiu, director general al Directiei generale de diplomatie publica din cadrul Ministerului Afacerilor Externe - au avut prilejul sa intalneasca o parte a fetelor bisericesti de limba romana care slujesc la Montréal: preotii ortodocsi Cezar Vasiliu si Gheorhe Chisca, preotul greco-catolic Radu Roscanu, profesorul Nicolae Matte Mateescu, precum si reprezentanti ai unor publicatii romanesti din Montréal. Gazda intalnirii a fost consulul general al Romaniei la Montréal, dr. Magda Botez. Oaspetii bucuresteni au fost insotiti, in perioada vizitei in Canada, de Cristian Matei, consilier cultural la Ambasada Romaniei din Ottawa.

Titus Corlatean, responsabil cu “romanii de pretutindeni”, a relatat celor prezenti interesul Guvernului Nastase pentru romanii nerezidenti in Romania: “Cele mai mari dificultati le avem in zona din imediata vecinatate a Romaniei, cum ar fi in Ucraina sau in spatiul sud-Dunarean, unde pro-blemele romanilor sunt chiar dramatice. Incercam sa salvam ce se mai poate salva acolo fara sa starnim tensiuni bilaterale. In ultimele luni Romania a facut progrese in ceea ce priveste ajutorul acordat romanilor din Ucraina, Albania, Ungaria si nu numai”.

In acelasi context, emigrantii romani prezenti la intalnire au fost pusi la curent cu realizarile in materie de emigratie bifate in ultimele luni, de preocuparea Guvernului de la Bucuresti fata de soarta romanilor din vecinatatea Romaniei. “Sunt foarte multe lucruri care ne intereseaza in materie de emigratie, insa limba romana ocupa primul loc. Drept urmare, punem accent pe educatia si serviciul religios in limba materna”, a mai precizat Titus Corlatean. Evident ca realitatile emigrantilor din Europa nu sunt aceleasi cu cele existente in Canada si Statele Unite ale Americii.


Realitatile de-acasa…
Cu toate ca anul electoral nu a inceput inca, solii de la Bucuresti n-au ezitat sa puna pe tapet realizarile majore din ultima vreme, lucrurile fiind prezentate de Titus Corlatean in felul urmator: “In Romania s-au intamplat in ultimul timp lucruri care au fost inimaginabile acum 14 ani: romanii au acces liber in lume, au fost invitati sa adere la Alianta Nord-Atlantica, se pregatesc sa fie acceptati in Uniunea Europeana. In sfarsit, reusim sa intoarcem o fila importanta a Istoriei Romaniei”. De altfel, unul dintre scopurile actualei vizite in Canada si in Statele Unite a fost acela de a prezenta comunitatilor din America realitatile romanesti, care, in opinia lui Titus Corlatean, nu sunt percepute asa cum ar trebui. Din nefericire, cei care au emigrat in ultimii doi ani, si care sunt foarte numerosi, stiu bine care sunt realitatile Romaniei: inflatie la cote inimaginabile, apartamente debransate de la sistemul de incalzire din lipsa banilor, ministri ai sus-numitului Guvern care deturneaza fonduri ale Uniunii Europene, facturi de intretinere neplatite, pensionari alegand intre mancare si medicamente, si lista poate continua.

Cat despre economia de piata sau atragerea investitorilor straini, nu mai este cazul sa comentam. Toti s-au oprit in Ungaria, Polonia si in alte tari ale fostului bloc comunist care au reusit intr-adevar sa faca progrese in timp util, adaptandu-se noilor realitati oferite de caderea regimului comunist.

Faptul ca mii de romani si-au luat lumea in cap in anul 2003, batand la portile Canadei  este o alta realitate cruda a Romaniei si nu poate fi cosmetizata, cu toate ca Titus Corlatean pune emigrarea in masa a tine-rilor romani pe seama “reclamei agresive facute de Canada in Romania”. Insa aceeasi publicitate a emigrarii este facuta si in Polonia, Ungaria sau Bulgaria. De ce pleaca oare tinerii din Romania?

Intr-o era in care accesul la informatie face parte din realitatea fiecarui roman emigrant si nu numai, e greu sa fii dezinformat sau mai ales sa fii atat de naiv, crezand ca rea-litatea romaneasca ar fi alta decat cea descrisa zilnic pe primele pagini ale cotidienelor nationale care pot fi citite pe Internet. Fiecare roman emigrant percepe realitatea prin ochii celor apropiati ramasi acasa si nu din discursurile fade ale unor reprezentanti ai Guvernului.


Imaginea Romaniei proiectata de emigranti
Daca majoritatea fondurilor destinate romanilor rezidenti in alte tari sunt consumate - in cazurile disperate ale entitatilor romanesti din tari mai putin bogate si mai putin deschise spre toleranta multiculturala -, emigrantilor din societatile dezvoltate din punct de vedere economic li s-a oferit materialul didactic necesar prezervarii limbii romane, costume nationale romanesti, obiecte care ar fi binevenite in orice comunitate romaneasca.

Ajutorul pe care romanii din diaspora l-ar putea oferi Romaniei se rezuma la imaginea pozitiva pe care acestia sunt rugati sa o proiecteze in tarile care i-au adoptat. La acest capitol, secretarul de stat Corlatean   s-a aratat nemultumit: “In Canada am gasit o comunitate romaneasca dezbinata. Nu exista o reprezentare politica a romanilor, asa cum exista pentru alte comunitati. Asta ar face foarte mult pentru posibilitatea unui dialog cu autoritatile statului. Ne-ar ajuta si pe noi foarte mult. De asemenea, nu exista o reprezentare unica a romanilor, o unitate a acestora”. Ne pare rau ca dezamagim autoritatile de la Bucuresti, insa vorba unui conational, pe care nu ma abtin sa nu-l citez: “Noi, romanii, am venit in Canada sa muncim, sa ne realizam profesional. N-avem noi bani si vreme ca sa facem politica.” Imaginea Romaniei a fost mereu o problema nationala si asta din cauza experientelor nefericite pe care le-am avut cu unii romani, pusi pe “sotii” in marile orase ale Europei. Pe langa faptul ca fac eforturi, de multe ori ajunse la limitele suportabilului, ca sa se integreze intr-o societate noua si mai ales sa reuseasca, cum ar putea romanii montrealezi sa faca o buna imagine Romaniei? Suntem noi insine imaginea tarii din care venim? Cat despre partea oficiala a acestui aspect, diplomatia romaneasca de pe teritoriul Canadei are probabil o “strategie” sustinuta in aceasta directie. Cu sau fara indemnurile Guvernului Nastase, romanii din Montréal fac o reala cinste tarii de bas-tina, iar faptul ca Romania este cunoscuta in Montréal este meritul fiecaruia dintre noi.

Anca FETEA