TRIBUNA NOASTRA

"Spune intotdeauna adevarul si nu va mai trebui sa tii minte nimic" (Mark Twain)

Magazin pentru romanii canadieni si nu numai, editat de Federatia Asociatiilor Romanesti din Canada

 

DIN SUMAR

Basile Gliga In cautarea fericirii

Marcel Anghel De la "eurofasaiala" la "eurosoc"

Timofei N. Mandru Pentru memoria de maine (ultima partea)

Adrian Ardelean Churchill si Roosevelt acuzati de vanzarea Europei de Est

Alexandru Lungu 2004 an electoral

Letitia Militaru Alegeri in Fereatia Asociatiilor Romanesti din Canada

Anca Fetea De ce fug romanii de romani?

A. Irvin Rozei Come to the "Cabaret"!

Letitia Militaru "Am fost eleva lui Enescu" (dialog cu violonista Ida Haendel)

Letitia Militaru ROMANIA III, o renastere a "Commediei dell'arte"

Liliana Nicorescu Ea, Luca si chinezul

Claudia Dumitrache Consiliere financiara? Oare am nevoie?

Basile Gliga       Gena manageriala

Lucian Beschea   REER - strategie financiara eficace

Adrian Ardelean Ana Maria Surugiu  "Al doilea roman dupa Nadia Comaneci care ajunge cunoscut la Montreal"

 

ARHIVA

 


 

La sase decenii de la conferintele de la Teheran-Yalta-Moscova

Churchill si Roosevelt - acuzati de vanzarea Europei de Est

Fapt putin si de putini cunoscut, la Montréal traieste unul dintre putinii supravietuitori ai puscariilor comuniste din Romania, trecut inclusiv prin celebrele "reeducari cu demascare" inventate la Pitesti si aplicate ulterior si in alte inchisori din "Gulagul romanesc". Fost ziarist, inainte de a gusta din "binefa-cerile sistemului comunist", Timofei Mandru are 70 de ani si intentioneaza sa astearna pe hartie ororile petrecute in sistemul concentrationar romanesc, pentru a fi invatatura de minte si sprijin in evitarea pe viitor a unor greseli similare. Varsta si chi-nurile indurate ii dau dreptul sa-i judece pe cei din cauza carora si-a vazut tineretea irosita si viata distrusa pana acolo incat cea mai concisa biografie a sa suna astfel: "m-am nascut, am trait, am patimit si astept sa plec din lumea aceasta sinistra, prost zidita".

Si Timofei Mandru nu ezita sa judece aspru. Vinovatii, in opinia sa, sunt dictatorul bolsevic Iosif Visarionovici Stalin, dar mai ales "bolnavii" Winston Churchill, premier al Marii Britanii in anii celui de-al doilea razboi mondial si Franklin Delano Roosevelt, presedinte al SUA in aceeasi perioada.

 

Peste 120 de milioane de oameni vanduti "ca vitele"

Momentele cele mai importante pentru Romania si pentru celelalte state din centrul si estul Europei, momente care au marcat pentru mai bine de o jumatate de secol istoria acestei parti a lumii sunt, in opinia lui Timofei Mandru, conferintele de la Teheran, Moscova si Yalta, unde cei trei lideri ai aliantei antihitleriste au pus la cale viitorul politic de dupa razboi. "Pus la cale" este o expresie totalmente eufemistica, fostul detinut politic roman preferand sintagma "vindere" a Europei de est de catre americanul Franklin Delano Roosevelt si englezul Winston Churchill bolsevicului Iosif Visarionovici Stalin.

 

Teheran (28 nov. - 1 dec. 1943), Moscova (9 oct. 1945), doua momente negre in istoria Europei centrale si a peste 120 de mi-lioane de locuitori ai tarilor acesteia, "tradati, vanduti ca vitele si lasati prada sclaviei si barbariei comuniste". Intre ele, Yalta (4 - 11 febr. 1945), cu celebra poveste a peticului de hartie pe care Stalin cerea influenta comunista in Romania (ca sa ne referim la exemplul care ne doare cel mai mult) in proportie de 90%, iar Churchill a aprobat, sub privirile unui Roosevelt bolnav, obosit, si oricum mult prea ingaduitor fata de ciuma rosie numita comunism... Ulterior, acel "90%" a devenit, fara nici o opozitie din partea Occidentului, 100%, ceea ce a consfintit ruperea Basarabiei si a Bucovinei din trupul tarii, spolierea economica a Romaniei de catre URSS in primii ani postbelici, suferintele detinutilor politici din inchisorile comuniste, degradarea continua a vietii romanilor si toata panoplia de orori din ultimii 50 de ani.

"Monstrii numiti Roosevelt, Churchill si Stalin au murit. Insa raul imens facut de ei atator tari si popoare a ramas si o foarte mica parte a lui ar putea fi eventual reparata. Dar cine sa o faca? SUA si Anglia de astazi uita de datoria morala pe care o au fata de tarile care, in perioada de dupa cel de-al doilea razboi mondial, au cazut sub cizma sovietica si fata de milioanele de oameni care au indurat suferinte de neima-ginat sau au murit in lagarele si inchisorile comuniste care au impanzit Europa de Est" - spune Timofei Mandru, cunoscator al acelei perioade mai bine ca multi istorici. El nu-si ascunde rusinea de a fi crezut, ca atatia altii, in venirea americanilor care sa salveze Romania de sub jugul sovietic, fara sa banuiasca "targul murdar" semnat la conferintele de la Teheran, Yalta si Moscova , acum sase decenii...

 

Dupa sase decenii, o viata de suferinte "pagina cu pagina"

In 1943-1945, atunci cand au avut loc conferintele de la Teheran, Yalta si Moscova, la care SUA si Marea Britanie au "vandut ca pe niste vite" 120 de milioane de oameni, impreuna cu tarile si viitorul lor, Timofei Mandru avea 10-12 ani. Si vise pentru o intreaga viata... Apoi a trait 12 ani in inchisorile comuniste, in care a trecut si prin "reeducarile cu demascare" de la Gherla, dupa care a iesit dintre zidurile inchisorii "mici" pentru a trai (aproape) o viata in "inchisoarea mare" care a fost Romania, pana la plecarea spre Canada. Tot acest calvar, pe care el il inmulteste cu 120 de milioane, a fost cauzat de cei trei "bolnavi" care acum 60 de ani au decis viitorul (rosu ca si comunismul, negru ca moartea) Europei de Est.

Materialul de fata nu si-a propus sa parcurga filele vietii lui Timofei Mandru. Desi, pentru anii pierduti in temnitele politice din Romania, el ar merita acest lucru. Macar pentru a-i rasplati, cu doua lacrimi in colturile ochilor, suferinta si chinurile indurate in anii tineretii si viata de calvar pe care atat el cat si ceilalti membri ai familiei sale au dus-o in "raiul rosu". Poate, intr-un numar viitor. Pana atunci, Tribuna Noastra continua (de fapt, in prezentul numar incheie) serialul "Pentru memoria de maine", in care fostul condamnat politic reda ororile din inchisorile politice romanesti.

Astazi, la 70 de ani, in Montréal, Timofei Mandru mai are o singura dorinta: sa apuce sa scrie o carte despre suferintele din inchisoare, pe care sa o adauge deja bogatei literaturi concentrationare post-revolutionare. Lucreaza deja la ea si spera sa o vada iesita de sub tipar... In Romania!

 Adrian ARDELEAN