TRIBUNA NOASTRA

"Spune intotdeauna adevarul si nu va mai trebui sa tii minte nimic" (Mark Twain)

Magazin pentru romanii canadieni si nu numai, editat de Federatia Asociatiilor Romanesti din Canada

 

DIN SUMAR

Basile Gliga In cautarea fericirii

Marcel Anghel De la "eurofasaiala" la "eurosoc"

Timofei N. Mandru Pentru memoria de maine (ultima partea)

Adrian Ardelean Churchill si Roosevelt acuzati de vanzarea Europei de Est

Alexandru Lungu 2004 an electoral

Letitia Militaru Alegeri in Fereatia Asociatiilor Romanesti din Canada

Anca Fetea De ce fug romanii de romani?

A. Irvin Rozei Come to the "Cabaret"!

Letitia Militaru "Am fost eleva lui Enescu" (dialog cu violonista Ida Haendel)

Letitia Militaru ROMANIA III, o renastere a "Commediei dell'arte"

Liliana Nicorescu Ea, Luca si chinezul

Claudia Dumitrache Consiliere financiara? Oare am nevoie?

Basile Gliga       Gena manageriala

Lucian Beschea  REER - strategie financiara eficace

Adrian Ardelean Ana Maria Surugiu  "Al doilea roman dupa Nadia Comaneci care ajunge cunoscut la Montreal"

 

ARHIVA

 


 

Consilierea financiara? Oare am nevoie?

 

Discutam de multe ori cu bunul meu coleg Petru Cotnareanu despre articolele financiare din ziarele romanesti si nu de putine ori mi se intampla sa ii spun: AScrie, Petru, la ziar despre consilierea financiara si ce inseamna ea, caci eu cred ca sunt multi cei care vin din Romania si au nevoie sa se familiarizeze cu serviciile financiare din Québec!@ La care Petru imi raspunde foarte prietenos: AAsculta, draguta, daca ai ceva de spus, pune mana si scrie!@ Si uite asa, iata-ma scriindu-va cateva randuri care sper sa va fie de folos si sa va ajute sa intelegeti cat mai bine despre cum se practica serviciile financiare in noua noastra tara.

 

Si, ca in orice poveste, voi incepe foarte frumos cu Aa fost odata ca niciodata@ o tara Canada unde, spre deosebire de Romania, oamenii simteau mult mai bine grija statului pentru ca ei sa aiba o viata cat mai linistita si mai protejata. Astfel, la revizuirea legii care guverneaza serviciile financiare in Quebec, in 1998, se infiinta Biroul de Servicii Financiare, organism guvernamental ce vegheaza la protejarea populatiei prin aplicarea dispozitiilor acestei legi. Toate bune si frumoase, dar, concret, ce face BSF-ul (asa cum il numim in limbajul cotidian)? Pai se ocupa de informarea publicului in ceea ce priveste serviciile financiare si activitatea BSF, controlul institutiilor si companiilor care furnizeaza aceste servicii, pastrarea unui registru cu politele de asigurare de viata subscrise in Québec, tratarea reclamatiilor si bineinteles stabileste cine (ca persoana) si in ce conditii furnizeaza servicii financiare publicului larg. Si uite asa, incet-incet, ajungem la consilierul financiar, cel care intra in casa dumnea-voastra si care are acreditarea BSF ca sa va ofere serviciile financiare de care aveti nevoie. Ce inseamna acreditarea BSF? Nimic mai mult decat licentele si titlurile financiare obtinute in urma unor examene foarte serioase, pentru fiecare tip de serviciu financiar: asigurari, fonduri, planificare financiara etc. Vorbesc aici despre examene foarte serioase, nu pentru ca BSF ar pune piedici cuiva care isi doreste sa lucreze in domeniul serviciilor financiare, ci pentru ca legile si regulamentele care incadreaza fiecare tip de serviciu financiar sunt foarte stufoase si complexe, tocmai ca sa poata incadra cat mai multe situatii, spre binele consumatorilor.

 

Continuam povestea cu Adaca n-ar fi, nu s-ar povesti@ si va povestesc despre ce face consilierul financiar dupa ce l-ati primit in casa dumneavoastra. In primul rand, pentru ca sa va poata ajuta cat mai bine, are nevoie sa va cunoasca, sa afle cat mai multe despre ceea ce cunoasteti in serviciile financiare si, cel mai important, ce va doriti sa realizati in viata, care va sunt obiectivele si visele. Numai asa poate sa va furnizeze informatiile de care aveti nevoie, numai asa poate sa analizeze situatia dumneavoastra de moment si numai asa poate sa planifice viitorul financiar impreuna cu dumneavoastra, pentru ca sa va fie un sprijin real in realizarea celor dorite. Este un pic ca la doctor, desi probabil ca aceasta comparatie este cam indrazneata, insa daca nu ii spui doctorului unde te doare, ce ai facut de te doare si care este modul tau de viata, s-ar putea ca el sa iti dea un tratament pentru stomac, cand pe tine te doare spatele sau piciorul. Bineinteles ca trebuie sa amintesc aici ca fiecare situatie este unica, ca nivelul de cunoastere in domeniul financiar este diferit si ca am intalnit persoane care nu lucrau in domeniu, dar ale caror cunostinte financiare m-au impresionat. Tocmai din aceasta cauza, activitatea consilierului este foarte diferita si interesanta si ea se bazeaza pe increderea pe care dumneavoastra i-o acordati, prin nivelul de deschidere pe care il abordati in discutiile téte-à-téte.

 

Sper ca nu ati obosit, caci povestea mea continua cu Asi asa mai departe@, consilierul nostru, dupa ce va analizeaza situatia, incepe sa construiasca alaturi de dumnea-voastra planuri financiare si, cu ajutorul cunostintelor sale financiare si, de multe ori, al contactelor sale, sa va ajute si sa va fie alaturi pe tot parcursul realizarilor dumneavoastra si in definitiv sa faca parte din viata dumneavoastra. Nu trebuie sa uitam ca nevoile si planurile noastre financiare se schimba odata cu viata. Nu de putine ori se intampla ca viata sa ne surprinda si atunci, ca niste supravietuitori descurcareti cum suntem, sa ne adaptam le noile situatii. In aceeasi masura, legile, serviciile si produsele financiare evolueaza intr-un ritm rapid, asa cum ne-am obisnuit in secolul vitezei si ca sa fii bine informat si Ala zi@ este un efort pe care, de obicei, consilierul financiar il face in cadrul muncii sale cotidiene. Bun, deci am inceput sa planificam, ce mai urmeaza? Probabil ca ati observat deja ca prima conditie a unei planificari financiare riguroase este securitatea financiara cu produsele specifice de asigurari. De unde pro-babil si perceptia publicului larg pentru consilierul financiar ca un vanzator de asi-gurari. Nu neg faptul ca exista consilieri care desconsidera partea de informatii necesare si analiza situatiei dumneavoastra si care va vorbesc, din primele cateva minute, despre asigurari. Personal, cred ca este un mod mai putin profesional de a face consiliere financiara si sunt convinsa ca, inainte de a vorbi despre produse financiare, dumneavoastra trebuie sa stiti Acum stati si unde va indreptati@, ce vreti sa realizati si cum va puteti atinge obiectivele, in cel mai avantajos fel posibil. Revenind la notiunea de securitate financiara, aceasta se explica prin faptul ca, oricate planuri am face pentru viitor, daca nu luam in considerare situatiile in care viata nu ne menajeaza si ne poarta prin necazuri, tot ce am cladit pana atunci se poate narui.

 

Astfel, de exemplu, degeaba ne decidem sa economisim bani pentru studiile copiilor nostri, caci, daca se intampla un deces sau un accident grav in familie, nu numai ca se naruie planul nostru de economii, ci trebuie sa ne reconsideram nivelul de viata si de data aceasta, gasindu-ne tot in pozitia de planificatori, ne planificam supravietuirea. Observati, deci, caci tot consilierul este cel care trebuie sa ne vorbeasca despre lucruri neplacute si la care cu siguranta nu ne gandim prea des. Tot el este cel care va poate furniza informatii despre importanta testamentului, a mandatului in caz de inaptitudine in Québec, a impactului financiar la deces si alte aspecte ale legii, care va pot ajuta atunci cand sunteti greu incercati.

 

Continuam povestea si amintim despre restul serviciilor financiare: fondurile distincte si fondurile mutuale, REER-ul sau pensiile private (asa cum imi place mie sa le numesc), REEE-ul sau planul de economisire pentru studiile copiilor, toata gama de asigurari: de viata, de accident, de salariu, de boala grava, de masina, de casa, ipotecara si inca multe alte servicii. Si dumneavoastra vi se par multe, nu-i asa? Asadar, va dati seama ca, pentru a afla cat mai multe despre fiecare, este nevoie de foarte mult timp si cred ca cei care doresc sa-si planifice viitorul financiar vor gasi timpul necesar pentru a discuta toate produsele care fac parte integranta din planurile lor.

Ei, si acum bucurati-va, caci povestea noastra se aproprie de sfarsit, nu inainte insa de a va descrie un alt aspect legat de statutul consilierului financiar. In cadrul aceleasi legi care guverneaza serviciile financiare in Québec, se stabileste autonomia consilierului financiar si ma refer aici la faptul ca acesta nu este un anagajat al vreunei companii financiare ci, in general, el stabileste contracte cu acestea, pentru a avea acces la produsele financiare atat de necesare in cadrul planificarii noastre financiare. Am observat ca exista o tendinta a publicului de a identifica consilierul financiar cu o anume companie si cred ca, chiar daca este indreptatita intr-un fel aceasta parere, realitatea este putin diferita. Ma refer la faptul ca fiecare consilier financiar isi alege cu predilectie produsele unei companii anume, pentru ca astfel consilierea este mai eficienta si serviciul pe care vi-l ofera este mai rapid, insa, in general, el are acces la toate produsele care exista pe piata si, in functie de situatia dumneavoastra, va poate oferi ceea ce va convine cel mai bine.

 

Ei, si acum Adragii mosului, am incalecat pe-o sa si v-am spus povestea asa@. Daca aveti nevoie sau nu de consiliere financiara ramane sa stabiliti Amariile dumneavoastra@. Tot ceea ce va doresc eu la toti, este ca stranepotii dumneavoastra sa spuna, atunci cand se vor gandi la strabunicii lor: Asi uite asa au trait sanatosi si fericiti pana la adanci batraneti si asa or mai fi traind si in ziua de azi@.

 

Claudia DUMITRACHE

Consilier in securitate financiara

Représentante en épargne collective