TRIBUNA NOASTRA

"Spune intotdeauna adevarul si nu va mai trebui sa tii minte nimic" (Mark Twain)

Magazin pentru romanii canadieni si nu numai, editat de Federatia Asociatiilor Romanesti din Canada

 

DIN SUMAR

Basile Gliga In cautarea fericirii

Marcel Anghel De la "eurofasaiala" la "eurosoc"

Timofei N. Mandru Pentru memoria de maine (ultima partea)

Adrian Ardelean Churchill si Roosevelt acuzati de vanzarea Europei de Est

Alexandru Lungu 2004 an electoral

Letitia Militaru Alegeri in Fereatia Asociatiilor Romanesti din Canada

Anca Fetea De ce fug romanii de romani?

A. Irvin Rozei Come to the "Cabaret"!

Letitia Militaru "Am fost eleva lui Enescu" (dialog cu violonista Ida Haendel)

Letitia Militaru ROMANIA III, o renastere a "Commediei dell'arte"

Liliana Nicorescu Ea, Luca si chinezul

Claudia Dumitrache Consiliere financiara? Oare am nevoie?

Basile Gliga       Gena manageriala

Lucian Beschea  REER - strategie financiara eficace

Adrian Ardelean Ana Maria Surugiu  "Al doilea roman dupa Nadia Comaneci care ajunge cunoscut la Montreal"

 

ARHIVA

 

 

2004 AN ELECTORAL

 

Ne apropiem de momentul cand vom vota, in vara, pentru alegerile locale si, spre sfarsitul anului, pentru cele parlamentare si prezidentiale. Biroul electoral central impreuna cu Comisia electorala parlamentara au dezbatut modul de votare: uninominal, unional etc. Fiecare partid a propus o alta forma de vot, astfel ca nu s-a putut intruni o majoritate care sa stabileasca ce fel de vot se va exercita. In final, presedintele Comisiei electorale, Viorel Hrebenciuc, a propus sa se voteze ca pana acum, pe listele de partid, dar propunerea a fost votata cu 4 voturi pentru si 12 contra. Comisia isi continua dezbaterile.

 

Pe 28 ianuarie a luat fiinta un nou partid de stanga: Partidul Socialist Unit, avandu-i ca presedinte pe Sever Mesca si ca vice-presedinte, pe Ilie Neacsu, autorii volumului AVadim intre presedentie si ospiciu@, publicat in 2002. Poate ca acest eveniment ar fi trecut neobsevat daca la conferinta de presa a partidului n-ar fi fost difuzata o caseta video cu discursul lui Corneliu Vadim Tudor la Conferinta de pace din Libia, in 1997, caseta realizata de Sever Mesca, pe atunci vice-presedintele Partidului Romania Mare. Din cele spuse atunci de Vadim reies sentimentele antisioniste, antisemite, antiamericane ale acestuia.

Vizionarea casetei a starnit un nou scandal. Jurnalistul Razvan Dumitrescu, realizatorul emisiunii AStirea de la ora 22.00@ a postul de televiziune ARealitatea TV@, a mediat discutia dintre cei doi reprezentanti ai noului partid (PSU) si Nati Maer, cetatean romano-israelian si membru al PRM din 2001. Nati Maer a luat apararea lui Vadim Tudor, mentionand in repetate randuri ca acesta si-a cerut iertare in fata tuturor celor lezati de afirmatiile facute anterior anului 2004 si ca ceea ce a spus acesta candva apartin stilului pamfletar. Dezvaluirea statuii lui Yitzhak Rabin la Brasov, pe 15 ia-nuarie 2004, de catre Corneliu Vadim Tudor, presedintele Fundatiei Romania Mare, precum si discursurile prin care-si anunta Aschimbarea la fata@ nu au convins pe nimeni de noua atitudine a acestuia: nici pe evrei, nici pe romani. Noul comportament al tribunului a facut ca in sondajele de opinie sa apara cu o scadere de 4% in ia-nuarie 2004 fata de decembrie 2003, mai ales in randul simpatizantilor PRM, care sunt dezamagiti de apropierea lui Vadim fata de problema evreiasca. Cu toate acestea, Corneliu Vadim Tudor este convins ca electoratul e numai ochi si urechi la ceea ce spune el si ca va fi urmatorul presedinte al Romaniei: APoporul roman nu asculta decat de mine!" (Jurnalul National, 4 februarie 2004). Recent, in urma unor discutii cu Lia Roberts - fosta colega de scoala la liceul Sf. Sava -, i-a cerut acesteia trimiterea din SUA a unor observatori care sa impiedice fraudele electorale, fiindca este convins ca acestea l-au impiedicat sa castige alegerile din anul 2000.

 

O alta figura aparuta pe firmamentul politic romanesc in acest an electoral este Gigi Becali, presedintele Partidului Noua Generatie si patronul Clubului de Fotbal Steaua. Dupa declaratiile sale, modelul dupa care invata sa faca politica este cel al conducerii PSD si al lui Ion Iliescu. La ora actuala, Gigi Becali este considerat de partidele din opozitie ca fiind un ABula@ in politica romaneasca. Aparitia celor doua partide, Socialist Unit si Noua Generatie, declarate ca fiind de stanga, par a fi produsul partidului de guvernamant, viitori aliati politici in noul mandat al PSD.

 

Marko Bela, presedintele UDMR, a semnat o alianta politica cu Theodor Stolojan, presedintele liberal, in vederea alegerilor ce vor avea loc la sfarsitul acestui an. Stolojan si-a anuntat deja candidatura la presedentie.

 

O figura nou aparuta in zona candidatilor la presedentie este Lia Roberts, cetatean roman si american, multimilionara, sotia lui Dick Morris, facatorul de presedinti (Vladimir Putin, Vicente Fox, Bill Clinton). Sansele ei sunt minime din doua motive: in primul rand, conform Constitutiei Romaniei, presedintele tarii trebuie sa fie numai cetatean roman - or nu cred ca Lia Roberts isi doreste sa renunte la cetatenia americana - si, in al doilea rand, mentalitatea electoratului romanesc care crede ca locul femeii este la cratita, sa aiba grija de copii si de gospodarie. Din diverse reportaje televizate reiese ca acest al doilea motiv este exprimat fie in Parlamentul Romaniei de catre alesii electoratului, fie de cetatenii intrebati pe strada, parere impartasita in egala masura de catre barbati si femei.

Pe plan local, intr-un sondaj de opinie (rea-lizat in vara lui 2003) privind alegerea presedintelui, Mona Musca, membra a Partidului Liberal, a obtinut 25% din prefe-rintele electoratului. Or, in comparatie cu Lia Roberts, Mona Musca desfasoara o activitate sustinuta in cadrul PNL, in cadrul Parlamentului, apare deseori pe posturile private de televiziune, punand in discutie situatia pensiilor si a pensionarilor si alte probleme de interes national. Intr-un sondaj CURS din februarie 2004, Lia Roberts a obtinut 10 procente, iar unicul punct al platformei sale electorale este lupta impotriva coruptiei. In ciuda averii si relatiilor sale americane, nu are sanse de a fi aleasa, datorita faptului ca in mai putin de 9 luni nu va putea acoperi vizite in majoritatea loca-litatilor din tara in vederea strangerii de voturi. Sa ne amintim de cazul Orasel, care in 1999 a fost intr-un soi de campanie electorala pe coasta de est a SUA si la Montreal si care in Romania a trecut aproape neobservat. Succesul lui Dick Morris pe alte meridiane nu presupune un succes si in Romania, cu toate ca are dreptate cand afirma ca AAcum pentru romani exista alternativa de a vota pe cineva care nu este comunist ca Iliescu sau Nastase, pe cineva care nu este nebun ca Vadim Tudor, cineva care nu a dezamagit precum Stolojan " (Ziua, 7/8 februarie 2004).

Alegerea ca presedinte a unui cetatean roman cu dubla cetatenie ar bulversa viata politicienilor romani sau i-ar supune unor presiuni care ar crea din ei marionete, neputand pune in aplicare bunele intentii cu care au venit Acasa. Si sa ne gandim si la urmatoarea chestiune: care ar fi puterea unui astfel de presedinte in fata unui parlament ostil? Romanii din Occident privesc cu ochi buni alegerea Liei Roberts sau a altcuiva de aceeasi factura, dar ei traiesc departe de Romania, iar dintr-un ziar romanesc, dintr-un comentariu facut la o cafea dupa Sfanta Liturghie sau din ratiuni sentimentale nu pot cunoaste adevarata viata romaneasca. Nici dintr-o vizita de cateva saptamani nu-ti prea dai seama care sunt valentele vietii politico-economice si sociale din Romania de astazi. Analistii politici spun ca sansa Liei Roberts este aceeasi cu a lui Gigi Becali.

 

In aceasta perioada, o nota disticta a facut-o fostul presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu, actual presedinte al Aliantei Populare care, intr-o conferinta de presa a acuzat guvernul de lipsa de tran-sparenta in dosarul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, de ritmul lent al negocierilor in acest sens. In acest moment, 85% din romani sunt de acord cu aderarea, dar acestia sunt lipsiti de informatiile pertinente privind avantajele si dezavantajele aderarii, costurile, modificarile ce vor fi in toate ramuri economice, ca si in viata sociala si politica a Romaniei. Din spusele lui Emil Constantinescu, aderarea presupune, printre altele, o reducere a fortei de munca din agricultura de la 40% astazi, la 6% in urmatorii 15-20 de ani, inchiderea minelor de carbuni, o noua structurare a industriei, noi reguli comerciale etc. Or detaliile privind aceste modificari sunt pastrate in secret de catre guvernul Nastase, strict pentru clientela cotizanta a PSD. Din acest motiv, fostul presedinte roman cere demisia guvenului si alegerea unui guvern de tehnocrati independenti care sa duca mai departe negocierile si sa faca mult mai transparenta, fata de populatie, chestiunea aderarii la UE.

 

Iesind din sfera controversata a politicii romanesti, sa intram putin in sfera culturala. La 30 ianuarie 2004, Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica (al carei rector este actorul Florin Zamfirescu) a decernat titlul de Doctor Honoris Causa marelui regizor si scenarist Roman Polanski. Prezentarea activitatii lui Polanski si a premiilor obtinute a fost facuta de actorul Radu Beligan.

Alexandru Vlad LUNGU