TRIBUNA NOASTRA

"Spune intotdeauna adevarul si nu va mai trebui sa tii minte nimic" (Mark Twain)

Magazin pentru romanii canadieni si nu numai, editat de Federatia Asociatiilor Romanesti din Canada

 

DIN SUMAR

Basile Gliga In cautarea fericirii

Marcel Anghel De la "eurofasaiala" la "eurosoc"

Timofei N. Mandru Pentru memoria de maine (ultima partea)

Adrian Ardelean Churchill si Roosevelt acuzati de vanzarea Europei de Est

Alexandru Lungu 2004 an electoral

Letitia Militaru Alegeri in Fereatia Asociatiilor Romanesti din Canada

Anca Fetea De ce fug romanii de romani?

A. Irvin Rozei Come to the "Cabaret"!

Letitia Militaru "Am fost eleva lui Enescu" (dialog cu violonista Ida Haendel)

Letitia Militaru ROMANIA III, o renastere a "Commediei dell'arte"

Liliana Nicorescu Ea, Luca si chinezul

Claudia Dumitrache Consiliere financiara? Oare am nevoie?

Basile Gliga       Gena manageriala

Lucian Beschea  REER - strategie financiara eficace

Adrian Ardelean Ana Maria Surugiu  "Al doilea roman dupa Nadia Comaneci care ajunge cunoscut la Montreal"

 

ARHIVA

 


 

REER - strategie financiara eficace pentru a atinge cat mai repede si sigur independenta financiara

 

Acronimul REER sau RSP in engleza inseamna Regim Inregistrat de Economie in vederea Retragerii.  Cu alte cuvinte este un regim fiscal special creat pentru a permite canadienilor si rezidentilor care realizeaza venituri din salariu sau activitati de lucrator autonom sa acumuleze un capital in vederea unei retrageri la adapost de probleme financiare. Toti cei ce platesc impozit trebuie sa fie interesati de acest adapost fiscal. Daca d-voastra considerati oportun sa investiti o parte din venituri pentru a avea pe ce sa va bazati la pensie, guvernul federal si provincial va permit ca prin intermediul REER sa va puteti amana plata impozitului aferent  sumei investite pana in momentul in care va veti retrage economiile.

Sa presupunem ca in 2003 ati realizat un salariu anual de 48.000 $ si ati plasat 2000 $ intr-un REER. Veti fi impozitat doar pe suma de 46.000 $ si deci este posibil ca dupa depunerea declaratiei de venit pe 2003 sa primiti un retur de impozit aferent sumei investite. In cazul nostru, daca marja marginala de impozitare in care va situati este de 34%, returul de impozit poate fi de 680 $

Ca principiu: cu cat salariul este mai mare cu atat sunteti mai interesat sa va reduceti impozitele.

Atat timp cat sumele acumulate raman in REER ele nu se impoziteaza.

In exemplul nostru, daca suma de 2000$ pe cara ati investit-o in urma cu cativa ani a ajuns la 3000 $, dobanzile realizate, respectiv 1000 $ nu se impoziteaza. In alta situatie ar fi trebuit sa adaugati cei 1000 $ la veni-tul d-voastra si pentru transa de impozitare aferenta sa platiti un impozit pe dobanzi de 340 $.

 

1. Cum puteti avea acces la un REER

Este foarte facil sa accedeti la aproape toate bancile sau cooperativele de credit, societati de fiducie (Trast), consilieri in asigurari sau plasamente, curtieri in valori mobiliare, societati de fonduri mutuale etc. Tot ce aveti de facut este sa completati un formular si sa depuneti o cotizatie in regimul       d-voastra. Unele institutii va vor remite imediat documentul oficial pentru impozit dar in majoritatea cazurilor documentele vor fi trimise prin posta si le veti anexa la declaratia de impozit.

 

Ce suma puteti depune in REER si pana cand

Luand exemplul anului fiscal 2003, cotizatiile le puteati depune pe tot parcursul anului 2003 si 60 de zile din 2004. In consecinta, daca contribuiti pana la sfarsitul lunii februarie puteti solicita o deducere de impozit pentru anul fiscal 2003. Plafonul maxim pana la care puteti cotiza la REER este limitat astfel:

- Plafonul de 13.500 $ pentru anul 2003, 14.500 pentru 2004, 15.500 pentru 2005 si indexat in fiecare an incepand din 2006. Aceste plafoane sunt stabilite de guvern.

- Procent de 18% din venitul castigat minus Factorul de echivalenta. Venitul castigat este sinonim cu salariul brut inainte de retinerile la sursa, respectiv impozitul pe venit, cotizatiile RPC/RRQ si cotizatia pentru somaj (assurance emploi).

In exemplul nostru daca salariul d-voastra brut a fost de 48.000$ in 2003 ,puteti cotiza    8640 $ - Factorul de echivalenta

Daca in schimb ati castigat un salariu anual brut de 80.000 $, cotizatia maxima nu poate depasi plafonul de 13.500$ pentru anul 2003.

Factorul de echivalenta corecteaza suma maxima cu care puteti cotiza si reprezinta de fapt cotizatiile depuse de d-voastra si/sau de patron in cazul in care participati la un regim RPA sau RPDB oferit de compania unde lucrati (RPA-regim de pensii agreat oferit de unele companii, RPDB-regim de participare diferentiat la beneficiile companiei).

Daca compania unde lucrati nu ofera astfel de regimuri, Factorul de echivalenta este egal cu zero. Cu alte cuvinte, daca exista, factorul de echivalenta pentru 2003 il gasiti cu siguranta pe formularul T-4 din 2002 precum si pe avizul de cotizatie pe care l-ati primit in primavara, dupa ce ati depus declaratia de venit pentru anul fiscal 2002.

Consideram exemplul nostru si presupunem ca in 2003 ati realizat un salariu brut de 48.000$ si ca in conformitate cu formularul T-4 din 2002 si avizul de cotizatie emis de ADRC (Revenu Canada) factorul de echivalenta a fost stabilit la 2.880 $. Cotizatia maxima pe care aveti dreptul sa o depuneti in REER pentru anul 2003 este de:

48.000 x 18% - 2880 = 5.760 $

 

2. Reportul drepturilor neutilizate si cotizatiile ne deduse

Daca intr-un an nu ati putut cotiza maximum deductibil cu titlul de REER, puteti reporta drepturile de cotizare neutilizate. Cu alte cuvinte drepturile neutilizate nu se pierd, ele se cumuleaza si le puteti utiliza atunci cand doriti dar nu mai tarziu de a implini varsta de 68 de ani. Totalul drepturilor neutilizate il gasiti intotdeauna pe acelasi aviz al ADRC (Revenu Canada). Este foarte important sa respectati limitele permise pentru ca este raspunderea dumneavoastra. In caz contrar, veti plati pena-litati Exista totusi o limita de 2000 $ de depasire pentru care nu se platesc penalitati dar nu beneficiati de deducerea fiscala afe-renta. Beneficiati totusi de posibilitatea de a acumula capital fara sa fiti impozitati pe cresterile realizate.

Daca avizul de cotizatie emis de ADRC, confirma ca aveti, spre exemplu, 10.600 $ drepturi neutilizate, atunci pentru anul 2003

Cotizatia maxima este:

5.760 (pentru 2003) + 10.600 (drepturi neutilizate) = 16.360$

Numai in acest fel puteti depasi limita de 13.500$ pentru 2003.

 

3. Ce se intampla cu cotizatiile depuse in REER

Toate fondurile acumulate nu sunt impo-zabile atat timp cat raman in REER. Toate castigurile realizate de plasamentele dumneavoastra, fie ele dobanzi, castiguri in ca-pital sau dividende, raman neimpozitate si pot beneficia de dobanzi compuse ce va vor majora mult mai repede economiile. Plasamentele admisibile in REER cuprind:

- Oligatiuni municipale si de stat

- CPG - certificate de plasament garantate

- Unele ipoteci asigurate

- Actiuni sau oligatiuni inscrise la cota burselor canadiene

- Fonduri comune de plasament si fonduri distincte

- Actiuni inscrise la cota unor burse straine (vezi SUA), obligatiuni ale unor state straine (vezi SUA) precum si Fonduri de plasament straine, toate in limita a 30% din valoarea activelor REER.

- Actiuni ale unor mici societati.

 

4. Cum se retrag fondurile din REER

In orice moment puteti retrage fondurile din REER. Sumele retrase le veti include in venitul anual si vor fi impozitate ca si cum ar fi vorba de un salariu. Institutia financiara la care ati depus REER-ul va deduce, in momentul in care faceti retragerea, un procentaj de impozit pe care il va vira in numele dvs. la ADRC si Revenu Quebec. Impozitul combinat federal si provincial retinut este de 25% pentru o retragere de pana la 5000$, 32% pentru sume intre 5.000 si 15.000$ si 38% pentru sume mai mari de 15.000$. Va trebui sa declarati sumele retrase precum si retinerile in declaratia anuala de venit pentru a primi un retur de impozit daca impozitele retinute au fost mai mari decat cele cuvenite sau, daca retinerile au fost insuficiente, sa platiti diferenta (in functie de celelalte venituri si depinzand de situatia familiara).

In orice moment daca v-ati hotarat sa va retrageti din activitate, indiferent de varsta, dar cel mai tarziu la 69 de ani, puteti transfera fondurile acumulate intr-un FEER (fond inregistrat de economii in vederea retragerii). Acest transfer nu are nici o incidenta fiscala asupra sumelor transferate. Daca REER-ul a constituit regimul optim pentru acumularea de capital, FEER-ul constitue regimul cel mai flexibil pentru a efectua retrageri de capital si constituie prelungirea fireasca a REER. In fiecare an sunteti obligat sa retrageti o suma minima specificata, urmand ca restul capitalului sa creasca in continuare la adapostul impozitului. Numai sumele retrase le veti declara ca ve-nituri si deci vor fi impozitate ca orice venit castigat.

REER-FEER constitue regimurile fiscale cele mai flexibile care va pot conduce catre independenta financiara.

 

Pentru folosirea REER-ului ca mijloc de finantare la cumpararea primei locuinte-RAP (regim de acces la prima proprietate), REER-ul in favoarea sotiei / sotului (REER au cojoint), REER-ul pentru finantarea studiilor, imprumuturile pe marja REER si pentru alte intrebari puteti sa-mi scrieti pe adresa lucianbeschea@yahoo.ca

 

Va doresc numai bine si succes in cautarea unui plasament care sa va multumeasca.

Lucian BESCHEA

Consilier financiar