TRIBUNA NOASTRA

"Spune intotdeauna adevarul si nu va mai trebui sa tii minte nimic" (Mark Twain)

Magazin pentru romanii canadieni si nu numai, editat de Federatia Asociatiilor Romanesti din Canada

 

DIN SUMAR

Basile Gliga  Evolutii paralele

Marcel Anghel Romania - tara tuturor posibilitatilor

Timofei N. Mandru Pentru memoria de maine (partea a 4a)

Constantin Didesti Semi-analfabet? (... dar destept in tara ta)

Alexandru Lungu Dupa 14 ani, la un pas de Uniunea Europeana

Adrian Ardelean Balul romanilor din Montreal

Anca Fetea Emigrantii chemati la apel de Guvernul Nastase

A. Irvin Rozei Muntii nostri aur poarta

Letitia Militaru Colinde... si nu numai

Ana Maria Surugiu Pour la richesse du dialogue

Petru Cotnareanu Colateralul bancar

Basile Gliga       Gena manageriala

Adrian Ardelean  Un altfel de "vis canadian"

Adrian Ardelean      Un potential campion olimpic roman in... Canada

DIVAGATII caiet de filosofie, estetica si istorie

 

POSTA REDACTIEI

ARHIVA

 


DIVAGATII

CAIET DE FILOSOFIE, ESTETICA SI ISTORIE supliment 2003 al magazinului TRIBUNA NOASTRA

 

Adrian Ardelean

Din nou despre "Holocaustul" romanesc

Dupa ce, acum doua numere, ziarul pe care il aveti in mana a publicat un material intitulat “O noua viziune asupra Holocaustului din Romania”, iata ca revenim cu un subiect pe aceeasi tema. Si ca sa spunem lucrurilor pe nume, prezentul material are cateva legaturi cu cel de acum doua numere. Concret, este vorba, pe de o parte, de faptul ca subiectul pe care il veti parcurge in cele ce urmeaza apare “in lumina tiparului” doar ca urmare a sti-mulului reprezentat de aparitia articolului mai sus mentionat asupra celor care ne-au adus la cunostinta noul episod prezentat mai jos. Pe de alta parte, daca eroii celor doua materiale nu se cunosteau (sau cel putin nu avem nici o informatie in acest sens), cei care ni i-au adus in atentie se cunosc, fiind chiar prieteni de familie... 

Inainte de a trece la “povestea” de astazi, este, credem, potrivit sa reamintim, intr-o fraza, despre ce era vorba in materialul anterior. Acest articol prezenta cazul unui “Schindler” roman, pe numele lui Cornel Dumitrescu, care a salvat de la deportare si moarte peste 3.600 de evrei in anii celui de-al doilea razboi mondial. Cazul ne-a fost adus la cunostinta de catre Florea Neagu, cel care a aflat, in urma unei conjuncturi, de aceste fapte din trecutul lui Cornel Dumitrescu, si a gasit cu cale sa cinsteasca, macar publicand-i povestea, memoria acestuia.

Urmarea? Neasteptata, dar poate tocmai de aceea nu mai putin spectaculoasa. O familie de foarte buni prieteni ai lui Florea Neagu, romani stabiliti in Montréal, au scos la iveala faptele similare (chiar daca nu de acceasi anvergura) ale unui alt roman cu suflet mare, care si-a adus si el contributia la salvarea printr-un tratament mai mult decat omenos a unor evrei (printre care si copii) de la chinurile deportarii. Povestea acestuia, pe nume Alexandru Falcoianu, am aflat-o de la Alexandra Hillard, nascuta Judescu, o nepoata de-a doua a acestuia, stabilita actualmente la Montréal. Si iata, asadar¼


Aproape 3000 de evrei dintre care 500 de copii ii datoreaza viata lui Alexandru Falcoianu
In anul 1944, in plin razboi mondial, Alexandru Falcoianu are grad de maior de cavalerie si ocupa functia de primar al orasului Tighina, aflat, in acea perioada, sub administratie romaneasca. De altfel, aici va avea loc episodul la care ne vom referi in cele ce urmeaza, motiv pentru care vom da cuvantul documentelor. Si ne referim in principal la o declaratie pe care avocatul David Rosenkrantz, fost secretar general al Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania si respectiv al Uniunii Evreilor Romani, a dat-o in legatura cu faptele lui Alexandru Falcoianu.

Faptele se petrec in martie 1944, cu ocazia trecerii prin Tighina a doua convoaie de evrei, in numar de aproape 3000 de persoane. Printre acestia se aflau si 446 de copii orfani sub 15 ani, precum si 563 de fosti detinuti politici din lagarul de la Vapniarca-Grosilovo, toti aflati in trecere prin Tiraspol si Tighina, catre Iasi, in cursul unei operatiuni de repatriere. Primarul orasului Tighina, Alexandru Falcoianu, are in aceste zile o comportare extrem de favorabila evreilor din convoi, in ciuda faptului ca (oficial) Romania era inca aliata Germaniei hitleriste, iar in orasul pe care il conducea se aflau numeroase trupe ale Wermachtului, si chiar ale SS-ului. Pentru ca “scripta manent”, vom lasa insa sa vorbeasca documentul sus mentionat, referindu-ne, in prima parte, la actiunile avand in vedere convoiul de copii.

“Din prima clipa, domnia sa a imbratisat cu multa caldura cauza, oferindu-se sa ne dea tot concursul si mi-a adus la cunostinta ca doamnele din Consiliul de Patronaj al orasului Tighina vor asigura asistenta alimentara copiilor orfani evrei in tot timpul prezentei si trecerii lor prin Tighina. S-au pregatit astfel 500 de pachete avand urmatorul continut: o paine, 300 de gr. carne fripta, 200 gr. branza, 200 gr. unt, 50 gr. marmelada si 1 kg lapte la sticla. S-a stabilit ca distribuirea pachetelor de catre Consiliul de Patronaj al orasului Tighina sa se faca in zilele de 1 si 2 martie 1944. Cu sprijinul domnului Falcoianu s-a asigurat paza vagoanelor in trecere (prin) Tiraspol-Tighina si mai departe, pentru a se impiedica astfel batalioanele SS si bandele de fascisti sa extermine copiii orfani si pe delegatii insotitori. (Tot domnia sa) ne-a ajutat la adapostirea provizorie a celor 446 copii orfani la Tiraspol si la obtinerea vagoanelor necesare transportului copiilor orfani, si a staruit pentru incartiruirea lor pe timpul sederii la Tiraspol”, spune David Rosenkrantz.

El continua aratand ca acelasi primar al Tighinei a coordonat suplimentarea por-tiilor de hrana mai sus amintite cu inca 250 kg branza, 200 kg unt, 250 kg carnati, 500 de paine si 250 de kg de lapte. Mai mult, Alexandru Falcoianu da chiar exemplul personal, participand efectiv la primirea si gazduirea copiilor, la deparazitarea, alimentarea, supravegherea, echiparea si plecarea lor mai departe. “Deoarece cele 11 vagoane cu copii orfani erau atasate (initial) la un vagon sanitar german, cu sprijinul maiorului Falcoianu si al sefului garii s-a desfacut garnitura de la trenul sanitar, pentru a se evita consecintele vecinatatii apropiate cu trupele germane”, mai povesteste in declaratia sa David Rosenkrantz. El nu se sfieste sa recunoasca deschis ca “intr-un cuvant, contributia domnului Falcoianu a fost dintre cele mai importante pentru salvarea celor 446 (de) copii orfani”.

In aceeasi luna martie, dar in cea de-a doua jumatate, David Rosenkrantz il reintalneste pe Alexandru Falcoianu, de aceasta data cu ocazia trecerii prin Tighina a celui de-al doilea convoi de 2538 de evrei, intre care se aflau de aceasta data 563 de fosti detinuti politici din lagarul de la Vapniarca-Grosilovo. David Rosenkrantz arata ca “in calitatea sa de primar al orasului Tighina, domnul Alexandru Falcoianu m-a ajutat ca timp de aproape doua saptamani lotul deportatilor politici sa fie trecut peste Nistru din Tiraspol la Tighina si cazat in doua cinematografe din Tighina. Numai astfel s-a reusit ca acesti deportati politici sa nu aiba soarta celor de la Ribnita, caci in perioada respectiva trupele SS luasera in primire podurile de peste Nistru, substituindu-se intru totul autoritatilor militare si civile romane. Numai datorita faptului ca intregul lot a fost transportat in noaptea de 19 martie din Tiraspol la Tighina s-a putut salva lotul deportatilor politici”. Dupa acest deloc de neglijat episod, Alexandru Falcoianu asigura cazarea si hranirea celor peste 2.500 timp de zece zile, prin achizitia painii si celorlalte alimente necesare de la unitatile de profil din Tighina, si nu a ezitat sa-i viziteze si sa se intretina cu evreii aflati in cele doua cinematografe - Nistru si Capitol - din Tighina.


Israelul nu l-a uitat. Romania, din pacate, da...
Ofiter de cavalerie “de moda veche”, Alexandru Falcoianu s-a nascut in 1895, intr-o familie aristocratica din Braila, ceea ce i-a asigurat o educatie aleasa si o cariera militara pe masura. Despre caracterul lui Alexandru Falcoianu nu credem ca trebuie sa mai spunem nimic, paragraful de mai sus fiind edificator. In schimb, merita sa lecturam amintirile nepoatei sale, Alexandra Hillard, nascuta Judescu, care l-a prins in viata in anii ‘50. Ea spune ca unchiul ei avea o personalitate extrem de placuta, era un adevarat “conviv” al saloanelor epocii si al casei Judescu, unde petrecea foarte multa vreme. Cavaler nu doar prin formatia militara, ci si prin educatia aristocratica, Alexandru Falcoianu a reusit sa fie “cavaler” si in functia sa de primar al Tighinei, facand in asa fel incat aproape 3.000 de evrei sa fie in viata la sfarsitul razboiului in mare parte datorita lui. De altfel, comportarea sa nu a ramas nerecunoscuta deoarece, imediat dupa razboi, el a fost avansat la gradul de colonel. Mai mult, la ani si ani dupa evenimentele povestite mai sus, actiunile sale infaptuite in martie 1944 i-au adus recunoasterea oficiala a conducerii muzeului Yad Vashem din Israel, unde este de altfel pastrata documentatia referitoare la evenimentele din martie 1944.

Din pacate, schimbarile postbelice din Romania l-au afectat in cel mai grav mod cu putinta pe fostul primar al Tighinei. Dupa preluarea de catre regimul comunist a puterii, el a fost dat afara din randul armatei din cauza “originii nesanatoase”, ajungand practic aproape muritor de foame. Nu este nici pe departe singurul care a avut aceasta trista soarta, ea fiind rezervata multor oameni de valoare care proveneau din familii nobile sau aristoctratice. In aceste conditii, si-a trait ultimii ani ai vietii intr-o camaruta din apartamentul unei rude, unde a si murit, in anul 1953, bolnav de inima. O inima mare insa, care l-a determinat, cu noua ani inainte de moarte, sa-si riste situatia si chiar viata pentru salvarea unor copii si deportati evrei, aflati in pericol de a-si gasi sfarsitul pe drumul repatrierii.

Israelul nu l-a uitat. Din pacate, Romania, gata sa recunoasca, fara ezitare si fara nuante, existenta in tara noastra in anii celui de-al doilea razboi mondial a Holocaustului, pare sa-l fi uitat si pe Alexandru Falcoianu, asa cum i-a uitat si pe atatia alti romani asemeni lui.

 

Romulus Patru Bena In ajunul Sfintelor sarbatori ale Craciunului si a cumpenei dintre ani (...)

Liliana Nicorescu Les racines de Cioran (...)

Pr. Prof. Dr. Cezar Vasiliu Astazi s-a nascut Hristos! (...)